Hlavní obsah

Vše o barvách na vlasy

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Není problém radikálně změnit barvu vlasůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parfumériích jsou regály s tónovacími přípravky a barvami na vlasy dlouhé až několik metrů. Jak se v tom máte vyznat? V čem jsou rozdíly a jak můžete najít výrobek, který vám bude naprosto vyhovovat? Poradíme!

Článek

Tónovací tužidlo

Ihned smývatelná jsou tónovací tužidla. Obalí vlas barevnými a lesklými pigmenty jako jemná filmová vrstva. Vlasu dodají pevnost, objem a jako normální tužidlo se smývají po prvním mytí. K dostání jsou ve spreji i jako pěnové tužidlo.

Tónování vlasů

Přímé tónování vydrží šest až osm mytí, neboť molekuly barev se ukládají do šupinaté vrstvy povrchu vlasů. Přitom ale vzniká jen volné spojení a barva se postupně vymývá. Může být ve formě pěny nebo kapaliny. Vhodné je používání na zintenzivnění vlastní barvy vlasů. S šedými vlasy si však neporadí (překrývá asi z 30 procent) a zesvětlit vlasy také nedokáže. Pouze zintenzivní stávající barvu nebo ji dodá sytost. Tónovací pěny obsahují pečující látky a jsou k vlasům velmi šetrné.

Intenzivní tónování

Vždy se skládá nejméně ze dvou komponentů, které se před použitím smíchají dohromady, aby na sebe mohly vzájemně působit. Způsobují mírné nabobtnání vlasů a ukládají do jejich povrchové vrstvy malé částečky barviva, které se pomocí oxidační složky promění ve větší molekuly barev. Protože nelze vlastní barevné pigmenty proměnit trvale, barviva se po několika týdnech zase smyjí. Tím nedochází k viditelným odrostům. Navíc dodávají vlasům hluboké zářivé barvy, ale nedokáží radikálně změnit výchozí barvu. Možné je zesvětlení o dva až tři odstíny. Podíl šedých vlasů dokážou překrýt až o 50 procent. Vydrží až 24 mytí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tónování vlasů vydrží jen krátceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Barvy na vlasy

Při dlouhodobém barvení se otvírá šupinatá vrstva vlasů a tlačí mikrojemné předbarvící pigmenty hluboko do struktury vlasů. Tam se působením oxidace změní v molekuly barev, které jsou tak velké, že překryjí molekuly původní a už z vlasů nevypadávají.Nevýhodou jsou viditelné odrosty, které se musí dobarvovat podle toho, jak rychle vám vlasy rostou, zpravidla za čtyři až šest týdnů.

Zesvětlovače

Fungují podle stejného principu jako barvy, nejprve ale odbourávají přirozené vlasové pigmenty a pak vytvoří nové - světlé nebo načervenalé. Jak barvy tak zesvětlovače dovedou extrémně změnit přirozený barevný odstín a překrýt šedé vlasy na 100 procent. Trvale zůstávají ve vlasech, dorůstáním vlasů v původní barvě vznikají odrosty. Dlouhotrvající barvy vlasy zatěžují více než tónování. Odstíny jsou natolik kvalitní a srovnatelné s původními přirozenými vlasy, že se těžko pozná, že se jedná o umělý odstín. Mají dokonce mnohem větší lesk než přírodní vlasy.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vlasy pravidelně dobarvujteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co je lepší

Chcete-li mít vlasy ve stejném tónu a nepožadujete radikální změnu, je pro vás tónování ideální, ale musíte počítat s tím, že se odstín postupně vymývá a tónování musíte opakovat. V případě použití barvy je odstín stálý, ale je nutné nejméně za šest týdnů dobarvit odrosty. Máte-li vlasy již zesvětlené, tónovací přípravky používejte s rozvahou, protože odstín vstřebávají intenzivněji.

Nezapomeňte o vlasy pečovat

Barvení v dnešní době je bleskurychlé a jednoduché. O barvené vlasy se ale musíte náležitě starat, pokud chcete, aby vypadaly zdravě. Používejte šampony na barvené vlasy. Jednou týdně jim dopřejte intenzivní kúru, zlepšíte jejich strukturu a barva zůstane déle brilantní. Průběžně používejte séra a toniky, které se vtírají do konečků vlasů a vaše vlasy krásně osvěží!

Reklama

Související témata:

Načítám