Hlavní obsah

Základní křehké těsto

Hodnocení:
(0)
Foto: Petr Makovička
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Křehké těsto patří vedle kynutého, piškotového a lineckého k tomu nejzákladnějšímu, z čeho můžete péct. Ze všech druhů uděláte skvělé koláče, na rozdíl od piškotového a mnohdy i lineckého tady ale můžete kouzlit sladké i slané variace z jedné hroudy.

Ingredience pro:
1 koláč
  • 185 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 4 lžíce studené vody
Článek

Postup

Krok 1: Do prosáté mouky vložte plátky másla a prsty vše zpracovávejte tak dlouho, až budete mít drobenku. Z hrudkovité směsi vytvořte kopeček, do něj udělejte důlek a tam přidejte studenou vodu či žloutek.

Krok 2: Pokud těsto po stisknutí mezi prsty drží pohromadě, je vše v pořádku. Pokud ne, přidejte ještě lžíci vody. Nakonec těsto rukama spojte dohromady, ale nehněťte je, jen vytvarujte kouli, z té vytvořte placku, zabalte ji do fólie a uložte na 20 minut do lednice odpočinout.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama