Hlavní obsah

Vylepšete si ráno: Nadýchané domácí loupáčky s vůní vanilky

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čím dál tím víc lidí se pouští do výroby domácího chleba i pečiva. Stejně tak i sladké loupáčky jsou výzvou. Jejich výroba vám sice zabere pár minut navíc, ale výsledek stojí rozhodně za to!

Článek

Klasika v kombinaci s teplým kakaem patřila u mnohých z vás mezi oblíbené snídaně i svačinky. Z dnešního pohledu odborníků na výživu by asi moc plusových bodů neposbírala, ale třeba pro mě osobně je spojená s voňavou vzpomínkou na babiččinu kuchyň, ranní slunce, které nám svítilo do oken i její laskavá slova. A nejsou právě tohle ty nejlepší ingredience pro dobré ráno?

Domácí loupáčky

Na 16 kusů budete potřebovat: 500 g hladké mouky, špetku soli, 150 g másla, 2 vejce, 100 g krupicového cukru, 250 ml smetany (30 procent), 30 g droždí, mák na posypání, semínka z poloviny vanilkového lusku, hladkou mouku na podsypávání

Postup: Smetanu mírně prohřejte, přidejte do ní rozdrobené droždí, trochu cukru, mouky a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy mezitím prosejte mouku se špetkou soli, přidejte cukr, vanilku, na kousky nakrájené změklé máslo a vejce s tím, že si necháte jeden bílek stranou. Do mísy po chvíli vlejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto, které se nelepí. Nechte ho kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Pak těsto rozdělte na 2 poloviny a z každé na pomoučněném válu vyválejte kolo o průměru 30 až 35 cm. Nožem nakrájejte na 8 dílků, jako když dělíte koláč nebo pizzu. Loupáčky zatočte tak, že začnete od širší části a konec těsta, tedy špičku nechte vespod. Zahněte je mírně do podkovy, poskládejte na plech, potřete rozšlehaným bílkem a posypte mákem. Pečivo nechte kynout dalších 20 minut na plechu. Pak vložte do trouby předehřáté na 180 °C a loupáčky pečte přibližně 20 minut tak, aby měly krásně zlatavou barvu.

Tip: Pro největší mlsouny můžete do loupáčků vložit kousek čokolády.

Že si to bez koláčů, dezertů a dalších dobrot neumíte představit? Zkuste si připravit domácí koblížky bez kynutí nebo dokonalé štrúdlové růžičky!

Reklama

Související témata:

Načítám