Hlavní obsah

Zabránit nevěře? Jde to!

Foto: shutterstock.com

Vztah, který se nebuduje, čeká problémFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černá můra kroužící kolem většiny z nás. Pokušení, které tu a tam pomůže nastartovat novou vášeň, ale ve většině případech pálí dlouholeté a pečlivě vybudované mosty partnerských vztahů. Přestaňte se ptát, proč k nevěře došlo, a začněte otázkou: Jak nevěře zabráním?

Článek

Kde se stala chyba

Začalo to zamilovaným vzplanutím a o pár let později je ze vztahu dokonalá troska. Jak to?

Odborníci se shodují na tom, že většina současných párů nechává vztah plynout a nesnaží se ho budovat. Ve chvíli, kdy se objeví nějaký problém, není chuť nebo čas ho řešit. Jiskra se vytrácí. Přestává se mluvit o potížích a veškerá komunikace se omezí na několik povinných vět při příchodu z práce, u večeře nebo u zpráv. Tak moc se sobě odcizíme, že je jen otázkou času, kdy jeden z dvojice skončí v cizí náruči plné útěchy a porozumění. A pak už jen sbíráme střípky z rozbitého vztahu a ptáme se, co jsme kdy vlastně udělaly špatně? A odpověď zní: Hned na začátku jste se měly zeptat, co udělám pro to, aby k nevěře nedošlo?

Jak byste se zachovali, kdybyste zjistili, že je vám partner nevěrný, a zda je horší být podvedeni nebo nevěrni, jsme zjišťovali v ulicích Prahy. Překvapivé odpovědi si můžete poslechnout zde:

{stream-video}

Proč k tomu došlo?

„Těch důvodů je mnoho. Často hraje roli nespokojenost v partnerství, ta se nemusí týkat jen sexu, protože vztah a jeho kvalita hraje velkou roli,“ říká sexuolog Ondřej Trojan (www.sexuologie.com). Podle něj může být nevěra důsledkem vlekoucího se konfliktu, ale také její příčinou nemusí být pouze neshody. Může vycházet z osobnosti nevěrného partnera, který z nejrůznějších důvodů (zvyšování sebevědomí, nenasytnost, hledání nového, pochyby o sobě samém…) vyhledává mimopartnerský kontakt. „Na první pohled se může zdát, že se nevěra týká pouze nevěrného partnera. Vždyť to bylo jenom ,náhodné setkání‘, takové ,malé erotické dobrodružství‘, které se mojí partnerky (partnera) netýká… Takto k nevěře mohou přistupovat např. promiskuitní jedinci, ale může se to přihodit i člověku, který k nevěře skony nemívá a tato situace může i jeho samotného velice překvapit," upozorňuje sexuolog.

Bojujte hned od začátku

Jaký by měl být vlastně váš chlap? Vykašlete se na náhodné známosti, dlouholeté testování, které nevede k ničemu a zaměřte se na to, jakého člověka byste vedle sebe chtěla mít. Jaké by měl mít vlastnosti? Všechny víme, že moc se toho změnit na mužích nedá, takže raději sáhněte po tom, který už ty požadované má. Ve vzhledu buďte klidně shovívavější. Čas se podepíše na všech a i svalnatý jinoch jednoho dne zestárne. Co s ním, když si nebudete mít o čem povídat?

Foto: shutterstock.com

Odhalenou nevěru musíte řešitFoto: shutterstock.com

Buďte upřímná a svobodná

Často se říká, že muž by neměl vědět o vašich bývalých. Pokud má být mezi vámi důvěra, zmínkou o své minulosti ji jedině prohloubíte. A že jste měla partnerů hodně? Kdo říká, že jste se nemohla změnit nebo jste nenarazila na toho pravého. Stejně jako důvěra je důležitá i svoboda. Dávejte ji stejnou měrou. Čím více bude zákazů, tím hůře se budou snášet. Posuďte sama, když vám nebude doma dobře, co uděláte? Budete hledat místo, kde se budete cítit líp, a to v jiné náruči.

