Hlavní obsah

Vychytaná dieta, při které můžete sladké!

Foto: Thinkstock

Sníst, či nesníst, o to tu běžíFoto: Thinkstock

Reklama

Krachuje vaše dietní snažení pravidelně třetí den, kdy po nekonečném vnitřním boji neodoláte, a skončíte s celou bonboniérou v posteli nebo s půllitrem zmrzliny u televize? Nedokážete sladkostem zkrátka odolat, i když chcete zhubnout? Řešení je více než jednoduché – dopřejte si mlsání i přímo ve vaší redukční dietě.

Článek

Jen málokdo může říct, že mu sladké nic neříká. Dokonce i „praví“ muži, kteří se živí téměř a jedině masem, masem a zase masem, nepohrdnou čerstvě upečenou nedělní bábovkou. Je to logické. Sladká chuť nás doprovází již od dětství a ve velké většině je spojena s něčím příjemným.

Mateřské mléko má nasládlou chuť, aby miminku lépe chutnalo, později pak dostáváme cukrovinky jako odměnu za to, že se nám něco pěkného povedlo, v dospělém věku pak nejraději s kamarádkami drbeme nad kafíčkem a dortíkem nebo koláčem. Na sladké chuti si tak pomalu, ale jistě vytváříme závislost. Někdo větší, jiný menší.

Foto: Thinkstock

Když ono je to tak dobré!Foto: Thinkstock

Cukr dodá energii

Dobrou zprávou je, že cukru se skutečně nemusíte úplně vzdávat ani při hubnutí. Jen je třeba jej správně zakomponovat do jídelníčku a udržet jeho příjem v rozumném množství. Na tom se shoduje většina dietologů i odborníků na výživu. „Ve zdravé stravě by obsah cukru neměl přesáhnout 10 % celkového energetického denního příjmu. Řepný cukr neboli sacharóza patří mezi takzvané jednoduché sacharidy, které energii uvolňují rychleji než sacharidy složené.

Jakmile tedy sníte něco hodně oslazeného, zvýší se vám hladina krevního cukru a vy se cítíte plni energie. Produkce inzulinu ovšem rychle hladinu cukru sníží a vy budete mít zase brzy hlad. To může být výhoda například při sportu, kdy potřebujete rychle dodat energii, ale při hubnutí to má spíše negativní dopad,“ říká výživová specialistka Bc. Monika Divišová. „V konečném důsledku totiž sníte mnohem více, přestože tělo přijatou energii ještě zdaleka nestihlo spálit. Určitě to znáte i vy – k odpolední svačině si dáte kousek sušenky, ale za hodinu už zase přemýšlíte, co dobrého byste si dali.“

Foto: Thinkstock

Zdravě neznamená bez chutiFoto: Thinkstock

Skrytý (ne)přítel

Řešením, jak hubnout, a přitom si dopřát sladkou chuť, je vybírat si takové sladkosti, které cukru obsahují co nejméně a zařazovat je do jídelníčku plánovaně. To znamená, aby nedocházelo k neočekávaným nájezdům na cukrárnu nebo ledničku. Druhou stranou mince je také fakt, že i když se cukru snažíte vyhýbat zuby nehty, číhá na vás třeba i tam, kde byste jej vůbec nečekali. Jen v pečivu, různých pochutinách, omáčkách, konzervovaných potravinách a nápojích.

Můžete přestat sladit, vynechat všechny cukrovinky, a přesto relativně velké množství cukru denně přijmete (jak je to s nápoji a počtem kalorií, které do sebe jejich popíjením dostane, se dočtete ve článku Chcete hubnout? Tohle nepijte!). Co s tím? S cukrem ve své dietě počítejte, nebojte se ho, ale zároveň se jeho množství snažte korigovat. Pečlivě si čtěte etikety potravin (co všechno vyčtete právě z etiket, zjistíte v článku Dietní manuál: vybíráme potraviny) a ty, které obsahují přidaný cukr, ze svého jídelníčku vyškrtněte. Díky tomu si pak budete moci dopřát i ve své dietě jednou za čas nějakou tu sladkost.

Zmíněná umělá sladidla (nízkokalorická!, pozor, existují i sladidla pro diabetiky, která mají stejnou energetickou hodnotu jako cukr) vám při dietě skutečně mohou výrazně pomoci, ale ani s nimi by se to nemělo přehánět, především kvůli jejich chemickému složení. Nejvýhodnější je sukralóza, která se svým složením i chutí nejvíce blíží samotnému cukru.

Sladké potraviny zařazujte do svého jídelníčku spíše v první polovině dne nebo v době, kdy jste nejvíce aktivní, aby mělo tělo dostatek času na spálení energie přijaté spolu s pochoutkou.

Chcete tip na hříšně dobrou, a přítom váze bezpečnou pochoutku? Tady je!

Pečené jablko s čokoládovou náplní

Omyté a osušené jablko zbavte jádřince a dejte na plát alobalu. 10 g hořké čokolády a lžíci sekaných ořechů smíchejte, přidejte dvě lžíce strouhaného tvrdého tvarohu, promíchejte a směsí pak naplňte jablko. Alobalem pak celé jablko zabalte a pečte 15 minut v troubě.

Jak jste na tom s chutí na sladké vy? Dokážete se bez něho obejít, nebo se řadíte mezi „ cukroholiky"?

Reklama

Související témata:

Načítám