Hlavní obsah

Vyrobte si krásné jarní věnce. Na stěnu i vchodové dveře!

Foto: Profimedia

Milujete jarní květiny? Proč z nich neudělat například dekoraci na dveře?Foto: Profimedia

Reklama

Přivítejte jaro už ve dveřích. Poslouží k tomu vlastnoručně vyrobené věnce, které se mohou stát později dobrým základem velikonoční výzdoby. Tak se do nich můžeme pustit společně.

Článek

Příroda ožívá a s tím přicházejí i barvy, které symbolizují jaro. Jsou jasné, syté a dodávají energii už na pohled. A právě takové mohou být i jarní věnce, které mohou už brzy zdobit i vaše dveře nebo stěny. Však se podívejte, jak snadné jsou na výrobu a nenáročné na použité materiály.

Zajíček ve své jamce

Zajíc je klasickým symbolem jara, takže proč si nevyrobit i „zaječí“ věnec? Stačí vám k tomu drát, který je dostatečně pevný, ale současně i tak tvárný, abyste z něj mohli vyrobit dva kruhy a dvě uši. Menší kruh připevníte k většímu a vznikne hlava s tělem – uši samozřejmě patří na hlavu. Dráty pak můžete omotat papírem, zbytky látky nebo k nim přivázat větvičky. To už je na vás.

Podkladový materiál by ale měl být neklouzavý, aby se na něj dobře lepily lístečky. Ty stačí vystřihnout z barevného papíru. Jaké barvy zvolíte, to už je na vás. Lístky nalepte tak, aby podpořily tvar zajíčka.

Foto: Eva Malúšová

Zajíčka můžete nechat jen takhle, ale můžete ho ozdobit mašlí, svazkem jarních kvítků nebo i malovanými vajíčky. Kraslici lze zavěsit dovnitř spodního kruhu, což vypadá velmi zajímavě. To už je ale na vásFoto: Eva Malúšová

Záplava růžové

Tenhle růžový věnec rozhodně nikdo nepřehlédne. Jde o techniku vypichování, která je velmi jednoduchá. Z materiálu, kterým chcete věnec zdobit – náš věnec je z nastříhaného plastovo-papírového obalu kytice koupené v obchodním domě – nastříhejte čtverce. Jejich velikost záleží na tom, jak „chundelatý“ má výsledný věnec být. V našem případě to bylo asi 8 x 8 cm. Ty pak háčkem na háčkování nebo kulatými nůžkami natlačíte do plastového nebo slámového základu. Pro jistotu můžete povrch nejprve lehce potřít lepidlem nebo hmotou z tavné pistole.

Foto: Eva Malúšová

Věnec je velmi dekorativní sám o sobě, takže ho nemusíte příliš zdobit. Stačí drobná snítka květinFoto: Eva Malúšová

Rozkvetlá větvička

Možná si při výrobě tohoto věnce budete připadat jako Nastěnka, které pod rukama rozkvétá suchý pařez – tedy suchá větvička.

Foto: Eva Malúšová

Na výrobu si pořiďte ideálně proutěný základ a umělou květinu, která je složená z drobných kvítků. Ty ostříháte a tavnou pistolí přilepíte na základFoto: Eva Malúšová

Třešňové květy

Třešňové květy se na jarní věnec hodí skvěle – tak proč z nich neudělat hlavní ozdobu menšího věnce, vyrobeného pouhým omotáním slámového základu pruhy krepového papíru? Můžete zvolit jakoukoli podkladovou barvu, ale pokud chcete opravdu efektní dekoraci, pak se hodí sytě růžová nebo červená.

Foto: Eva Malúšová

Věnec můžete ozdobit jen připevněním snítek s třešňovými květy, ale pokud chcete ještě další zdobný detail, lze si pohrát se stuhou, visící ze spodního kraje věnceFoto: Eva Malúšová

Čistě z papíru

Kromě kousku červeného drátku je celý věnec jen z papíru. Základ si vyrobte ze šikmo srolovaných stránek velkých letáků, které ohnete a svážete do kruhu. Dbejte přitom, aby věnec byl všude zhruba stejně široký. Barevný základ pak sjednoťte omotáním pruhů krepového papíru. Na ten můžete dát například barevnou papírovou děrovanou stuhu. Květiny, které zdobí věnec, jsou také z krepového papíru. Jak je vyrobit, to se dočtete například v článku Chcete mít pořád plné vázy květin? Vyrobte si je!.

Foto: Eva Malúšová

Kombinace bílé a žluté je čistá, a tak vám věnec, samozřejmě v prostředí bez vlhka a nepohody, vydrží klidně i přes létoFoto: Eva Malúšová

Plná taška kvítí

Nechce se vám zůstávat u tradičního věnce? Pak můžete ze čtvrtek a barevného papíru velmi lehce vyrobit tašku, kterou pak pověsíte na dveře a naplníte buď živými květy v plastových lahvích, nebo umělými květy. Základem tašky jsou tři čtvrtky – jedna se stane spodkem, další dvě, přilepené k jejím bokům, postranicemi. Do boků vlepte barevný papír. Povrch tašky ozdobte dle fantazie – lze použít pruhy barevného papíru, které propletete a doladíte kvítky.

Foto: Eva Malúšová

Vzhledem k tomu, že je taška z papíru, hodí se do interiéru, a jestliže ji chcete zatížit nádobou s vodou a živými květinami, je dobré ji vystužit již při slepování čtvrtek drátky nebo pruhy papíru, které povedou přes lepené spojeFoto: Eva Malúšová

Už se můžete pochlubit věncem z vlastní dílny? Pak nezapomeňte vložit jeho fotografii do této fotogalerie!

Reklama

Načítám