Hlavní obsah
3,4
(85)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Křehké těsto patří vedle kynutého, piškotového a lineckého, k tomu nejzákladnějšímu, z čeho můžete péct. Ze všech druhů uděláte skvělé koláče, na rozdíl od piškotového a lineckého, tady můžete kouzlit sladké i slané variace z jedné hroudy.

20 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 těsto
  • 185 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 4 lžíce studené vody
Článek

Postup

01.

Do prosáté mouky vložte plátky másla a prsty vše zpracovávejte tak dlouho, až budete mít drobenku. Z hrudkovité směsi vytvořte kopeček, do něj udělejte důlek a tam přidejte studenou vodu či žloutek.

02.

Pokud těsto po stisknutí mezi prsty drží pohromadě, je vše v pořádku. Pokud ne, přidejte ještě lžíci vody. Nakonec těsto rukama spojte dohromady, ale nehněťte je, jen vytvarujte kouli, z té vytvořte placku, zabalte ji do fólie a uložte na 20 minut do lednice odpočinout.

Pokud máte raději listové těsto, zkuste připravit sladké i slané dobroty, vyzkoušejte třeba rychlý meruňkový koláč nebo bramborový koláč s rozmarýnem.

Reklama

Související témata:

Načítám