Hlavní obsah

Zapomeňte na barvy, v kuchyni je trendy bílá!

Foto: Thinkstock

Devět z deseti prodaných kuchyní je bílýchFoto: Thinkstock

Reklama

Rok co rok se při představování nových bytových trendů mluví o tom, že barvy jsou zpět! Jednou se předpovídá nástup fialové, jindy žluté, pak červené… jenže se stačí za pár týdnů podívat kolem sebe, a zjistíte, že interiérům vládne úplně jiná barva – bílá! Víte, proč kuchyním stále sluší?

Článek

Bílá barva je pro kuchyň klasikou! Před dvaceti lety sice pomalu ustoupila módním trendům, diktujícím barevnější ladění dvířek i korpusů skříněk do celé řady výraznějších odstínů, včetně používání nejrůznějších dekorů dřeva. Také kuchyňské spotřebiče, nazývané dříve právě podle typického zbarvení „bílá technika“, na sebe začaly postupně brát barevnější kabáty.

A tak jste se vedle jednobarevných elegánů oděných do červené, černé, žluté, zelené nebo třeba hnědé mohli setkat i s pomocníky vyvedenými v barvách oživených navíc i barevným dekorem květin, puntíků či abstraktních ornamentů. Jenže to už je opět pryč. Kuchyním zase vládne bílá, která dokonce v posledních několika letech vytlačuje i nerezové spotřebiče.

Foto: IKEA

Bílý kuchyňský nábytek můžete doplnit pracovní deskou z masivního dřevaFoto: IKEA

Návrat bílé je tu

V současné době se designéři k opomíjené bílé opět přiklánějí – zejména pak v případě moderních sestav koncipovaných v minimalistickém či technickém duchu. Právě čistota strohých linií a ostrých hran stylově koresponduje s touto elegantní barvou, která také dokáže podtrhnout nadčasovost kuchyňského nábytku.

Rozhodné slovo má jistě také poptávka zákazníků, kteří se až v neuvěřitelných devadesáti procentech rozhodnou v konečné fázi výběru nového kuchyňského nábytku právě pro neutrální a nadčasovou bílou.

Foto: Hanák nábytek

Moderní kuchyně Elegant vsadila na zajímavou kombinaci s dýhou makasar ve vysokém leskuFoto: Hanák nábytek

Proč na ni vsadit

Ač vám to možná připadá naprosto samozřejmé, a tudíž nedůležité, je třeba si uvědomit, že bílá má celou řadu předností: výborně se kombinuje se všemi dekory a také s převážnou většinou barevných odstínů. Netoužíte-li po čistě bílém kuchyňském interiéru, který by na vás mohl působit až sterilně – zejména v kombinaci s nerezovou pracovní deskou –, můžete bílý nábytek zkombinovat s libovolně tónovanou pracovní plochou, s jakýmikoli doplňky, s různě barevnou podlahou i s nejrůznějšími výmalbami stěn, aniž byste museli zdlouhavě řešit, zda se právě ty či ony odstíny k sobě hodí, či nikoli.

Foto: Gorenje

Ukázkou jednoduchosti je sestava Nola v provedení vysoký leskFoto: Gorenje

Jednoduše ji sladíte i s materiálem za pracovní deskou, kde zrovna bílá není zcela žádaná. „Kromě dvířek a jejich barvy je důležitým prvkem také obložení stěny mezi horními a dolními skříňkami. Zejména u v prostoru umístění varné desky je skutečně nutno myslet i na to, že materiál bude vystaven značnému zašpinění,“ říká Petr Novotný ze společnosti projekt1980.cz adoporučuje zvolit sem třeba dekor dřeva či barevné sklo – bílá kuchyň vám jako jediná nabízí neomezené kombinace – na nichž se nečistoty ztratí a nebudou patrné na první pohled.

Bílá se také hodí do všech typů interiérů, ať již si vyberete moderní styl nebo třeba rustikální. Každému z nich navíc dokáže vdechnout punc luxusu a elegance. A umí i další kouzla: třeba opticky rozšířit a zvětšit malý prostor. Tmavé místnosti pak příjemně prosvětlí.

Foto: Koryna

Nestárnoucí kombinaci tvoří spojení bílé a černé barvy jako u kuchyně IkarosFoto: Koryna

Že byste rádi bílou kuchyň, ale před nedávnem jste si koupili novou a nechcete ji vyhazovat? Zkuste to takhle: 3 dokonalé proměny kuchyně! Pomocí dvířek!.

Aby vás zahřála

Líbí se vám bílá, ale chcete mít z kuchyně útulné prostředí, a ne sterilní „laboratoř“? Pak ji zkombinujte s dřevěnou pracovní deskou, jejíž přirozená krása a neopakovatelná typická kresba díky bílé dokonale vynikne. Takový kuchyňský interiér si také můžete „zabydlet“ celou řadou barevných doplňků – textiliemi počínaje až po funkční vybavení, jako jsou nejrůznější háčky, držáky, stojany, odkapávače, košíky na drobné pomůcky a další.

Foto: Sedlák Interier

U sestavy Trend doplňuje bílý základ barová deska v dřevěném designuFoto: Sedlák Interier

Bílá kuchyně také snese dekorování mnoha – i méně obvyklými – doplňky. Je vám líto ukrývat krásné a roztomile barevné nádobí za dvířky skříněk? V bílé kuchyni ho klidně nechte stále venku. Vadit to nebude. Co by například v kuchyni se spoustou dřeva vypadlo jako nepořádek a chaos, na neutrálním pozadí bude působit zajímavě a hezky.

Foto: Hanák nábytek

Miláno s centrálním ostrůvkem určitě upoutá všechny milovníky rustikálního styluFoto: Hanák nábytek

Je to sice fajn, ale odrazuje vás právě fakt, že devět z deseti lidí má doma takovou kuchyň? Tak nechte hlavní proud plavat a klidně zvolte zelenou či červenou. „Taková snaha o odlišnost není vždy samoúčelná, a i v tomto případě kombinuje důraz na praktičnost a zároveň nadčasový design,“ dodává Silvestr Schwartz ze společnosti Gorenje.

Foto: Sedlák Interier.

Zajímavá kuchyňská dvířka se dají vytvořit z bíle lakovaného sklaFoto: Sedlák Interier.

Jsou barevné kuchyně vaším „šálkem kávy"? Pak vás určitě zaujme náš článek Barevná kuchyň 3x jinak. Podívejte se!.

Jaké barvě jste v kuchyni dali přednost vy? A jste s ní spokojeni? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám