Hlavní obsah

Základ zdraví - domov bez plísní

Světová zdravotnická organizace alarmuje, neboť počet astmatiků a dětí trpících alergií se za posledních 10 let zdvojnásobil.

Článek

Prakticky každé třetí dítě ve věku mezi 13. a 17. rokem trpí alergií a každé desáté nad 5 let věku astmatem. Často v poslední době slýcháme a čteme o zdravém životním stylu. Kvůli tomu se snažíme zdravě vařit, více sportovat. Ale nezapomněli jsme na zdravé bydlení? Vždyť velkým nebezpečím pro zdravé dýchání jsou plísně, které se mohou objevit nejen ve starších domech, ale i v novostavbách. Bohužel je někdy ani okem nevidíme.

Co má svačina společného s izolací?

Představme si, že si zabalíme svačinu do igelitového pytlíku, ale pak na ni zapomeneme. Po několika dnech chleba v pytlíku zplesniví. Důvodem je vlhkost, která byla v pytlíku uzavřena a nemohla ven. Vlhkost, to je živná půda pro plísně. Co se však stane, když tu samou svačinu vložíme do papírového pytlíku? Chleba jednoduše ztvrdne, ale nezplesniví. A přesně tak to může fungovat v domě nebo bytě. Pokud použijeme pro zateplení domu neprodyšnou izolaci, jsme na nejlepší cestě k tomu, aby se nám doma vytvořily nebezpečné plísně. Naopak prodyšné přírodní materiály umožní domu jakési „dýchání“, i když je toto tvrzení samozřejmě hodně nadsazené. Ale v principu jde o to, že přírodní materiály se umí s vlhkostí přirozeně vypořádat.

Každý ví, jak funguje outdoorové oblečení. Také přírodní izolace přináší komfort za každého počasí a vypořádá se s vlhkostí

I neviditelná plíseň je škodlivá

Plíseň dokáže být velmi zákeřná, protože umí škodit, a přitom nemusí být ani vidět. Zejména, pokud se vytvoří uvnitř konstrukce. Alergikové a astmatici dobře vědí, o čem je řeč, když se jim najednou začne špatně dýchat. Při návštěvě lékaře bývají obvykle dotázáni na to, zda nemají doma někde skrytou plíseň. Někdy ji bohužel objevíme až při rekonstrukci nebo demolici, což však může být pozdě. Bojovat s plísní je záležitost velmi zdlouhavá a únavná. Co tedy s tím? Nejlepší je vytvořit doma takové prostředí, aby se plísně netvořily. Je to vůbec možné, když si uvědomíme, že vlhkost doma vzniká tím, jak dýcháme, pereme, vaříme, sprchujeme se atd. Někdy ani důsledné větrání okny nepomůže, zejména v zimních měsících. Vzpomeňme znovu na papírový pytlík od svačiny.

S vlhkostí si poradí…

Pokud stavíme nebo rekonstruujeme starší bydlení, máme dvě možnosti. Bud zvolíme takzvanou difúzně uzavřenou skladbu konstrukce, která prostor hermeticky uzavře a nepustí vlhkost dovnitř ani ven, nebo dáme přednost druhé možnosti, to znamená difúzně otevřené konstrukci, která umí s vlhkostí přirozeně hospodařit. Hlavním článkem je tu tepelná izolace z přírodního materiálu. Jako onen zmiňovaný papírový pytlík. Na mysli máme tepelnou celulózovou izolaci, která je vyrobena z rozvlákněného dřevitého papíru. Celulózu lze použít jak na zděný dům, tak pro moderní dřevostavby. Celulóza si pak poradí i s rekonstrukcemi, které právě díky těsným oknům a neprodyšnému zateplení často bývají prvním adeptem na plesnivění, jež vytvoří nezdravé prostředí pro život.

Foukaná celulózová izolace zajistí zdravé bydlení a ještě vám ušetří peníze

Foukání pro zdraví

Chcete-li mít doma skutečně zdravé prostředí, nestačí pouze vybrat tu správnou izolaci, ale stejně důležité je dokonalé provedení celé konstrukce. Každá chyba se totiž může později pěkně vymstít. Stačí třeba někde trochu izolace vynechat, a protože toto místo bude vždy chladnější než zbytek stěny nebo střechy, vysráží se zde vlhkost a problém zvaný plíseň je na světě. Je to ale možné uhlídat, pokud nejste zrovna odborníci? Takové chyby umí velmi dobře eliminovat foukaná celulózová izolace, která se dostane doslova všude, i do těch sebemenších koutů. Navíc při foukání nevznikají žádné odřezky a vlastní aplikaci již neplatíte, ta je v ceně materiálu.

Ohně se bát nemusíte

Celulózová izolace, jak již bylo řečeno, je vyrobena z papíru. Ale obsahuje samozřejmě i další příměsi, které zaručí její nehořlavost, které se starají o to, aby uvnitř nevznikaly plísně ani houby, aby byla odolná vůči myším a jiným škůdcům.

Tak co říkáte? Budete se raději pařit jako v igelitu, nebo při stavbě či rekonstrukci svého domova sáhnete spíše po přírodním, prodyšném materiálu, jako je celulóza? Příjemné prostředí, a hlavně zdraví všech rodinný příslušníků už přece stojí za úvahu! Potřebujete ještě další argumenty či informace?

Načítám