Hlavní obsah

Vztahové peklo? Tříměsíční program, který zachrání skoro každý vztah

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prochází váš vztah těžkou krizí? Máte pocit, že jste už vyzkoušeli všechno, ale zlepšení nepřichází? Možná zaberou rady vztahové guru Nichi Hodgson. Podle jejího návodu lze prý zachránit skoro každý vztah!

Článek

Už vám docházejí síly a propadáte pocitům beznaděje, neboť jste přesvědčení, že vy dva nemáte sebemenší šanci? Přemýšlíte o rozchodu? Možná děláte chybu, protože podle vztahové guru a autorky knihy The Curious History of Dating (v překladu Kuriózní historie randění) Nichi Hodgson lze zachránit téměř každý vztah. Stačí se prý řídit jejími radami!

Konkrétní body na seznamu

První, co byste měli udělat, je sestavit si jakýsi seznam toho, co od partnerství očekáváte a čeho se vám v tom současném nedostává. Váš protějšek by měl samozřejmě udělat to samé. Dávejte si ovšem velký pozor na to, abyste zaznamenali reálné věci, tužby, které opravdu souvisejí s vaším partnerem, nikoli s vámi. „Hodně lidí očekává, že protějšek naplní veškeré jejich potřeby,“ upozorňuje Nichi Hodgson.

Za vlastní štěstí jste ovšem v prvé řadě zodpovědní vy sami, nikoli váš partner. Na seznamu by se tak měly objevovat konkrétní věci, které se týkají vašeho soužití, tedy například body: „potřebuji víc času trávit s tebou“, „vadí mi, že nepomáháš s péčí o děti“ a podobně. Obecné výkřiky typu „potřebuju od tebe větší podporu, abych se mohla prosadit“ jsou k ničemu. Je totiž dost pravděpodobné, že tyhle vaše ryze osobní potřeby by nedokázal naplnit ani jiný (nový) protějšek.

Nad konkrétními „stesky“ si pak můžete spolu sednout a najít kompromis. Potřebuješ víc společného času? O. k., nemusím trávit s kamarády každý víkend, stačí mi vidět je jednou za měsíc.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Nemusí být u vás dusno, ani nemusíte hned přemýšlet o rozchodu. Většina problémů se prý dá vyřešitFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Kde to skřípe

Z vytvořených seznamů byste pak měli jasně vyčíst, kde přesně je ve vašem vztahu problém. Partnerství většinou stojí na pěti základních oblastech: sexu, emocích, jakémsi politickém světonázoru (způsobu, jakým pohlížíte na svět), intelektu (vzdělání, pracovní zaměření…) a na duchovnu (náboženství…).

„Pokud vám to funguje ve třech z těchto pěti oblastí, je to velmi dobrý výsledek,“ tvrdí Nichi Hodgson. Pravda ale je, že ne všechny oblasti jsou stejně důležité. Je to ryze individuální, pro někoho je nejdůležitější sex, pro jiného práce. Takže opravdu zásadní je, aby vám to klapalo v té oblasti, která je pro vás stěžejní.

Ach, ten sex

„To, že vám to neklape v posteli, rozhodně není důvod k rozchodu. Vášeň v dlouhodobém vztahu přichází a odchází, je tedy spíš potřeba restartovat motor než si pořizovat komplet nový vůz,“ zdůrazňuje Nichi Hodgson. Pokud máte problémy v oblasti sexu, postupujte následovně:

  • Je to vážně o sexu? - Nejdřív skutečně dobře zapátrejte (klidně s pomocí odborníka), zda jsou příčiny vašich potíží skutečně fyzického rázu. Často se totiž stává, že nefungující sex je jen důsledkem jiných vztahových problémů.
  • Diskuze - Mluvte o tom, jaký sex máte a jaký by podle vás měl být. Opět si každý zvlášť udělejte seznam toho, co byste rádi vyzkoušeli, co by se vám líbilo. A oba dva v sobě najděte ochotu alespoň něco z obou seznamů vyzkoušet v praxi.
  • Půst - Zkuste to nějaký čas bez sexu. Jeho nedostatek totiž může znovu zažehnout jiskru.
  • Poslední možnost - Pokud nic nezabralo, je tu ještě jedna možnost, která je ale tak trochu nebezpečná. „Pokud je sex opravdu to jediné, co vás trápí, a jinak si velmi dobře rozumíte, můžete se zkusit spolu dohodnout na tom, že svoje fyzické potřeby si budete naplňovat jinde a s jinými lidmi,“ uvádí Nichi Hodgson. Tohle ale opravdu není pro každého, takže hodně zvažujte, buďte taktní a citliví.

Odcizení je finále

Po mnoha letech společného života můžete mít najednou pocit, že už nežijete spolu, ale jen vedle sebe. „Tři měsíce v kuse zkoušejte dělat něco společně, co by vás sblížilo,“ radí Nichi Hodgson. Najděte si nový společný koníček, vyrazte na dovolenou ve dvou, objevujte místa, která se vám oběma líbí. Až pokud tohle nezabere, můžete se rozhodnout, že se z vás stali skutečně zcela odlišní lidé, jejichž životní cesty se rozešly.

Dokázali jste v minulosti překonat vztahovou krizi? Co zafungovalo nejlépe? 

Reklama

Související témata:

Načítám