Hlavní obsah

Zapečené večeře se sýrem: Kterou zkusíte dřív?

Foto: Jakub Jurdič

Zapojte do hry sýr. Nebudete litovat!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Co k večeři? Vezměte sýr, doplňte zeleninu, třeba i kousek masa, a můžete si za chvilku pochutnávat. Jak vše zkombinovat? Máme pro vás hned tři nápady!

Článek

Jednou s růžičkovou kapustou, podruhé s kuřecím masem a paprikami a potřetí s červenou řepou. Vyzkoušejte některou z našich večeří zapečených se sýrem. Zamilujete si je na první ochutnání!

Zapečená růžičková kapusta

Na 4 porce potřebujete:900 g růžičkové kapusty, 20 g másla, 3 lžíce oleje, 150 g slaniny, 20 g plátků mandlí, 400 ml smetany, 2 lžíce citronové šťávy, 5 lžic drobků z bílého pečiva nebo strouhanky, 4 lžíce strouhaného parmezánu, sůl a pepř

Foto: Jakub Jurdič

Kapustičky se slaninou nezavrhujte. Jsou šťavnaté a krásně voníFoto: Jakub Jurdič

Postup:Kapustičky vařte asi 5 minut v osolené vodě. Poté je zceďte, přelijte studenou vodou a každou překrojte. Do pánve nalijte olej, přidejte máslo, společně tuk rozehřejte a vhoďte kostičky slaniny a plátky mandlí. Když se společně opečou, přidejte kapustičky, prohřejte je, a nakonec do pánve vlijte smetanu. Po pár minutách se část odvaří. Směs dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a přesuňte ji do zapékací misky. Povrch posypte drobky (nebo strouhankou) smíchanými s parmezánem. Pečte dozlatova asi 20 minut při 200 stupních.

Tip:Komu chybí maso, může do směsi přidat na kousky pokrájená kuřecí prsa.

Tortilly s kuřecím masem

Na 4 porce potřebujete:4 tortilly, 2 kuřecí prsa, lžičku sušeného oregana, sůl a pepř, špetku chilli vloček, špetku uzené papriky, šťávu z jedné limetky. Na omáčku k zapečení: 2 rajčata, červenou cibuli, chilli papričku, stroužek česneku, šťávu z limetky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř, čerstvý koriandr a 100 g čedaru

Foto: Jakub Jurdič

Zahřejte se tortillou s jemně pikantní salsouFoto: Jakub Jurdič

Postup:Kuřecí prsa dochuťte všemi ingrediencemi a na pánvi je na oleji nechte z obou stran zatáhnout a propéct. Rozpalte troubu na 200 stupňů (ideálně se zapnutým grilem) a vložte do ní pekáček. Ale ne prázdný! Ještě předtím v něm musíte rozprostřít rozpůlená rajčata, kolečka cibule, nasekanou chilli papričku a celý stroužek česneku – samozřejmě vše pokapané olejem. Po 10 minutách pekáček z trouby vyjměte, obsah přesuňte do mixéru, přidejte šťávu z limetky, sůl, pepř, koriandr a směs jen opravdu krátce pár pulsy rozmixujte. Tortilly rozprostřete na pracovní plochu, půlku vždy poklaďte plátky nakrájených kuřecích prsou, pečenou salsou, posypte nastrouhaným sýrem, přiklopte druhou půlkou a vraťte vše do trouby ještě krátce zapéct.

Tip:Tortilly můžete z obou stran opéct i na ploché pánvi.

Zapečená řepa s kozím sýrem

Na 4 porce potřebujete:4 červené řepy, 2 lžíce balzamica, 200 g plísňového kozího sýru, špetku soli a pepře, 2 lžíce olivového oleje, 200 g čerstvého salátu (rukola, polníček…), 100 g sušené šunky, čerstvé pečivo

Foto: Jakub Jurdič

Červenou řepu můžete předvařit nebo předpéct v alobaluFoto: Jakub Jurdič

Postup: Červenou řepu uvařte doměkka, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Poté ji rozložte po pekáčku, pokapejte balzamicovým octem, poklaďte plátky sýru, dolaďte solí, pepřem, olejem a dejte asi na 10 minut zapéct do trouby při 200 stupních. Podávejte s čerstvým salátem, plátky šunky a křupavým pečivem.

Tip:Červenou řepu můžete koupit už uvařenou – odpadne vám špinění celé kuchyně při jejím loupání.

A jaké večeře se sýrem děláte doma vy? Máte recept na skvělé zapečené vepřové plátky? Přidejte ho do diskuse pod článkem!

Reklama

Načítám