Hlavní obsah

Vyhrajte boj s jo-jo efektem!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Trvalé zhubnutí musí být pozvolnéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojíte se, že se po zdárném zhubnutí vrátíte zpátky na původní váhu nebo dokonce ještě „nakynete"? Spolu s dietoložkou vám poradíme, jak se nejsnáze jo-jo efektu vyhnout!

Článek

Odkud se vzal?

Jo-jo: taková pěkná hračka a takový obávaný terminus technicus v oblasti dietologie. Dostaví se vždy, když se pokoušíte výrazně snížit váhu v krátkém časovém intervalu. Zakopaný pes není v tom, zbavit se přebytečných kil, ale následně si je udržet. Tady pomůže pouze přechod na zdravé stravování. V průběhu diety se totiž tělo automaticky přehodí do úsporného režimu. A pokud razantní diety praktikujete často, může se stát, že váš metabolismus rezignuje a přiberete i z takového množství jídla, ze kterého byste za normálních okolností neměla ani gram navíc. Ano, je to tak. Po takové dietě i miniaturní výjimka může napáchat nečekanou katastrofu! Co s tím?

Pomohou „zázračné" hubnoucí tabletky?

Jak často saháme po těhle malých pomocnících s vírou, že hubnutí bude snazší. A stále se ptáme, jestli existují takové, které zabírají! A hlavně trvale! „Tabletky na hubnutí, které můžeme běžně sehnat v lékárně, mohou mít na hubnutí jen malý vliv," upozorňuje dietoložka Nikola Hanyšová. „Už proto, že jsou volně prodejné, je jasné, že jejich působení nesmí být výrazné. Pokud by totiž bylo, musely by být zaevidovány jako léky, nikoli doplňky stravy," dodává Nikola. Podle ní je reakce na tyto doplňky velmi individuální a u někoho mírný efekt mít mohou, u jiného naopak žádný. Doporučuje vystačit si přirozeným způsobem hubnutí, jako je zdravý jídelníček a pohyb.

Foto: TV Prima

Petr Havlíček se pustil do Souboje v těžké vázeFoto: TV Prima

„Léky by mohly pomoci u pacientů s opravdovou nadváhou, kterým se nepodařilo zhubnoutprávě přirozeným způsobem. Tady se ale vždy přikláním k lékům na lékařský předpis!" radí dietoložka a dodává, že lidé spadající do kategorie obézních by proto mohli o vhodných lécích přemýšlet. „V žádném případě bych však nedoporučila Adipex. Je to lék, který se v dnešní době již v téměř většině zemích EU nesmí používat, přesto se s ním u nás stále setkáváme a kupodivu docela často. Bohužel má tento lék řadu vedlejších účinků a může na něj snadno vzniknout závislost. Proto se již od něj ustupuje. Se stejným účinkem však působí léky obsahující sibutramin, který taktéž tlumí pocit hladu, ale není návykový. Každopádně je třeba se informovat o užívání léků s ošetřujícím lékařem."

Bez speciálního jídelníčku to nejde!

I když se podpůrné přípravky rozhodnete vyzkoušet, nezapomeňte, že vždycky je třeba upravit jídelníček. Je zapotřebí najít si trvale udržitelný způsob stravování a pohybu. „Jídelníček by měl být zdravý, ale musí vám i chutnat. Tělo by mělo dostat přiměřené množství energie, neměly byste se cítit příliš hladové, ale ani příliš syté, sledujte svůj váhový úbytek, který by měl být optimálně kolem 2 - 4 kilogramů za měsíc," radí Nikola Hanyšová. Je dobré sledovat váhu alespoň ze začátku a kdyby byl úbytek významně rychlý, pak je dobré upravit s odborníkem jídelníček tak, abyste hubla pozvolněji.

Začít trvale hubnout se dá opatrným pravidelným dávkováním jídla (každé 2-3 hodiny menší porce). Střídejte hlavní jídlo se svačinou, tím budete mít 3 hlavní jídla a 2 svačiny denně. „K hlavnímu jídlu si vždy dopřejte přiměřené množství sacharidů a hlavně nezapomeňte na bílkoviny,které jsou opravdu důležité. Udržíte s nimi lépe svalovou hmotu, navíc snižují glykemický index potravin," dodává dietoložka.

Chcete se dozvědět víc?

V boji s obezitou jsou Kateřina Cajthamlová a Petr Havlíček velmi nekompromisní. Chcete-li se dozvědět, jaké rady ohledně hubnutí dnes dají svým týmům, nezapomeňte si zapnout večer televizi. Tentokrát kromě „běžných" problémů s nadváhou mají soutěžící ještě dalšího společníka - problém se štítnou žlázou. Pátý Souboj v těžké váze začíná v osm na Primě!

Načítám