Hlavní obsah

Zajímavá rada: Mlsejte a hubněte zároveň!

Nové trendy se objevují i v jedné z nejsledovanějších oblastí – hubnutí. Mění se také tendence u potravin pro proteinovou a bílkovinovou dietu, a ketogenní dietu.

Článek

Proteinová jídla se vyznačují nízkou energetickou hodnotou, výrazně omezeným obsahem tuků a cukrů, zároveň obsahují vysoký podíl bílkovin.

Hodnoty typické pro kvalitní potraviny, na kterých je založená proteinová dieta.

Za prvé: Nízká kalorická hodnota

Číslo, které se pohybuje od 80 do 150 kcal na jednu porci.

Za druhé: Nízký obsah sacharidů

Jídla pro proteinovou dietu jsou často zaměňovaná s potravinami pro sportovce, které jsou bohaté na bílkoviny, ale sacharidů mají pro dietu vysoké množství. V dietě totiž platí maximálně okolo 5 gramů na jednu porci.

Za třetí: Zvýšený obsah bílkovin

Obsah bílkovin v proteinových potravinách se pohybuje okolo 15 až 18 gramů na porci. Správné proteinové potraviny obsahují hlavně rostlinné bílkoviny, které jsou pro tělo v dietě vhodnější a šetrnější.

Méně „éček”, více přírodních surovin

Není to trend, ale spíš základní vlastnost kvalitních potravin pro dietu. Ty od Victusu obsahují např. jen přírodní aromata (pokud vůbec přidaná aromata mají). Například kaše s lískovými oříšky (od Victusu) obsahuje ovesné vločky, lískové oříšky a žádná aromata. Přesto má jen 112 kcal (475 kJ), 18 gramů bílkovin a 4,7 gramu sacharidů.

Méně instantních a více „normálních” jídel bez chemie

Jedna porce toustů (3 ks) má jen 106 kcal, 2,5 gramu sacharidů, 13,2 gramu bílkovin a 9 gramů vlákniny

Instantní produkty sice patří z hlediska přísné proteinové diety k nejlepším, jasným trendem jsou ale hotová „běžná“ jídla. Jsou však dražší kvůli náročné výrobě a vysokým cenám základních surovin. Jednou z nich je akáciová vláknina. Není pravda, že proteinové potraviny jsou plné chemie. Naopak. Příkladem je složení toustů Victusu: Pšenice, sojový protein, bílek, pšeničná vláknina, akáciová vláknina, extra panenský olivový olej, kvasnice a sůl. Díky vhodné kombinaci kvalitních surovin má jedna porce toustů (3 ks) jen 106 kcal, 2,5 gramu sacharidů, 13,2 gramu bílkovin a 9 gramů vlákniny. Kvalitní složení mají také croissanty, slané tyčinky, muffiny a jiné.

Těstoviny 100krát jinak

V proteinové dietě nabízí Victus kvalitní italské těstoviny, ve velkém množství tvarů, a hlavně typů pro různé fáze proteinové diety. Těstoviny do 1. (přísné) fáze jsou jiné než těstoviny do mírnější etapy hubnutí. Takové ani chutí nerozeznáte od běžných těstovin. Přitom mají o 30 % nižší kalorickou hodnotu a o 60 % méně sacharidů.

Proteinové potraviny nejen pro dietu

Pro mlsaly a milovníky sladkého se stal sladký croissant cestou, jak si (ne)zahřešit

Po proteinových jídlech nesahají jen ti, kteří shazují přebytečná kila. Pro mlsaly (či milovníky spečiva) se staly proteinové tyčinky a vafle (či sladké croissanty) cestou, jak si (ne)zahřešit. To samé platí pro milovníky těstovin. Řešením mohou být potraviny, vzhledem i chutí nerozeznatelné od běžných, ale nutričním složením velmi vzdálené od běžných potravin.

Reklama

Načítám