Hlavní obsah

Zachraňte si manželství během dvou minut! Máme rady, jak na to

Foto: Profimedia

Udržet si spokojené manželství není tak těžké, jak by se mohlo zdátFoto: Profimedia

Přes samé povinnosti – práce, domácnost, děti – zapomínáte na vaše manželství? Nezoufejte, na jeho vylepšení či dokonce záchranu stačí dvě minuty!

Článek

Myslete na vaše partnerství! Kniha vztahové expertky a matky čtyř dětí Heidi Poelman nazvaná The Two-Minute Marriage Project: Simple Secrets For Staying In Love (Dvouminutový manželský projekt: Jednoduchá tajemství, jak zůstat zamilovaní) nabízí řadu tipů, jak během dvou minut vylepšit váš vztah. Tady je pár z nich.

1. Hledejte pozitiva

Do svého partnera jste se zamilovali z nějakého důvodu, ale občas může být těžké si na něj vzpomenout. Jak plynou roky, už si tolik nevšímáte jeho dobrých vlastností, naopak se zaměřujete na ty, které vám vadí. Co třeba vidíte za neuklizeným hrníčkem od ranní kávy? Řeknete si, že je partner lenoch, nebo že byl ve stresu a nestíhal?

Hledejte pozitiva! Dobře, neuklidil hrnek, ale zase nikdy nezapomene odnést odpadky! No, není vlastně skvělý?!

2. Důležitost polibku

Kdy naposled jste se s partnerem vášnivě líbali? Nevzpomínáte si? Tak se zkuste po dobu jednoho týdne denně alespoň minutku či dvě líbat. A letmý polibek na rozloučenou nestačí, chce to vášeň! Vědci z Arizonské státní univerzity totiž zjistili, že páry, které tohle zkusily, pak lépe odolávaly stresu, byly spokojenější, méně se hádaly a více si rozuměly.

Foto: Profimedia

Zdánlivé drobnosti, malé projevy lásky a pozornosti mohou vztah hodně vylepšitFoto: Profimedia

3. Oslavujte úspěchy

Jak to vypadá, když se jednomu z vás něco povede? Třeba shodí pět kilogramů, s nimiž bojoval? Jak ten druhý reaguje? Vědci z Kalifornské univerzity v Los Angeles a z Rochesterské univerzity tvrdí, že jsou čtyři možné reakce – radost plná emocí, tichá a klidná podpora, nulová reakce a shazování (zhubnul jsi pět kilogramů? No, potřeboval bys tak dvacet).

Jediná správná reakce je ta první. Proto příště, až váš partner přijde s nějakou dobrou zprávou, oslavte to, dejte mu najevo, že z toho máte radost a jste na něj pyšní.

4. Chvalte se

Všichni toužíme po chvále a po uznání, ale často to druhým neumíme dopřát. Když nahlas vyjádříte, co se vám na partnerovi a jeho chování líbí, dáte mu tím najevo, že vám není lhostejný. Pokud tohle vy ani váš muž moc neumíte, vytvořte si jakousi knihu obdivu. Kupte si blok či diář a každý den do něj oba dva napište jednu větu o tom, co ten den váš protějšek udělal obdivuhodného či něco, za co mu chcete poděkovat.

5. Vítej doma!

Způsob, jakým spolu páry mluví poté, co byly celý den bez sebe, má obrovský vliv na kvalitu vztahu. První slova, první rozhovor. Ty určují, jak bude vypadat zbytek vašeho dne a váš večer. A to, jaký máte večer, zase určuje, jak bude vypadat vaše ráno. Takže z toho může být pěkně začarovaný kruh! Jakkoli jste unavení a vyčerpaní, věnujte velkou pozornost tomu, jak se navzájem přivítáte. Udělejte to s láskou a zájmem jeden o druhého!

Foto: Profimedia

I obyčejný telefonát bez důvodu, jen proto, že mu chcete říct, že se na něho těšíte, dokáže zázrakyFoto: Profimedia

6. Říkejte my, ne já

Popisovat manželství jako tým a ne jako spojení dvou individualit je dobrý psychologický trik, jak se vzájemně sblížit. Pokud mluvíte o svém názoru, je samozřejmě důležité říci „já“. Ale když se vás třeba někdo zeptá, jaký jste měli víkend, odpovězte v množném čísle. Používejte častěji „my“ než „já“!

7. Drobné pozornosti

Lidé často říkají, že jejich manželství vlastně ztroskotalo na drobnostech. Drobnosti ale umí váš vztah i výrazně posílit. Myslete na něj častěji, a třeba když jdete kolem cukrárny, kde mají jeho oblíbený zákusek, prostě mu ho jen tak kupte. Když ve vedru seká trávník, přineste mu sklenici vody. Budete překvapení, jak rychle se začne váš partner chovat podobně.

8. Ty jsi na prvním místě

I když toho máte strašně moc, ukažte partnerovi, že on je pro vás tím nejdůležitějším. Nekontrolujte e-maily, dokud se ho nezeptáte, jaký měl den. Když přijde, na minutu odložte utěrku a jděte ho přivítat. A když na vás začne mluvit zrovna, když jste uprostřed něčeho? Stačí přece říct: „Zlato, moc si chci o tom s tebou promluvit, ale potřebuju tohle dodělat. Dej mi deset minut.“ Je to o dost lepší než ho poslouchat na půl ucha!

Co myslíte, že na tom něco je?

Reklama

Související témata: