Hlavní obsah

Jak si užít na horách

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Hory si užívejte plnými douškyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Konečně zimní dovolená! Také patříte mezi nadšence, kteří si nedovedou představit, že by si alespoň na týden nevyrazili užít na hory? Takže když už se vám podařilo utrhnout se z práce a sbalit výbavu pro celou rodinu, stojí za to pořádně si rozmyslet, jak zorganizovat zábavu pro jednotlivé členy rodiny tak, abyste se všichni dobře bavili.

Článek

Ne každý je natolik zdatný lyžař nebo nemá tolik trpělivosti vláčet s sebou malé dítě celý den po svahu nahoru a dolů. Pokud si chcete zalyžovat sami nebo vaše „lyžařsko-pedagogické" schopnosti nejsou na patřičné výši, vyzkoušejte lyžařské školky. „Instruktoři,kteří tam učí, se k dětem chovají moc hezky. Jsou trpěliví a zároveň se snaží, aby si děti užily legraci a těšilo je to," říká Markéta, která letos v lednu s manželem poprvé vyrazila do Krkonoš i s tříletou Terezkou. „Terezku to v lyžařské školce bavilo mnohem víc než s námi. Byla mezi dalšími dětmi, první den jezdily jen na takovém plácku, aby se trochu otrkaly a získaly větší jistotu. Na to bychom s manželem neměli nervy. Sami jsme si chtěli pořádně zalyžovat," popisuje své zkušenosti Markéta.

Kolik zaplatíte

Malého začínajícího lyžaře můžete svěřit do lyžařské školky třeba jen na zkoušku na půl dne nebo na jeden den, zároveň se běžně nabízejí celotýdenní kurzy. Ceny se příliš neliší - například pětidenní program včetně obědů stojí dva až tři tisíce. Jeden den vás přijde na pět až šest set korun.

I dospělí se mohou zdokonalovat

O poznání vyšší jsou ceny pro individuální výuku dospělých - jak pro začátečníky, tak pro ty, kteří se chtějí zdokonalit nebo třeba „přesedlat" z lyží na snowboard. „Chtěl jsem se naučit na snowboardu, tak jsem zkusil s kamarádem na dvě hodiny instruktora. Ne že bych hned uměl zázraky, ale takové základní poučky a pohyby mi pomohly," hodnotí své snowboardové začátky Saša. Za dvě hodiny zaplatil dohromady s kamarádem devět set korun (sám by dal šest set, například tři dny stojí pro jednotlivce ke třem tisícům, pro dvojici zhruba tři a půl tisíce).

Reklama