Hlavní obsah

Krize ve vztahu: Víme, kdy vám nejvíc hrozí!

Foto: Rock and Wasp, Shutterstock.com

Foto: Rock and Wasp, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkali se, zamilovali, sestěhovali a asi tak třikrát málem rozešli. Že takhle vypadají klíčové fáze vztahu? Dá se to tak říct. Co si myslíte třeba o etapě hnízdění nebo přizpůsobování?

Článek

Sexuolog Petr Weiss tvrdí, že jednou ze základních otázek lidské sexuologie je, zda je člověk přirozeně monogamní, polygamní, nebo promiskuitní. V podstatě je to ale jedno, láska za každých okolností i hory přenáší – anebo ne? Britský rodinný terapeut Andrew G. Marshall, známá mediální osobnost a autor knihy Mám tě rád, ale zamilovaný už nejsem, popisuje šest fází každého partnerského vztahu, přičemž ta čtvrtá je nejrizikovější!

1. Propojování (první rok až rok a půl)

Dva chtějí být neustále spolu, často se milují, nevidí případné rozdíly. Pokud se jeden zajímá například o kynologii, druhý si k ní začne budovat vztah taky, i kdyby o ní v minulosti snad nikdy ani neslyšel.

Během fáze propojování si partneři přisvojují vlastnosti toho druhého a začleňují je do vlastní osobnosti. Oba cítí, že partnerovi rozumějí, mezi obvyklé problémy patří strach z toho, aby se jeden nedotkl toho druhého. Občas se jeden drží zpátky z obavy, aby neztratil vztah nebo tvář.

2. Hnízdění (druhý a možná i třetí rok)

Hluboká oddanost a nápad na společné sestěhování. Přesně tohle charakterizuje druhou fázi vztahu. Svět už se netočí jen okolo ložnice a sexu, do popředí se dostávají i přátelé a rodina, nastává období, kdy utlumující se milostné vzplanutí otevírá cestu problémům potlačeným v předchozí fázi.

Najednou začíná být důležité, kdo vynese koš nebo ustele postel. „Bohužel, některé páry, které spolu bydlí, se trápí tím, že na povrch vyplouvají jejich rozdílné názory a jejich odlišný vkus,“ popisuje Andrew G. Marshall s tím, že výjimečnost se snadno změní na otravné rutinní návyky.

Foto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

Jeden z prvních milníků ve vztahu je hnízděníFoto: Dima Sidelnikov, Shutterstock.com

3. Vymezování (třetí a čtvrtý rok)

Dřív všechno společně, teď spíš odděleně. Během období vymezování se partneři už cítí jistí, a tak se vracejí ke svým oblíbeným aktivitám. Docházejí k uvědomění si, že člověk opět může dělat to, co měl ještě před poznáním partnera tak rád. Je to něco jako znovuobjevování sebe sama, svých vlastností, zvyků a zálib. Mezi nejčastější problémy v této fázi patří zlost jednoho z dvojice, respektive fakt, že někdo začne prosazovat své zájmy dřív než ten druhý. Občas dochází i na boj o moc.

4. Spolupráce (pátý až 14. rok)

Podle zmíněného odborníka se tato fáze označuje jako spolupráce proto, že během ní si partneři musí poskytovat vzájemnou podporu. Nové podněty a zážitky, které mimovztahové činnosti přinášejí, pár prožívá spolu, čímž se vztah upevňuje. Založení firmy, rodiny, cestování… Možné je všechno. Během spolupráce nahrazuje důvěra nejistotu a obavy z možné ztráty partnera.

V překladu to znamená, že ona ví, jak se chovat během hádky, a už má osvědčené recepty, které na něho platí, a obráceně. Bohužel se však v této fázi partneři začnou brát jako samozřejmost. Andrew G. Marshall proto podotýká, že se jedná o nejnáročnější fázi ze všech šesti. Nutno podotknout, že partnerský vztah v této i další fázi může kdykoli skončit.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Přežili jste takzvanou čtvrtou fázi, pak před sebou máte možná hodně dlouhou budoucnostFoto: nd3000, Shutterstock.com

5. Přizpůsobování (15 až 25 let)

V této etapě se páry spíš přizpůsobují změnám, které se dějí kolem nich, než řešením změn uvnitř vztahu (problémy s dětmi, stárnoucí rodiče a podobně). Docházejí k poznání, že jejich partner je takový, jaký je, je pro ně důležité přátelství a pocit sounáležitosti. Občas si během krize jeden přeje vrátit se do bezpečí některé z předchozích fází. Na druhé straně může dojít i k opětovnému nastartování sexuálního života.

6. Obnovování vztahu (25 až 50 let – a více)

Hluboký vztah, ve kterém nejde jen o nějakou ozvěnu milostného vzplanutí. To je poslední, šestá fáze. „Partneři, kteří obnovují svůj vztah, se přestávají zaměřovat na vnější dění a veškerou pozornost soustřeďují na sebe. Ve výsledku opisují kruh a začínají sklízet výsledky svých investic do vztahu. Společné vzpomínky a vtípky, které nepochopí nikdo jiný, jsou pro páry obnovující vztah velice důležité,“ podotýká Andrew G. Marshall.

A ve které fázi se zrovna váš vztah nachází?

Související témata:

Načítám