Hlavní obsah

Čerstvé květiny váš domov oživí

Foto: Holandská květinová kancelář

Květina patří nejen ke krásné ženě, ale i do krásného bytuFoto: Holandská květinová kancelář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se vám zbytečné kupovat květiny, když jsou všude venku a doma máte ty v květináčích? Je to škoda. Nádherně provoní byt a zdobí. Navíc nyní za ně nemusíme utrácet peníze, spoustu jich natrháme na zahradě či louce. Pak je stačí krásně naaranžovat a je to. Podívejte se!

Článek

Také se u vás doma kupují květiny pouze tehdy, když má někdo narozeniny nebo svátek? To je ale chyba. „Květiny v bytě či domě plní hned několik funkcí najednou. Doma jsou spojením s přírodou, která hlavně ve velkých městech mizí z každodenního života. Byt bude s květinami krásně vonět i bez použití osvěžovačů vzduchu plných chemických látek. A také jsou doplňkem, který stejně jako jiné předměty dotváří atmosféru bytu," vyjmenovává Denisa Lexová z Holandské květinové kanceláře.

Kytice také pomáhají u dospělých i větších dětí rozvíjet fantazii a kreativní myšlení. Samozřejmě si je ale nesmíme koupit uvázané v květinářství, ale natrhat na louce či zahradě a vytvořit si vlastní vazby. Pokud zrovna fantazií neoplýváme, můžeme leccos okoukat od nizozemských floristů. Ti nabízejí nejen krásně nazdobené vázy, ale také radí, jakou květinu kam volit, aby nepřekážela a neobtěžovala.

Obývací pokoj

Do obýváku můžeme umístit i hodně vonné květiny, které by třeba v ložnici nebo dětském pokoji obtěžovaly a bolela by z nich hlava. Do těchto pokojů se hodí větší aranžmá, neboť obývák bývá největším pokojem v bytě. Můžeme sem volit květiny výrazných barev, ze kterých sálá energie, a rozmanitých tvarů, které se budou den po dni proměňovat.

Jídelna

Pro výběr květin na jídelní stůl jsou důležité jejich rozměry. Volíme ty menší, protože pokud by se sem kvůli vázám nevešly ani talíře s jídlem, těžko bychom se dočkaly uznání. Stejné pravidlo platí i pro výšku vazeb - je dobré volit nižší, aby všichni kolem stolu na sebe viděli. Hosty překvapíme, když květinami ozdobíme i ovocné mísy či příbory.

Ložnice

Do ložnice jsou ideální květiny jemných a pastelových barev, nejlépe modré či fialové. Je totiž dokázáno, že světle modrá zklidňuje tělo i mysl a zpomaluje metabolismus. Naopak je lepší vyhnout se křiklavým barvám a hodně vonícím druhům. Ozdobit květinami lze i postel. K tomuto účelu jsou nejvhodnější jednotlivé květinové lístky.

Foto: Holandská květinová kancelář

Vytvořit romantické aranžmá opravdu nemusí být těžkéFoto: Holandská květinová kancelář

Dětský pokoj

Květiny v dětském pokoji musejí zaujmout na první pohled, což dokážou výrazné barvy a zajímavé tvary. Dětem jsou nejbližší takové druhy, které vypadají stejně jako na jejich kresbách - tedy třeba gerbery, kopretiny nebo chryzantémy. Upoutají i ty, které mají neobvyklý tvar a povrch, na který je láká si sáhnout, například kraspédie s tvarem pingpongových míčků nebo nevadlec připomínající samet. Pozor ovšem na jedovaté druhy!

Kuchyň

V kuchyni můžeme vytvářet vtipná aranžmá, do kterých zakomponujeme kuchyňské nádobí nebo například zeleninu. Jako váza tak může posloužit třeba forma na bábovku nebo dokonce baculatá paprika, jako doplňková zeleň pažitka či petržel. Z květin můžeme využít například okrasný česnek.

Koupelna

Ano, i do koupelny patří květiny. Už jsme si tady zvykly relaxovat při svíčkách, tak proč si k tomu nedopřát i hezkou kytici? Hodí se sem spíš štíhlá aranžmá, která nezaberou příliš místa. Je třeba také pamatovat na to, že podmínky, které tu jsou, přežijí spíš odolnější druhy jako karafiáty nebo chryzantémy.

Hala

Halou se vstupuje do domu či bytu a tady si každý o nás udělá první dojem. Pokud je váza umístěná na zemi, musí být dostatečně velká a především vysoká, aby byla vůbec vidět.

Milé dámy, využijte tři volné dny k vycházkám, natrhejte si na nich náruč květin a zkuste, jaká aranžmá dokážete vy!

Související témata:

Načítám