Hlavní obsah

Vyrobte si dekorace z krajkové dečky po babičce: Tyhle kousky ozdobí váš byt!

Foto: Iakov-Filimonov, shutterstock.com

Zbytky krajek nebo háčkované dečky po babičce jsou ideálním základem nových dekoracíFoto: Iakov-Filimonov, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dně skříně se občas objeví poklady, o kterých jste neměli ani tušení – třeba staré háčkované dečky a háčkovanou krajkou lemované ubrousky, bez kterých se neobešla žádná oslava u babičky. Jak je využít?

Článek

Opravdu pěkné dečky si rozhodně vyplatí schovat, už jen proto, že je v nich kus rodinné historie. Ovšem takové ty „obyčejné“, dokonce i ty už lehce opotřebené, ty lze využít při tvorbě dekorací, které zase mohou zdobit váš byt. Máme pro vás pár nápadů, kterými se můžete inspirovat.

Svíčka v krajce

Kusem krajky můžete omotat obyčejnou svíčku, které tím dodáte slavnostnější a romantičtější podobu. Krajku stačí přitisknout na svíčku a fénem trochu zahřát její povrch, krajka bude pak lépe držet, ale pro jistotu rozhodně přilepte krajku na několika místech bodově i tavnou pistolí.

Foto: Eva Malúšová

Už samotná krajka postačí, ale můžete z ní vyrobit i ozdobu, kterou můžete nalepit doprostředFoto: Eva Malúšová

Krajka v rámu

Starší bavlněné krajky se musí napnout, aby vypadaly „jako zamlada“ – a právě toho lehce docílíte v rámu na vyšívání. Pokud pod krajku dáte barevný průsvitný papír, pak proti světlu nebo postavený před svíčku (samozřejmě tak, aby neměl šanci chytit), udělá zajímavý efekt.

Foto: Eva Malúšová

Rámy různých velikostí seženete ve švadlence a oba materiály stačí jen nasadit mezi dvě obruče a utáhnoutFoto: Eva Malúšová

Romantické podtácky

V každém papírnictví koupíte samotvrdnoucí hmotu, ze které můžete vyrobit romantické podtácky. Hmotu vyválejte jako těsto do placky, silné maximálně půl centimetru. Vzorem nápadný kus dečky, ale klidně i celou, pak na plát nebo jeho část položte a válečkem přejeďte. V hmotě se obtiskne její vzorek a udělá velmi zajímavý plastický efekt. Plát pak přeneste na místo, kde ho necháte volně uschnout nebo dejte do tácu se zvednutými okraji, který ho i vytvaruje.

Foto: Eva Malúšová

Hmotu po zaschnutí natřete barvou, ta jen podpoří plastičnost vzoru. Až vše opravdu dobře vyschne a bude při poklepu „zvonit“, přelakujte bezbarvým lakemFoto: Eva Malúšová

Miska z dečky

Kulatá krajková dečka je ideální pro výrobu misky na drobnosti. Jako „kopyto“ si vezměte misku potřebné velikosti, otočte ji dnem vzhůru a pečlivě oviňte potravinovou fólií. Na ni štětcem naneste vrstvičku lepidla, které po zaschnutí ztvrdne a zprůhlední. Na lepidlo pak dejte dečku a pečlivě ji natáhněte a poté i z horní strany potřete lepidlem. Nechejte důkladně zaschnout a za pomoci fólie stáhněte z misky – pokud to je potřeba, nechejte ještě vyschnout a přelakujte.

Foto: Eva Malúšová

Misku můžete vyrobit i z kousků krajek, které vždy dobře promažte lepidlem a vrstvěte – po zaschnutí je tato miska pevnějšíFoto: Eva Malúšová

Střapatý věnec

Barevné kousky krajky můžete využít i na výrobu pestrého věnce – postupně je omotejte kolem základu ze slámy nebo polystyrénu. Až krajky zakryjí základ, můžete dozdobit kytičkami, které vystříháte z háčkované krajky – a pokud je nemáte, můžete je uháčkovat.

Foto: Eva Malúšová

Pokud nemáte po ruce kytičky, můžete vyrobit z proužku krajky růžičky či jen malé uzlíkyFoto: Eva Malúšová

Zdobená lahvička

Obyčejnou skleněnou lahvičku s korkovou zátkou můžete díky zbytkům krajek proměnit v romantickou vázičku, ale třeba i dárkové balení domácího sirupu či oblíbeného alkoholu. Stačí ji polepit krajkou, háčkovanými kvítky a lístky z krajky.

Foto: Eva Malúšová

Kdyby to takhle bylo pro vás stále málo zdobné, můžete udělat střed kytiček z perličekFoto: Eva Malúšová

Co nejzajímavějšího jste objevili ve věcech po babičce? Napište nám!

Související témata:

Načítám