Nezapomínejte na pravidla a dohodu

Na začátku je všechno fajn. Vášeň a zamilovanost vystřídají běžné věci, jako neuklizené ponožky, nevysypané odpadkové koše a nevyžehlené košile. V nepříjemných situacích je potřeba dohodnout se. Když tohle nezvládnete, začnete mezi sebou stavět obávanou komunikační zeď. A jestliže se nedořešené emoce hromadí v jednom z vás, záhy mu bude vztah nepříjemný a bude se z něj snažit osvobodit.

Poučte se z minulosti

Prožila jste nevěru v předchozím vztahu? Pak je určitě těžké se zbavit bolesti a jen málokdo dokáže hodit za hlavu takovou zradu a zklamání. Jste tedy takřka stoprocentně odsouzena začínat nový vztah s vnitřní nedůvěrou a strachem z budoucnosti. Odborníci radí, abyste o svém trápení novému partnerovi řekla.

Snažte se pochopit minulost a uvidíte, že vám to nejen pomůže, ale také se vám uleví. I když se říká, že žárlit znamená milovat, nesmí se to přehánět. Také nedůvěra vztahu neprospěje. Neodsuzujte dopředu svého partnera k tomu, aby se z něj stal nevěrník. Pravděpodobně se mýlíte a jeho by mohlo přestat bavit poslouchat vyslovená podezření. A jak to končívá? Špatně. Nevěrou nebo rozchodem.

Foto: shutterstock.com

Ztracená důvěra se těžko získává zpětFoto: shutterstock.com

Rozbourejte rutinu společným rituálem

O vztah je třeba pečovat. Nejlépe společnými silami, ale pokud to nejde, klidně to chvilku táhněte sama. Uvidíte, že se najde okamžik, kdy vám to partner vrátí. Najděte si nějakou činnost, která vás oba baví a věnujte se jí společně.

Když už k tomu dojde

Jestliže nevěru odhalíte, máte podle sexuologa tři možnosti: odpustit - i s tím, že nebudete využívat morální nadřazenosti, která plyne z prohřešku partnera, a nebudete ho neustále trestat. Neodpustit - a partnerství se rozpadne. „Můžete ale nevěru do určité míry tolerovat (například že nevěrný partner zachovává diskrétnost a svoji nevěru dále tají) s tím, že jste si vědomy, že vaše partnerství je nějakým způsobem narušeno, ale přesto je pro vás i nadále cenné," říká odborník.

Nevěra zkrátka odhaluje nefunkčnost našeho vztahu. Může za ni chování obou partnerů. Je to vyústění nepříjemných emocí, které se v nás hromadí dlouhou dobu. Pro někoho je to únik z přítomnosti, ve které mu není dobře, a často je jejím důvodem hledání nesplněných snů a tužeb.

Přestaňte tedy vinit všechny kolem vás a přemýšlejte o tom, co jste udělaly špatně, co jste nechtěly řešit, nad čím jste raději zavíraly pomyslně dveře nevědomosti. Poučte se a jděte dál.

Román, který píše život

Možná najdete odpovědi na některé své otázky v sedmém díle seriálu Přešlapy. I Radku tíží tajemství, se kterým se svěří Karolíně. Je totiž těhotná, ale neví, kdo je otcem. Zda je to přítel Adam, nebo bývalý manžel Krištof. I když se Adam snaží všechno vyřešit optimisticky, bohužel to nebude stačit. A jak zapeklitá situace dopadne? Na to se podívejte ve středu v osm hodin na Primě.

Byl vám partner nevěrný? Jak jste to řešila? Kde myslíte, že jste udělala chybu? Nebo jste naopak okusila náruč jiného? Proč jste to udělala? Co vám to dává? Kdo a proč myslíte, že je na vině? Přijďte s námi polemizovat v diskusi nebo napište na info@prozeny.cz .

Reklama

Načítám