Hlavní obsah

Modelkou po třicítce? Poradíme, jak na to!

Foto: blogs.com

Na modeling nejste nikdy staráFoto: blogs.com

Reklama

Chcete se procházet po přehlídkovém mole? Vidět se na billboardech? Fotit v exotických destinacích? A už vám není patnáct? Nevadí! S modelingem můžete začít třeba i ve třiceti! Poradíme jak.

Článek

Je sice pravdou, že modelingové a castingové agentury hledají většinou modelky ve věku okolo patnácti let, ale zároveň také mnohé ochotně přijímají modely a modelky starší. Ptáte se proč? Důvod je prostý. Klienti jakožto fotografové, režiséři reklam a producenti totiž nepotřebují pouze mladé vychrtlé dívenky. Dovedete si třeba představit, že by se v reklamě na krém proti vráskám objevila modelka v pubertálním věku? Nebo že by například katalog s těhotenskou módou nafotila sotva plnoletá dívčina? A právě pro takovéto a podobné projekty je třeba, aby každá agentura měla ve své nabídce i ženy starší. A ne vždy se musí jednat o bývalou modelku. Klidně se můžete začít věnovat modelingu i vy.

Investujte do booku

Předpokladem k tomu, abyste se mohla registrovat a účastnit castingů, je mít vlastní book. Jedná se vlastně o fotoalbum, ve kterém máte svých dvacet až třicet profesionálních fotografií. „Ideální je, když má modelka každou fotografii v jiném stylu. Jednu třeba ve sportovním oblečení focenou v přírodě, druhou elegantní v ateliéru a tak podobně. Rozhodně by se tam měla objevit fotografie celé postavy v plavkách nebo ve spodním prádle. A také portrét," vysvětluje třicetiletá příležitostná modelka a módní poradkyně Kristýna Pavlíčková. A dodává, že byste se také na každé fotce měla tvářit trochu jinak, někde být veselá, jinde smutná, zamyšlená nebo vážná.

Book vás bude stát od pěti tisíc korun výš. Zpravidla je v ceně i profesionální nalíčení a práce fotografa. Fotky si ale budete muset nechat vytisknout jinde, neboť vám je fotograf odevzdá na CD nebo DVD. „Oslovit můžete kteréhokoli profesionálního fotografa nebo castingovou či modelingovou agenturu. Na internetu jich najdete spousty," říká Pavlíčková.

Foto: idif.cz

Pořiďte si book od profesionálního fotografaFoto: idif.cz

Míry 90 - 60 - 90 nepotřebujete

Jestli nemáte ideální míry, nezoufejte. Modelky ve vyšším věku již nemusí mít labutí pas a silikonová ňadra. Platí zde pravidlo, že pokud si klient žádá modelku nebo třeba herečku do reklamy či na propagaci nějakého produktu, musí mít dotyčná větší obvod prsou než boků. Nikdo totiž neočekává, že žena okolo padesáti let bude propagovat prostředek na hubnutí a mít míry 90 - 60 - 90. „Modelka, ať je v jakémkoli věku, musí mít hezkou pleť bez jizev a pupínků. Vrásky lze tolerovat u modelek vyššího věku. Kvalitní musí být i vlasy, bez roztřepených konečků," vysvětluje Pavlíčková.

Kurz modelingu i angličtiny

Před vstupem do světa tvrdé konkurence (i když je pravdou, že s vyšším věkem je konkurence stále menší, neboť modelek nad třicet je opravdu málo) je dobré udělat si kurz modelingu. Ten rovněž nabízí většina modelingových agentur. Za cenu zhruba stejnou, jako je cena booku, vás naučí, jak správně pózovat, jak chodit po mole i to, jak komunikovat s klientem při castingu. Součástí lekcí modelingu bývá většinou i kurz anglické konverzace. Bez znalosti tohoto cizího jazyka se totiž obejde jen málokterá modelka. I projekty focené u nás mnohdy vyžadují komunikaci v angličtině. Často je totiž zadává nebo fotí zahraniční fotograf či agentura. „Kurz trvá zpravidla tři až šest měsíců," informuje Kristýna Pavlíčková.

Vysoké výdělky?

Pak předvedete book v nejrůznějších castingových, modelingových a uměleckých agenturách, za mírný poplatek (zpravidla v řádu sta korun) se zaregistrujete a budete čekat na pozvání na casting. Pokud nepodepíšete se žádnou agenturou takzvanou exkluzivní smlouvu, máte tu výhodu, že můžete být registrována ve více agenturách a můžete si sama vybírat, kterou práci přijmete a kterou ne.

Foto: google.com

Velmi častá je komunikace v angličtiněFoto: google.com

„Exkluzivní smlouva totiž znamená, že jste zavázána pouze jedné agentuře a s jinými nemůžete spolupracovat. I když byste si třeba sama sehnala nějaké focení, vždy by to musela vaše agentura odsouhlasit a podepsat za vás smlouvu. Osobně exkluzivní smlouvy nedoporučuji. Sice se říká, že vás pak přednostně nabídnou a máte nejrůznější slevy třeba na kosmetiku, která s agenturou spolupracuje, ne vždy se to opravdu vyplatí," míní Kristýna Pavlíčková. Jedním focením reklamy si vyděláte zhruba dvacet tisíc korun, jde-li o větší projekt, může se jednat i o statisíce. „Je normální, že za měsíc modelka středního věku oběhne třeba i patnáct castingů a vyjde jí jen jeden. Ale i to se většinou vyplatí," dodává.

Jak zaujmout klienta

Vždy je důležité, abyste byla v pohodě a cítila se dobře. Trocha sebevědomí rozhodně neuškodí, ale pozor, abyste nepůsobila namyšleně nebo přehnaně suverénně. Klienti zpravidla ocení sympatie a lehký smysl pro humor, který nikoho neuráží. Na castingu si klient prohlédne váš book, stručně s vámi pohovoří a vyfotí si vás, případně pořídí krátké video. „Pokud jde o oblečení, můžete dorazit zpravidla v čemkoli. Důležité je, aby vám to slušelo. Jen některé castingy pro ženy středního věku vyžadují lodičky nebo plavky. To byste se ale dozvěděla předem od agentury, která vás ke castingu pozve. Zve buď posláním SMS zprávy nebo mailem," říká poradkyně Pavlíčková.

Pustila byste se do modelingu i ve vyšším věku? A máte s ním nějaké zkušenosti? Napište nám o tom na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám