Hlavní obsah

Zahrada: Jaké rostliny nemůžou růst vedle sebe?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Asi každý, kdo osazuje zahradu nebo skleník, si plánuje velkou úrodu. Někdy se to ale prostě nedaří, i když rostlinám věnujete péči. Proč? Chybou můžou být i jejich nevhodné kombinace.

Článek

Vztahy mezi rostlinami bývají o dost idyličtější než vztahy mezi lidmi. Většina zeleniny, ovoce i bylinek si prostě v poklidu roste a jde jim především o to, abyste jí zajistili vhodné podmínky podle konkrétního druhu. Přesto ale existují kombinace, které jsou na záhonu nebo ve skleníku doslova smrtící. Například brambory a rajčata – to dohromady prostě nepůjde.

Proč to některým rostlinám neklape?

Některým rostlinám se na zahradě vedle jejich sousedů daří tak, že – doslova – kvetou a odměňují vás bohatou úrodou. Jiné vedle týchž sousedů neprospívají. Špatně rostou, málo kvetou a občas i uhynou.

Každá rostlina totiž vydechuje do vzduchu specifickou kombinaci aromatických látek, která nemusí „vonět“ jejímu sousedovi. Zanechávají po sobě také stopy v půdě – něco si z ní vezmou, něco do ní vrátí – a s tímto odkazem se zase musejí vypořádat příští rok jejich následovníci.

Některé rostliny mohou svým sousedům předat zajímavé chuťové tóny (jak jistě potvrdí každý, kdo někdy pěstoval v těsném sousedství rajčata a levanduli), další se zase navzájem chrání před škůdci. Například máta a šalvěj odpuzují běláska zelného, levandule a polníček zase mravence.

Foto: Pinthip Tongjuntuek, Shutterstock.com

Foto: Pinthip Tongjuntuek, Shutterstock.com

Byla by škoda tato pravidla nevyužívat ve svůj prospěch.

Zvolte správně parťáky k rajčatům

Většina zahrádkářů touží po bohaté úrodě domácích rajčat. Není divu, ta kupovaná často nebývají moc k jídlu. Dávejte si ovšem pozor na sousedství rajčat a okurek. Rajčatům okurky nevadí, ale okurky rajčata oblibě nemají. Nesázejte je tedy vedle sebe. Třeba ve skleníku je oddělte uličkou, kterou procházíte.

Rajčatům vadí například červené zelí, tykve, brambory a hrách. Naopak nemají sebemenší problém se špenátem, čekankou nebo petrželí. Chcete-li vylepšit jejich chuť, vysaďte je co nejblíž bazalky nebo levandule, získají lehké příjemné aroma.

Foto: Tiplyashina Evgeniya, Shutterstock.com

Foto: Tiplyashina Evgeniya, Shutterstock.com

Okurka je protiva

Jestli existuje nějaká zelenina, u které si na kombinace musíte dávat pozor, je to okurka. Špatně se snáší s kdečím. Kromě rajčat jí vadí také ředkvičky, brambory, jahody, kapusta, zelí, česnek.

Pokud někoho kolem sebe snese, jsou to především: hrách, fazole, kopr, salát, pórek, cibule, celer, červená řepa, petržel, kedlubny nebo zelí. Okurky špatně porostou i jako následná plodina po rajčatech nebo květáku.

Univerzální rostliny? Téměř neexistují

Existují vůbec rostliny, které můžete vysadit kamkoli a zvládnou to dobře? V podstatě ne. Ze zeleniny jsou relativně nejsnášenlivější mrkev a špenát. Mrkev můžete pěstovat na jednom záhonu s cibulí, pórkem, petrželí, mangoldem, ředkvičkami a mnoha dalšími plodinami. Špenát si také příliš nevybírá a dobře se mu daří vedle brambor, celeru, čínského zelí, ředkviček, řepy, jahod, rajčat i fazolí.

Pokud ale skutečně hledáte univerzální rostlinu do zahrady, musíte sáhnout mezi květiny. Aksamitníky neboli afrikány můžete pěstovat kdekoli, a navíc se říká, že umí léčit vyčerpanou půdu a odpuzovat škůdce.

Máte zkušenost s tím, že by se některé rostliny s jinými nesnesly?

Reklama

Načítám