Hlavní obsah

Tipy na víkend: Kam na první lyžovačku a kde oslavit svobodu

Foto: PavelJiranek, Shutterstock.com

Foto: PavelJiranek, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá to, že počasí konečně zjistilo, jaké je vlastně roční období, a tak se o víkendu můžete těšit na teploty odpovídající podzimu. To by vás ale nemělo odradit od venkovních aktivit. Navíc teď, když nás čekají oslavy Dne boje za svobodu a demokracii.

Článek

Je to k vzteku, když státní svátek vyjde na víkend. Jako teď, kdy připadl 17. listopad na sobotu. Na druhou stranu to znamená, že se můžete těšit na spoustu akcí spojených s tímto významným dnem.

Teploty se nedostanou před deset stupňů, ale zase by mělo být polojasno, místy jasno. Z pátku na sobotu se nejnižší teploty budou pohybovat kolem nuly, místy klesnou pod bod mrazu. Přes den vystoupají ke čtyřem až osmi stupňům. V noci na neděli teploty klesnou pod nulu, k –1 až –5 °C. Přes den budou stejné jako v sobotu, ale místy se přidá oblačnost. Odpoledne a večer se mohou objevit přeháňky, nad 800 metrů sněhové. Jestliže tedy chcete o víkendu ven, vyrazte spíše v sobotu.

První lyžovačka

Svatý Martin na bílém koni minulý víkend sice nepřijel, ale jestli jste už celí natěšení na lyžařskou sezonu, vyrazte v sobotu na Monínec, kde bude probíhat její zahájení. Kdepak, nespadli jsme z višně – ski areál Monínec má na tento víkend skutečně naplánováno poprvé spustit vleky, i když tedy půjde zatím jen o šest set metrů dlouhou sjezdovku, na které bude připraven technický sníh. Cena pro dospělého je 485 Kč na den, děti platí od pěti do patnácti let o sto korun méně.

Foto: Profimedia.cz

Na Monínci už připravují zahájení sezony Foto: Profimedia.cz

Podívejte se za oponu 

Pro všechny milovníky divadla a kultury je v sobotu večer připravena akce „Noc divadel“. V mnoha městech České republiky se otevřou dveře těchto kulturních stánků a návštěvníkům umožní podívat se i do míst, kam se běžně divák nedostane. Kromě toho mají divadla připravena i doprovodný program v podobě různých workshopů (nejen pro dospělé, ale i pro děti) nebo diskuzí s herci, režiséry, scénografy a dalšími lidmi od divadla. Než ale vyrazíte, podívejte se na stránky akce – na některá místa či program je potřeba předem rezervace. Vstup je ale volný.

Foto: Profimedia.cz

Do akce „Noc divadel“ se zapojí mnoho měst po celé České republice Foto: Profimedia.cz

Degustace mladých vín

I když svátek svatého Martina a s ním spojená pečená husa a mladé víno byl už minulý víkend, na zámku Zbiroh ho slaví i tuhle sobotu. V 11:00 začne degustace svatomartinských vín, ke kterým si můžete dát i tradičního opeřence nebo posvícenské koláče. Samozřejmě si ale nenechte ujít ani interiéry zámku, jehož historie sahá až do 13. století. Nachází se tu spousta zajímavostí, mimo jiné i „Muchův sál“. Malíř Alfons Mucha zde totiž 18 let žil a stvořil tu slavnou Slovanskou epopej. Tu na zámku sice nenajdete, zato originál opony, kterou malíř nakreslil pro zbirožskou sokolovnu, ano. Vstupné je 50 korun.

Foto: kaprik, Shutterstock.com

Na nádvoří zámku Zbiroh můžete ochutnat mladá vína a v interiéru se projít po stopách Alfonse Muchy Foto: kaprik, Shutterstock.com

Do Prahy z gauče

Na výlet se ale můžete vydat i pěkně z tepla domova. Třeba s knihou „Pražské příběhy“, jejíž třetí díl před pár dny vyšel. Podtitul zní „Z Malostranských zákoutí až do Jiného Světa“. A stejně jako u předchozích dílů, i v tomto jsou zachyceny příběhy původních obyvatel, kteří tu žili před padesáti i před sty lety. Protože jsou to právě lidské osudy, které tvoří dějiny a vepisují danému místu jeho nezaměnitelného ducha. Pomůže vás tedy přenést do dob, kdy Malá Strana byla místem k žití, nikoliv turistickým cílem, ze kterého se pomalu vytrácí genius loci. Můžete klidně začít hned třetím dílem, anebo si to dávkovat od prvního. Všechny tři napsal Dan Hrubý.

Foto: Archiv firmy

I třetí díl „Pražských příběhů“ vydalo nakladatelství Pejdlova Rosička Foto: Archiv firmy

Oslavte demokracii

Po celém Česku se v sobotu bude slavit svátek Den boje za svobodu a demokracii. Slavností a pietních akcí s ním spojených bude po celé republice přehršel, stačí si vybrat jen tu svoji. V Praze na Václavském náměstí se bude od půl páté konat „Koncert pro budoucnost“, v Opavě v pět hodin vyjde na Horním náměstí  lampionový průvod a o hodinu později zde začne koncert, kde nejprve Ilona Tichá zazpívá „Modlitbu pro Martu“ a posléze vystoupí Jaroslav Hutka. V Kutné Hoře si od půl páté u sochy T. G. Masaryka můžete zazpívat písně Karla Kryla nebo jiných umělců, kteří byli v minulém režimu zakázáni, nebo se pak připojte do průvodu, který odtud vyjde a povede přes náměstí Národního odboje až k chrámu svaté Barbory.

Foto: PavelJiranek, Shutterstock.com

Oslavy Dne boje za svobodu a demokracii se budou konat po celé České republice, i v Kutné Hoře Foto: PavelJiranek, Shutterstock.com

Kam se chystáte vy? Rozhodnout se můžete i podle počasí

Reklama

Načítám