Hlavní obsah

Tři skvělé rebarborové koláče!

Foto: Petr Makovička

Rebarborový koncert. Kdo by odolal?Foto: Petr Makovička

Reklama

Také jste se tak těšili na rebarborovou sezonu? Pak máte důvod k radosti, je tady! Tyhle krásné červenozelené stonky jsou pastvou nejen pro oči, ale hlavně pro chuťové buňky. Vyzkoušet můžete hned tři rebarborové koláče – klasický drobenkový, s jahodami a čepicí z bílků a do třetice všeho vynikajícího i s tvarohem a rozinkami!

Článek

Nevíme, jak vy, ale my tady v redakci rebarboru milujeme. A tak jsme hned při prvním objevu rebarbory v obchodech (tou šťastnou jsem byla já :-)) měli jasno o dalším tématu, které pro vás nachystáme. A protože jsme se připravovali opravdu zodpovědně, máte se na co těšit. Naše chuťové pohárky se při ochutnávání těchto koláčů tetelily blahem.

Jak připravit rebarboru na koláč?

Abychom některé části postupu zbytečně neopakovali ve všech třech receptech, rebarboru si připravte následovně: z rebarborových stonků odkrojte horní část, kde jsou řapíky listů, a spodní cca 4 centimetry – to záleží na velikosti stonku, ale nebojte, poznáte to na první pohled :-). Rebarboru oloupejte, silnější stonky rozřízněte ještě podélně, a nakrájejte na asi centimetrové kousky.

Foto: Petr Makovička

Rebarboru očistěteFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Konce odkrojteFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Nožíkem oloupejteFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Nakrájejte na malé kouskyFoto: Petr Makovička

Jahodovo-rebarborový koláč z jogurtového těsta s bílkovou čepicí

Na jednu koláčovou formu potřebujete:200 g bílého jogurtu, 100 g hladké mouky, 80 g hrubé mouky, 100 g cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 5 lžic oleje, 1/2 kypřicího prášku do pečiva, 5 vajec, 250 g čerstvých jahod, 250 g rebarbory, pokud nemáte formu s nepřilnavým povrchem, pak také tuk a hrubou mouku.

Foto: Petr Makovička

Kombinace jahod a rebarbory je naprosto skvěláFoto: Petr Makovička

Postup: Do mísy dejte jogurt, 1 vanilkový a všechen krupicový cukr, 2 vejce a 3 žloutky a vše důkladně metlou promíchejte. Pak do těsta zašlehejte olej a na závěr přidejte také hladkou i hrubou mouku prosátou s kypřicím práškem a vymíchejte hladké tekuté těsto. Jahody zbavte stopek a podle jejich velikosti je pokrájejte, středně velké jahody jsou ideální na čtvrtiny. Měly by být zhruba stejně velké jako kousky rebarbory. Pokud je potřeba, formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.

Do koláčové formy nalijte těsto, rovnoměrně jej poklaďte nejprve rebarborou, pak jahodami. V míse vyšlehejte ze 3 bílků a 1 vanilkového cukru tuhý sníh. Tím pak pomocí stěrky rovnoměrně pokryjte celý koláč, aby vznikla hladká jednolitá „čepice“. Přebytečný sníh, který by sahal nad okraj formy, radši odeberte, aby nevytekl do trouby. Pokud chcete, můžete i tuhle čepici ozdobit kouskem jahody nebo rebarbory či posypat cukrem.

Koláč vložte na 45 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů a těšte se, až tahle lehoučká letní dobrota potěší vaše smysly! Labužníci si můžou na talířek přidat i kopeček zmrzliny nebo zapíjet jahodovým mojitem! Já jsem tenhle koláč dělala už mnohokrát a myslím, že jsem ho časem přivedla k dokonalosti!

Klasický rebarborový koláč s drobenkou od Michala

Na jeden hluboký plech potřebujete: 5 silnějších stonků rebarbory, 90 g másla, 1 kypřicí prášek do pečiva, 180 g cukru moučka, 150 ml mléka, 2 žloutky, 250 g hladké mouky, tuk a hladkou mohou na vysypání formy. Na drobenku si navíc nachystejte 90 g másla, 200 g polohrubé mouky a 100 g cukru krupice.

Foto: Petr Makovička

Klasika s drobenkou, která nikdy neurazíFoto: Petr Makovička

Postup: V míse propracujte změklé máslo se žloutky, cukrem a mlékem. Přidejte mouku prosátou s práškem do pečiva a vše dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto. To nalijte do vymazaného a vysypaného plechu a rovnoměrně na ně rozprostřete kousky rebarbory. V jiné míse si připravte drobenku – smíchejte mouku, cukr a máslo a vše propracujte, nejlépe se vám to bude dělat rukama. Na závěr koláč posypte drobenkou a vložte ho na 40 minut do trouby předehřáté na 160 stupňů Celsia. Tahle klasika prostě chutná vždycky :-).

Rebarborový koláč z bezvaječného těsta s tvarohem a rozinkami

Na jednu dortovou formu potřebujete:125 g másla, 20 g cukru, 250 g hladké mouky, 3–4 lžíce vody, 600–700 g rebarbory, 1 skořicový cukr. Na náplň si nachystejte 300 g tvarohu, 1 větší vejce, 2 vanilkové cukry, 2–3 lžíce mléka, na ozdobu velkou hrst rozinek, případně mleté mandle nebo mandlové lupínky (oboje seženete v obchodech).

Postup: Začněte těstem. Mouku, změklé máslo, špetku soli a cukr smíchejte dohromady, podle potřeby můžete přidat ještě asi 3 lžíce vody. Těsto propracovávejte tak dlouho, až bude držet pohromadě. Pak je zabalte do potravinové folie a vložte asi na 20 minut do lednice odpočinout.

Foto: Petr Makovička

S měřením si pomožte formouFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Okraje nechte tak 3 cm vysokéFoto: Petr Makovička

Mezitím si připravte rebarboru podle postupu uvedeného na začátku článku a tvarohovou náplň. Ta vznikne smícháním tvarohu, obou vanilkových cukrů, vajíčka a mléka. Z lednice vyndejte těsto a opatrně je rozválejte na pomoučeném válu nebo silikonové podložce na asi 3 mm silný plát. Ten pak přeneste do dortové formy a vytvarujte je. Pomoci si můžete také tím, že na těsto obtisknete formu, kruh vykrojíte a vložíte na dno a ze zbytků vytvoříte asi 3–4 cm vysoké okraje.

Foto: Petr Makovička

Rebarboru zalijte tvarohovou směsí a dejte péctFoto: Petr Makovička

Těsto na dně propíchejte vidličkou. Do formy na něj vsypte nakrájenou rebarboru a podle chuti ji posypte skořicovým cukrem. Na rebarboru rovnoměrně naneste tvarohovou náplň a uhlaďte ji. Koláč na ozdobu posypte hrozinkami a podle chuti také mandlemi a vložte na 40 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Bude vám chutnat!

Foto: Petr Makovička

A tvarohové mámení je na světě!Foto: Petr Makovička

Jak jste na tom s rebarborou vy? Máte ji rádi, nebo se jí spíš vyhýbáte? Pište nám do diskuse pod článkem, svoje recepty na rebarborové koláče můžete vkládat také do sekce Vaše recepty.

Reklama

Související témata:

Načítám