Hlavní obsah

Výstřihy podle typu postavy. Víte, jaký vám sluší?

Foto: Sao Paulo

Výstřih, tajná zbraň křehkých žen v evolučním boji o přežitíFoto: Sao Paulo

Reklama

Nosíte ho neustále – je na čistě pracovní blůzce, na obyčejném tričku na doma i na úžasných party šatičkách, které vám tak sluší – přesto ho vnímáte jen zřídka, právě ve chvílích, kdy na něj chcete upozornit nebo kdy přemýšlíte, co už je moc. Mluvíme zde o výstřihu – malou přehlídku různých typů a velikostí jsme si pro vás připravili v tomto článku.

Článek

Existuje spousta druhů výstřihů – v podstatě většinou záleží na stylu oblečení a příležitosti, pro kterou je určeno. Obyčejná bavlněná trička je mají minimální kruhovité, u košil klasického střihu záleží na míře rozepnutí, ale většinou jsou střídmé, jen několik centimetrů hluboké. Zde však tato naše jednoduchá typizace končí.

Mnohdy narazíte na varianty topu, jež se od sebe liší právě a jen tvarem či velikostí výstřihu – díky tomu si můžete najít top, tuniku či šaty s vykrojením lichotícím přesně vašemu typu postavy. Sháníte pěkný top? Nechte se inspirovat naším článkem Hit sezony: Topy a blůzky s mašlí do 999 Kč.

Ale nyní už pojďme k výběru...

Loďkový výstřih – pro úzká ramena a malá prsa

Jen velice mírně vykrojený je výstřih, kterému se říká loďkový. Kopíruje linii klíčních kostí, a hodí se tak pro ženy, které se nerady zbytečně odhalují. Tento výstřih i jeho kapku vykrojenější varianty patří mezi klasické a konzervativní řešení horní části topů či šatů. Naprosto dokonale vypadá na ženách s dlouhou šíjí a hezkými rameny, neboť právě na ně tento střih upozorňuje a může mít vůči nim i nepatrně rozšiřující účinky – máte-li úzká ramena a malá prsa, je pro vás tento výstřih ideální. Pořiďte si jednoduché tričko s dlouhým rukávem nebo elegantní pouzdrové šaty – doplníte-li je vysokým drdolem, máte styl à la Audrey Hepburn jako vyšitý!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos 232 Kč, H&M 349 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 899 Kč, Lindex 999 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Lindex 349 Kč, KappAhl 499 KčFoto: archiv firem

Hranatý výstřih – pro širší ramena a větší ňadra

Čtvercový výstřih je velice zajímavým řešením, neboť odhaluje velké množství pokožky, ale spíše do šířky než do hloubky. Jeho spodní hrana je rovná, a tak se níž se pohled ani toho nejzarputilejšího pozorovatele nedostane. V každém případě je tento typ vhodný pro ženy se širšími rameny i většími ňadry, vedle široce odhaleného hrudníku vypadají ramena i ňadra drobněji, a tělo tak získává opticky vyrovnanější proporce. Je jedno, zda si zvolíte ostře řezaný výstřih nebo s oblými rohy, určitě vám bude slušet!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 599 Kč, Bershka 699 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Asos 1044 Kč, 348 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos 580 Kč, Vero Moda 125 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Topshop 696 Kč, Blancheporte 429 KčFoto: archiv firem

Véčko – malým i větším prodlouží krk

Takzvané „véčko" je jedním z nejlichotivějších výstřihů, který existuje. Výrazně prodlužuje krk a jeho strohý a přísný střih zdůrazňuje oblost prsou. Zvolit jej můžete mělký, tedy několik centimetrů pod úroveň klíčních kostí, a bez obav v takovém topu vyrazit do práce. Naprosto neodolatelně však budete vypadat, zvolíte-li výstřih hluboký. Pokud bude jeho špička končit v úrovni prsou, odhalíte i jamku mezi ňadry a z vašeho dekoltu se stane nebezpečná zbraň. Nic se nemá přehánět, a platí to i v tomto případě – nechte nějaký prostor fantazii nebo opravdu hluboký výstřih kompenzujte třeba zahalením ramen.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 349 Kč, Mango 549 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 899 Kč, Zara 399 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Asos 319 Kč, Zara 499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 1999 Kč, Tally Weijl 500 KčFoto: archiv firem

Kulatý výstřih pro všechny

Kulatý výstřih je zlatou střední cestou a je nejfrekventovanějším typem vůbec. Jeho tvar je vhodný i pro silnější postavy i pro ženy s menším poprsím. Míru vykrojení (hluboký sexy výstřih nebo jen decentních pár centimetrů) i konkrétní tvar (podlouhlý k ňadrům nebo široký až téměř k ramenům) si vyberte podle svých požadavků a představ. Možností máte v tomto případě opravdu nespočet!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): H&M 399 Kč, Zara 599 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 599 Kč, H&M 599 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bershka 699 Kč, Promod 675 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): KappAhl 499 Kč, Zara 299 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 399 Kč, NewYorker 249 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Vero Moda 429 Kč, NewYorker 249 KčFoto: archiv firem

Ohlávka – pro ženy s menším poprsím

Topy či šaty s tímto typem výstřihu jsou řešeny zavazováním (nebo pruhem látky) umístěným za krkem. Vytváří tak jakýsi ovál, jehož dolní konec je umístěn v různých úrovních dekoltu. Tento střih vytváří v kombinaci s elastickým materiálem velice lichotivé křivky i ženám s menším poprsím, což je jeho velkým plus. Zavazování za krk je však nevhodné pro ty s širšími rameny nebo silnými pažemi, které by tento střih ještě zdůraznil.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Topshop 870 Kč, Debenhams 609 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše Asos 522 Kč, 435 KčFoto: archiv firmy

Jednoduše až ke krku – pro ženy s dlouhou šíjí

Výstřihy ke krku jsou naprosto běžným detailem, kterým se mohou pyšnit všechna klasická bavlněná trička. Vyhnout by se jim měly ženy s krátkým krkem, protože by mohly způsobovat, že bude vypadat ještě kratší a širší. Myslíte, že tento výstřih je moc zahalující a bude působit až moc obyčejně či upjatě? Zvolíte-li top zajímavého vzoru či materiálu, budete se divit!

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 999 Kč, Vero Moda 493 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zara 699 Kč, H&M 799 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): NewYorker 379 Kč, Zara 899 KčFoto: archiv firem

Obecně platí, že výstřih by měl být vybírán podle tělesných proporcí, a to podle pravidla rovnováhy: máte-li dlouhý a úzký obličej, hodí se spíše mělké a široké výstřihy, naopak je to u tváře širší. Stejně tak platí, že silnější ženy by měly nosit výstřihy spíše svislé než vodorovné (krásné plesové šaty pro všechny typy postav najdete v článku Plesové šaty pro hubené i silnější). Ženy s oválnou tváří nebo průměrnou postavou na sebe pak mohou obléct všechny zmíněné typy výstřihů.

Naše doporučení ale berte s rezervou a dejte na svůj vlastní instinkt. Nejlepší metodou, jak zjistit, co vám sluší, je si danou věc jednoduše vyzkoušet – každá z vás je totiž jedinečná a vy samy svým kritickým okem uvidíte, co zrovna té vaší postavě sedne a co nikoli.

Jaké z uvedených výstřihů nosíte nejčastěji? A jaký z nich vám nejvíce sluší?

Reklama

Načítám