Hlavní obsah

Vypadají jako dřevěné, ale nejsou! Typy podlah, které od něho nerozeznáte

Foto: Kratochvíl parket profi

Plánujete novou podlahu? Co třeba zkusit některou z odolných variant, která vypadá k nerozeznání od pravého dřevaFoto: Kratochvíl parket profi

Reklama

Máte rádi dřevo, ale bojíte se poškození? Všude, kde lze předpokládat větší pohyb nebo vlhké prostředí, můžete použít alternativní krytiny, které na sebe berou dekor dřeva k nerozeznání od pravého.

Článek

Přísaháte na originální materiály a imitace nemáte zrovna v oblibě? Pak věřte, že někdy je taková napodobenina mnohem vhodnější. Jako například u podlahových krytin. Vybrali jsme tři materiálové varianty, které si co do vzhledu se dřevem nijak nezadají, mají ale řadu dobrých vlastností navíc.

Nezavrhujte laminát

Představuje kompromis mezi elegancí a cenovou dostupností. Laminátové podlahy se vyznačují extrémní odolností proti poškrábání i snadnou údržbou.

Dekor se na pohledovou vrstvu tiskne, takže možnosti vzorů omezuje jen fantazie. Nejčastěji jsou to dekory dřeva, kamene nebo dlažby. Výjimkou ale nejsou ani extravagantní lamely v pastelových barvách či s nejrůznějším ozdobným dekorem.

Díky moderním technologiím je téměř nemožné na první pohled rozeznat laminátové podlahy od opravdových dřevěných nebo dlážděných. Jejich design i struktura jsou naprosto realistické. Autentičnosti napomáhají také spoje, které vypadají velmi přirozeně.

Nejčastěji se používá tradiční vzhled dřevin (smrk, olše, buk, dub, bříza...), někoho osloví imitace patiny, která vynikne především při rekonstrukci venkovských stavení. Rustikální vzhled zde podporují záměrné chyby v podobě prasklin, suků či „ošoupaný“ nátěr.

Foto: Quick Step

Zajímavý vzhled získáte kombinací několika sérií podlah od jednoho výrobce. Řešení je vhodné do studentských pokojů nebo někam, kde chcete upoutat pozornostFoto: Quick Step

Foto: Quick Step

Vzhled laminátových podlah je často k nerozeznání od přírodního dřeva. Například Kolekce Creo ve formátu 120 x 19 cm v dekoru bílého jasanu. Cena je 443 Kč/m^2Foto: Quick Step

Foto: Quick Step

Laminátová podlaha z kolekce Lagunne má pro zvýšení bezpečnosti integrovaný protiskluzový pás. Černý lakovaný palisandr jako by připomínal lodní palubu. Rozměry lamel jsou 138 cm x 10 cm a cena od 800 Kč/m^2Foto: Quick Step

Vinylové podlahy moderně

Optimální tvrdost podlahové krytiny přináší vinyl. Je dotekově příjemný i při chůzi na boso a neklouže. Je obzvlášť vhodný tam, kde předpokládáte vlhké prostředí, tedy třeba do koupelen.

Digitální tisk umožňuje reprodukovat libovolný dekor do nejmenších detailů a ve více variantách, takže při pečlivé pokládce nedochází k opakování vzoru. Kromě nejoblíbenějšího vzoru dřeva se vyskytuje i dekor dlažby anebo třeba betonu či korku.

Vinylové podlahy se dělí podle způsobu pokládky – první se k podkladu lepí napevno, druhé se zámkovým spojem pokládají volně. Tento způsob přináší benefit možnosti rozebrání krytiny a výměny dílce, dojde-li k jeho poškození. U lepené podlahy nebudete muset řešit zatékání nebo nežádoucí problém začernávání spár.

Přestože se jedná velmi odolný materiál, není nepoškoditelný – je třeba dávat pozor na ostré předměty. Podlahy se nehodí k venkovnímu použití – nesmějí přemrznout. Mráz narušuje molekulární skladbu, vinyl nenávratně křehne a ztrácí odolnost.

Foto: Kratochvíl parket profi

Vinylové podlahy nestudí a pocitově navozují teplo, tím spíše, jedná-li se o imitaci dřevin. Na snímku vinylová krytina Wineo Designline v dekoru dubu (Alba Cream). Podlaha se lepí k podkladu. Cena za 1 m^2 je 581 KčFoto: Kratochvíl parket profi

Foto: Kratochvíl parket profi

Vinylová krytina je vysoce odolná a vhodná i do vlhkých prostor koupelen. Lamely maxi rozměrů 1505 x 235 x 5 mm se zámkovým spojem nabízí kolekce Laguna KingSize. Cena za 1 m^2 je 1319 KčFoto: Kratochvíl parket profi

Foto: Kratochvíl parket profi

Vinylovou krytinu v dekoru Vintage Cream můžete bez obav umístit i na podlahové vytápění. Tepelný odpor krytiny z kolekce Laguna Kingsize dosahuje příznivé hodnoty 0,033 m2K/W. Cena za m^2 je 1319 KčFoto: Kratochvíl parket profi

Krásná a odolná dlažba

Tendenci návratu k přírodním materiálům respektuje keramická dlažba. Vyrábí se v široké škále rozměrů, ne jen klasických čtvercových či obdélníkových dlaždic, ale také ve výrazně diferencovaném formátu, kterým se přibližují vzhledu dřevěných prken a parket.

Kalibrované velkoformátové dlaždice mají rozměry až 30 x 120 cm nebo 20 x 120 cm a umožňují pokládku s minimální spárou 2 mm. Výrobní technologie digitálního tisku i zde umožňuje přenést nejenom na hladký, ale i reliéfní povrch obkladů jakýkoli dekor ve vysokém rozlišení.

Vzhled dřeva je přirozený, má však parametry vysoce slinuté glazované keramiky. Různé odstíny a záměrné vzhledové odchylky v rámci jedné série podporují věrnost imitace dřeviny.

„Výhodou je, když dlažby kromě exteriérové verze zahrnují i hladkou interiérovou variantu, díky čemuž lze snadno propojit a esteticky sladit venkovní a vnitřní prostory," dodává Jiří Lipovský, vedoucí obchodního úseku společnosti Los Kachlos.

Foto: Rako

Kalibrované velkoformátové dlaždice série Board umožňují při pokládce různé skladby s minimální spárou 2 mm i v kombinaci s malým formátem mozaiky. Sérii doplňuje dekorace 20 x 120 cm imitující ručně natřené, oprýskané dřevo v modré a bílé barvě. Cena 1299 Kč/m^2Foto: Rako

Foto: Rako

Vzhled dřeva s odolností a přednostmi keramické dlažby pro univerzální použití v interiéru i exteriéru nabízí série Wood. Kalibrované dlaždice 15 x 60 cm vhodně doplňuje mozaika 30 x 30 cm s parketovou skladbou. Cena je 699 Kč/m^2Foto: Rako

Foto: Los Kachlos

Venkovní keramická dlažba RG Lovely dokonale imituje dřevo. Série zahrnuje i schodové prvky, sokly, bazénové krajovky a odtoky. Dlažba je mrazuvzdorná a protiskluzná. Cena od 1290 Kč/m^2Foto: Los Kachlos

Přírodní materiály nebo jen jejich vzhled se v interiéru objevují stále. Vídat je můžete například v podobě žaluzií a lamel interiérového stínění. Milovníky dřeva jistě potěší návštěva bytu inspirovaného přírodou.

Dáváte přednost snadno udržovatelným podlahovým krytinám, anebo si radši pořídíte na podlahy koberce?

Reklama

Související témata:

Načítám