Hlavní obsah

Záhadné suroviny: Víte, co jíte?

Foto: Thinkstock

Zvlášť ve starých kuchařkách narazíte na neznámý pojemFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při čtení receptů člověk snadno narazí na surovinu, kterou nezná. Ať už vůbec neví, o co jde, nebo jen nezná její chuť, případně odkud se vzala. V dnešním článku se proto dozvíte něco málo o těch nejčastějších, které mnohdy možná doma používáte a o jejich skrytých tajemstvích jste neměli tušení!

Článek

Přísad do jídel je mnoho a jen málokdo zná i z vlastní zkušenosti opravdu všechny. Tady najdete výčet těch, na které narazíte nejčastěji třeba v jídelníčcích restaurací!

Ančovičky

Pokud po tímto názvem hledáte něco unikátního, jste vedle. Jedná se totiž o sardel obecnou, žijící v Atlantiku, ve Středozemním a Černém moři. V obchodech na ančovičky narazíte nejčastěji jako na očka, mnohdy naložená s kapary v oleji. Chuťově mají sardelky velmi jemné, slané maso. Jejich chuť je asi nejznámější ze sardelových past, které v poslední době zase seženete běžně v obchodech. Používat se dají jak na ochucení, tak i jako hlavní surovina pokrmu (například pečené).

Artyčoky

Tato bodláku podobná rostlina pochází ze severní Afriky, dnes se ale pěstuje v celém Středomoří. Dorůstá zhruba 150 centimetrů a to, co znáte z kuchyně, jsou poupata květů. Ta mají velikost až pěsti dospělého muže. Ze syrových artyčoků se připravuje skvělý salát zakapaný jen olivovým olejem a citronovou šťávou, nakládané je velmi často najdete na pizze capriccioze. Používají se při léčení poruch trávení, odbourávají cholesterol, stejně jako pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi.

Bulgur

Brouzdáte-li rádi mezi regály s bio potravinami, jistě jste již narazili na bulgur. Je to vlastně předvařená a nalámaná pšenice, v kuchyni má bohaté uplatnění v sladkých i slaných receptech. Tím, že je předvařený, většinou nepotřebuje žádnou další tepelnou úpravu, stačí jej nechat nabobtnat. Použít ho můžete všude, kde se používá kuskus, přidává se do salátů, karbanátků i místo hrubé krupice.

Cayenský pepř

Překvapivě se nejedná o pepř, ale o směs jemně namletých chilli papriček. Toto chilli jsou drobnější kuželkovité papričky, které patří mezi hodně ostré. Rostou v údolí řeky Cayene na území francouzské Guyany a odsud si nesou svoje jméno. Slovíčko pepř vzniklo nešťastným překladem z angličtiny – „pepper“ totiž znamená jak pepř, tak papriku i chilli. Díky pálivému kapsaicinu jsou v posledních letech chilli papričky oblíbené i jako složky mastí proti bolení svalů a kloubů.

Kapary

Kapary jsou nerozvinuté květy keře, který se jmenuje kapara trnitá. Tato poupata se nakládají do slaného nebo sladkokyselého nálevu a hojně se používají do pomazánek, vaječných omelet, ale i francouzských brambor, těstovin nebo k masu. Kapary podporují imunitu, pomáhají proti vlhkému kašli a skvěle pročišťují organismus.

Kardamom

Tohle cizokrajné koření vám krásně provoní celou kuchyni. Pochází z Cejlonu a celá rostlina dorůstá až tří metrů. A určitě už jste ho někdy použili – je totiž součástí kari koření. Kardamom se hodí jak do sladkých, tak i slaných pokrmů, je příbuzný zázvoru. Má kořenitou, nasládlou chuť. Přidat jej můžete třeba do perníku nebo z něj připravit steakovou omáčku. A pokud se vám jeho vůně zalíbila, neváhejte si jej přidat i do kávy nebo čaje. Budete nadšení!

Karob

Oříšky v karobu nebo karobové tyčinky už mnoho let koupíte v každém obchodě. Co je to ale ten karob? Jedná se o stálezelený keř, který roste ve Středomoří. Jeho plodům se také říká svatojánský chléb. Plody jsou si velmi podobné váhou i velikostí, dokonce se prý dřív používaly jako měřidlo. Lze je jíst čerstvé (zelené) i zpracované (hnědé). V každém plodu je asi 15 semen obalených dužinou. Karob se používá při výrobě sladkostí, jako emulgátor, zahušťovadlo i stabilizátor. Z obalu plodu, tedy lusku, se dá vyrobit prášek, kterým lze snadno nahradit kakao.

Další suroviny, které možná neznáte

  • Crème fraîche – velmi jemná zakysaná smetana, která je typická pro francouzskou kuchyni. Chuťově je na pomezí šlehačky a naší zakysané smetany. V sušině obsahuje nejméně kolem 30 % tuku.
  • Kurkuma – dnes už poměrně známé koření, které je oblíbené zejména pro svoji neopakovatelnou žlutou barvu, kterou propůjčuje i pokrmům. Najdete ji i v kari koření.
  • Liči– čínské ovoce sladkokyselé chuti. Jsou to malé růžové plody s tvrdou růžovou slupkou, vevnitř je šťavnatá dužina. Vyzkoušejte také džus z liči, jeho chuť je neopakovatelná!
  • Maizena – jedná se o kukuřičný škrob. Název vznikl podle obchodní značky, podobně jako se bramborovému škrobu říká obecně solamyl.
  • Muscovado – třtinový cukr v surové podobě. Hodně se používá v indické kuchyni a při přípravě sladkých koláčů. Osladit si jím můžete i čaj, ale byla by to škoda.
  • Passata – tuhle přísadu najdete nejčastěji v receptech na italská jídla. Je to velmi hustá rajčatová šťáva podobná rajčatovému protlaku. Používá se na dochucování omáček s rajčatovým základem nebo na pizzu.

Na jakou surovinu, se kterou jste si nevěděli rady, jste v receptech či jídelních lístcích narazili vy? Která vás nadchla, která naopak zcela odradila? Napište nám do diskuse nebo na jana.ch@prozeny.cz!

Související témata:

Načítám