Hlavní obsah

Záludnosti energetických štítků

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Znáte spotřebu vašich spotřebičů?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Při nákupu nových spotřebičů - a to jak v kamenných, tak internetových obchodech zjistíme, že u každého vystaveného výrobku je na první pohled patrný štítek s písmeny A až G a mnoha dalšími čísly. Ale opravdu víme, co znamenají?

Článek

Energetické štítky nám mají pomoci lépe se orientovat, jak moc jsou spotřebiče úsporné nebo ne. K tomu slouží označení písmeny A až G, přičemž A označuje ty nejúpornější, G naopak ty, které „žerou" příliš. Dnes se už prodávají většinou jen spotřebiče zařazené do třídy A a B, méně C a výjimečně i D. S dalšími písmeny se už vůbec nesetkáme.

Kromě samotných údajů o energetické třídě nalezneme na štítku ještě další užitečné informace: spotřebu energie za 24 hodin nebo za prací či mycí cyklus, spotřebu vody a hlučnost. U praček se stupnice písmen A až G používá také pro prací schopnost nebo stupeň odstředění.

Podoba energetických štítků je jednotná pro celou Evropu. Proto totožné údaje najdeme na chladničce daného typu, ať si ji koupíme doma nebo v Německu či Rakousku. Jen jazyk bude jiný. Výrobky prodávané na českém trhu musí mít štítky, stejně jako návod k použití, v češtině.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedV myčce

Jak číst v štítku?

Při podrobném zkoumání můžeme zjistit, že zatímco chladnička s roční spotřebou 380 kilowatthodin je zařazená do energetické třídy A, chladnička s údajem 246 kilowatthodin patří do třídy B. Jak je to možné? Písmena na štítku neudávají celkovou spotřebu, ale kolik energie přístroj spotřebuje při určitém výkonu a velikosti. Tedy chladnička s vyšší spotřebou patřící do třídy A bude mít objem kolem 300 litrů, druhá bude menší, zhruba 120litrová.

Přitom úspory nemusí být zanedbatelné a s rostoucí cenou elektřiny se také zvyšují. Při porovnání chladniček třídy A a třídy C může činit rozdíl ve spotřebě až 40 %! Proto už neplatí tvrzení, že se velmi úsporné spotřebiče nevyplatí kupovat - rozdíl v cenách přístrojů se totiž zmenšuje, naopak rozdíl v platbách za elektřinu roste.

Největší žrouti

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kuchyň je plná -žroutů-Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ačkoli A+ lze objevit třeba i u praček a myček, tam jde spíš o marketingový tah výrobců, kteří tak zdůrazňují spotřebu energie nižší zhruba o deset procent.

Oficiálně jsou však tyto extrašetřivé třídy certifikované právě jen pro chladničky, mrazničky a jejich kombinace. Výrobce samozřejmě nemůže své produkty plusy označit jen tak. Podle vyhlášky o energetickém štítkování musí mít chladničky i mrazničky v kategorii A+ spotřebu energie minimálně o 25 % nižší, než je spotřeba energie v třídě A. Podmínky pro produkty třídy A++ jsou ještě přísnější - oproti obyčejnému „áčku" šetří zhruba 45 %.

Od roku 2001 musejí být vybrané přístroje a výrobky označené energetickými třídami a technickou dokumentací.

Jak moc můžeme štítku věřit?

Zařazení výrobku do určité energetické třídy probíhají na základě testů. Ty se přitom provádějí podle příslušných norem, které jsou samozřejmě totožné pro všechny firmy. Ale... Informace na energetickém štítku je založena na jednom provozním cyklu, například u praček na praní bavlny na 60 stupňů. Ve skutečnosti však spotřebič obsluhujeme v různých podmínkách a ne vždy právě hospodárně. Proto je správné, abychom nejenom kupovali energeticky úsporné spotřebiče, ale také je vhodným způsobem ovládali. Postavíme-li chladničku do kuchyně s okny na jih, kde v létě dosahuje teplota kolem 40 stupňů, spotřeba rozhodně poroste. Stejně tak, budeme-li bílé bavlněné prádlo vyvářet, rozhodně za jeden cyklus odebereme více energie, než deklaruje štítek.

Celková spotřeba tak závisí na optimálním používání přístrojů a využití jejich kapacity. Důležitá je taky pravidelná údržba těchto přístrojů.

Reklama

Načítám