Hlavní obsah

Vysavače: Tyhle jsou hlučné a prachu vás nezbaví!

Foto: Thinkstock

Vysávejte doma efektivně i vy!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testování vysavačů časopisem dTest ukázalo, že rozdíly mezi jednotlivými modely se projevují ve všech aspektech. Některé přístroje mají mnohé nedostatky. Jaké? Známe podrobnosti!

Článek

Časopis dTest

Mezi testovanými vysavači jsou velké rozdíly. Nejlepší modely jsou tiché, úsporné, seberou většinu prachu a nečistot, které nepustí. Ty nejhorší toho příliš nevysají, létá z nich prach a některé jsou hlasité jako náklaďák. Na příkonu ani typu filtrů přitom nezáleží!

Jde se nasávat…

Podmínkou dobrého vysavače je především dostatečný sací výkon. Pokud se domníváte, že to poznáte tak, že hubici spuštěného vysavače neodlepíte od koberce, jste na omylu. Sací výkon je zcela nezávislý na příkonu vysavače. Aby to bylo ještě složitější, sací výkon nevypovídá o tom, jestli prach, vlasy, zvířecí chlupy a ostatní nečistoty skutečně dostanete odevšud. Zde se dostává na přetřes konstrukční řešení hubice vysavače, které není vždy zdařilé. Tři modely získaly ve zkouškách na koberci dostatečné nebo nedostatečné hodnocení. Hoover a Fagor toho z koberce příliš nevysají, vysavač Zanussi pohořel při zkouškách s vlákny.

Pokud máte domácí zvířata, je pro vás důležité, aby právě v této zkoušce vysavač obstál. Výrobci nabízejí modelyspeciálně určené pro domácnosti se zvířaty, v testu jde například o Dyson DC 37 Animal Turbine, to ale neznamená, že si s chlupy neporadí i běžný vysavač. V případě Dysonu je výhodou malý turbokartáč ve vybavení, který může pomoci při čištění srstí obzvlášť zaneřáděných míst. Ale turbokartáče mají i jiné vysavače bez přívlastku „animal“, a tak nemá valného smyslu rozhodovat se při koupi podle podobných označení.

HEPA filtr není záruka

Drahý výfukový HEPA filtr se stal téměř standardem, naleznete jej i u těch nejlevnějších modelů. Nepřináší to až tak výhodu spotřebitelům, jako výrobcům těchto filtrů. HEPA je sice účinný a odfiltruje i velmi malé částice prachu, ale jeho účinek je k ničemu, když prach z vysavače vylétá jinudy. Je tak jedno, zda si pořídíte vysavač Proline s jednoduchým výstupním mikrofiltrem nebo Etu s technologií HEPA; množství prachu vylétávajícího z obou vysavačů je podobné.

Nejlepší vysavače fungují v podstatě jako čistička vzduchu. Množství prachových částic z výfuku je mnohonásobně nižší než množství částic v nasávaném vzduchu. Zejména Bravo a Electrolux ZJM 6820 jsou v této oblasti příkladné.

Účinně a potichu

Trendem posledních let jsou tiché vysavače. Je nutno uznat, že výrobci se snaží. Zatímco dříve bylo celkem jedno, jaký vysavač si pořídíte, řval vždy, dnes lze narazit na modely, které pracují překvapivě tiše a účinně (ale ne vždy). Mezi nejtišší testované patří Electrolux UltraOne, Miele či Rowenta. Naopak nejhlučnější byl vysavač Proline.

Podívejte se na konkrétní výsledky šesti vysavačů z celkem 17 testovaných!

Electrolux ZJM 6820

Hodnocení kvality:dobře (73 %)

Technologie:sáčková

Průměrná cena (Kč): 2310

Změřený sací výkon (W): 377

V testu vysávání obstál se ctí ve všech testovaných typech prostorů i povrchů. Kvalitní je rovněž filtrace prachu. Nevýhodou je, že sáček na prach má menší kapacitu a jeho kryt se hůře otevírá. Výrobek je rovněž poměrně hlučný.

Dyson DC 37 Animal turbine

Hodnocení kvality:dobře (69 %)

Technologie: bezsáčková

Průměrná cena (Kč):13 220

Změřený sací výkon (W): 279

Mezi jeho pozitiva patří velmi dobré vysávání i dobrá filtrace prachu. Výhodou je i mini turbo kartáč jako součást příslušenství. Prachová nádoba lze ovšem čistit pouze obtížně, výkon vysavače nelze regulovat, a navíc je poměrně hlučný.

Bravo Excellence B-4310

Hodnocení kvality:dobře (67 %)

Technologie:sáčková

Průměrná cena (Kč): 3100

Změřený sací výkon (W): 338

Výrobek lze označit za výhodný nákup vzhledem k poměru cena/kvalita. Vysavač výborně filtruje prach, dobře vysává, má pogumované okraje a světelný indikátor plnosti sáčku. Je ale poměrně těžký a má relativně vysokou spotřebu.

Hoover TXP 1520

Hodnocení kvality: uspokojivě (51 %)

Technologie: bezsáčková

Průměrná cena (Kč):5320

Změřený sací výkon (W):197

Vysavač dobře filtruje prach, ovšem kvalita vysávání je pouze průměrná. Jeho pozitivem je velká kapacita nádoby na prach. Nevýhodou je, že nelze regulovat výkon.

Fagor VCE 201 CE

Hodnocení kvality: uspokojivě (49 %)

Technologie:sáčková

Průměrná cena (Kč): 1560

Změřený sací výkon (W): 214

Tento vysavač vysává pouze průměrně, a navíc je velmi hlučný. Přívodní kabel je špatně přístupný a prachová nádoba se velmi nepohodlně vyprazdňuje. Schopnost filtrace prachu je spíše podprůměrná.

Zanussi ZAN2310

Hodnocení kvality: uspokojivě (45 %)

Technologie:sáčková

Průměrná cena (Kč): 1050

Změřený sací výkon (W): 214

Vysavač vysává pouze průměrně a filtruje prach podprůměrně. Navíc má velmi špatně přístupný přívodní kabel.

Detailní výsledky šesti vybraných vysavačů zdarma obdržíte na www.dtest.cz/vysavani.

Související témata:

Načítám