Hlavní obsah

Zakysaná smetana nás baví. A nejvíc v moučnících!

Foto: Thinkstock

Ze zakysané smetany se dají v kuchyni připravit opravdové divy!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi ty, které kombinace zakysané smetany a sladkých chutí nikdy neomrzí, nemůžete si nechat ujít dnešní článek! Vyzkoušejte dort à la cheescake s lesním ovocem, úžasný drobenkový koláč ze špaldové mouky s broskvemi nebo úžasné čokoládové fondue!

Článek

Protože měl minulý článek s recepty na moučníky ze zakysané smetany nebývalý úspěch, rozhodli jsme se oblažit vás dalšími třemi úžasnými dezerty. Na své si v nich přijde opravdu každý!

Smetanový dort s ricottou a ovocem

Na 1 dort potřebujete: 50 g rozpuštěného másla, 150 g cereálních sušenek, 500 g sýru ricotta, 200 g zakysané smetany, 3 vejce, 175 g moučkového cukru, 1 lžíce medu, kůru z jednoho citronu, 2 lžičky vanilkového extraktu, 275 g čerstvého lesního ovoce (maliny, borůvky, jahody…), moučkový cukr na ozdobení.

Foto: zakysana-smetana.cz

Dort se sýrem? Proč ne!Foto: zakysana-smetana.cz

Postup: Dortovou formu, které lze vyndat dno, vymažte máslem. Sušenky rozemelte nebo nalámejte najemno, smíchejte s rozehřátým máslem, rozprostřete na dno formy a pečlivě umačkejte. Boky u tohoto receptu není potřeba dělat.

Ricottu, zakysanou smetanu, vejce, cukr, med, citronovou kůru a vanilkový extrakt rozmíchejte ručním šlehačem dohladka. Poté vidličkou rozmačkejte 100 g ovoce a vmíchejte ho do směsi. Hotovou směs vlijte do formy na sušenkový základ. Když budete formou lehce klepat o pracovní desku, směs se vám sama urovná. Pokud by se vám to nedařilo, můžete použít cukrářskou stěrku.

Dort vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte asi 40–45 minut, dokud povrch nezezlátne. Po vyjmutí dort zakryjte potravinářskou fólií a nechte jej pomalu zchladnout. Ve chvíli, kdy má dort zhruba pokojovou teplotu, ho uložte do lednice a tam ho nechte do druhého dne odležet a ztuhnout.

Takto připravený dort objeďte podél ráfku nožem a opatrně jej vyjměte. Povrch ozdobte zbylým ovocem a posypejte moučkovým cukrem.

Tip: Místo vanilkového extraktu můžete použít vanilkový lusk. Ten podélně rozkrojte, vyškrabte z něj semínka a ta přidejte do ricotty. Obal lusku pak můžete vyvařit v mléce místo kakaa.

Máte chuť na pravý jahodový cheescake? Recept najdete v článku Šéfkuchaři vaří: Tři jahodové dezerty.

Drobenkový koláč ze špaldové mouky s broskvemi

Na 1 koláč potřebujete: 200 g špaldové jemně mleté mouky, 130 g másla, 1 lžičku soli, 2–3 lžíce studené vody. Na náplň potřebujete: 300 g zakysané smetany, 200 g špaldové jemně mleté mouky, 3 žloutky, 200 g cukru, větší konzervu (cca 400 g) broskví nebo 500 g čerstvých broskví. Na drobenku si nachystejte 60 g másla, 75 g špaldové jemně mleté mouky, 60 g cukru krupice a špetku skořice.

Foto: zakysana-smetana.cz

Koláč s drobenkou trochu jinakFoto: zakysana-smetana.cz

Postup: Začněte těstem. Mouku prosejte s trochou soli, přidejte do ní na kousky pokrájené máslo a vypracujte jednolité těsto. To vyválejte a vystelte jím koláčovou formu. Z čerstvých broskví vyndejte pecky a oloupejte je, pak už je postup stejný jako u kompotovaných.

Broskve nakrájejte na měsíčky a vyrovnejte je na těsto na dně formy. Zakysanou smetanu smíchejte se žloutky, cukrem a moukou, vše důkladně promíchejte, přelijte přes broskve a uhlaďte. Koláč pak vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 30–40 minut. Mezitím si připravte drobenku – všechny ingredience na ni potřebné důkladně propracujte dohromady. Růžovějící koláč posypte drobenkou a pečte dalších 10–15 minut.

Máte radši rebarboru? Ochutnejte drobenkový koláč s rebarborou i další rebarborová potěšení v tomto článku!

Čokoládové fondue

Na 4 porce potřebujete: 2 tabulky kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa, 100 g zakysané smetany, podle chuti moučkový cukr, 500 g ovoce (jahod, banánů, hroznového vína, manga...).

Foto: zakysana-smetana.cz

Sladké fondue s jahodami? Zkuste to!Foto: zakysana-smetana.cz

Postup: Čokoládu rozlámejte na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná, přimíchejte do ní zakysanou smetanu a podle chuti také cukr. Pokud nemáte set na fondue, je potřeba podávat fondue hned – dokud je čokoláda tekutá, případně ji přihřívat. Ovoce pokrájené na kousky nachystejte strávníkům do misek a přiložte špejli či vidličku. Každý si ten svůj kousek namočí jistě s chutí!

Tip:Minimálně na tento recept doporučujeme použít zakysanou smetanu s tučností kolem 30 % (například Chef de Créme). Nízkotučné smetany se totiž hodí spíš pro studenou kuchyni, a pokud chcete okouzlit opravdu dobrým moučníkem, musí mít nějaké to procento, které ji přiblíží smetanovosti šlehačky.

Jaká sladká pokušení ze zakysané smetany doma děláte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám