Hlavní obsah

Žárlí na můj úspěch!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyšší plat nebo titul může drážditFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znám partnerské dvojice, kde to vypadá nějak takto. Ona (JUDr.) vystudovala práva, on (PhDr.) historii. Ona vydělává pětkrát více než on. Ona (MUDr.) je vyhledávaná lékařka, on (vyučen) je vyhledávaný truhlář. Oba vydělají zhruba stejně. Ona (SŠ) je úspěšnou manažerkou, on (Mgr.) byl bulvární novinář, který dostal v padesáti padáka. Jak se s tím vypořádali?

Článek

„On je lepší historik než já právnička. To vím. Když jsme se rozhodovali, co studovat, vydělal si právník a asistent na filozofii zhruba stejně. Prostě se to takhle zvrtlo," řekla mi JUDr. o svém PhDr. Platovou disproporci vůbec neřeší. O paní MUDr. a jejím truhláři, ke kterému si chodím půjčovat knížky, se letmo zmiňuji už v jiném článku.

Je to o tom, jak si paní doktorka svého hoblinami vyzdobeného muže zažene do koupelny, jak jí nevadí prát mu montérky. On hraje s dětmi loutkové divadlo, manželce večer vypráví o Shakespearovi, je na ni hodný a mají se rádi. A manažerka? Ta pro svého málo investigativního, a tedy vykopnutého novináře, ještě než stačil propadnout beznaději, hbitě sehnala slušné klidné místo v tiskovém oddělení své firmy. Jde to, ale ne všechny případy končí happyendem.

Třeba moji sousedi, když jsem ještě bydlel v jednom malém okresním městě. Dokud byl Jirka poštovním úředníčkem a Jana učitelkou němčiny, bylo vše v pořádku. Pak se Jana víceméně z recese přihlásila do konkurzu a byla nečekaně přijata na místo školitele do významné německé banky nastupující tehdy na náš trh. Začala denně dojíždět do Prahy. Už její nástupní plat byl několikanásobkem Jiřího.

Po čase si Jana ještě polepšila a řekla manželovi, aby zůstal s dětmi doma. Souhlasil. Jana si našla v Praze garsonku a přijížděla už jen na víkendy. Jirka začal pít, jejich děti byly u nás více než doma. Začal chodit po vinárnách a honit ženské. A kdyby jenom to. Začal se dosti neomaleně dvořit i mé ženě. Tak jsem ho jednoho dne chytil pod krkem a řekl mu cosi, co si chlapi při těchto příležitostech říkávají. Namísto aby se bránil, abychom se poprali nebo alespoň pohádali, roztřásl se a rozbrečel.

Nebyl schopen se vyrovnat s tím, že je jeho žena úspěšnější, že se jeho mužská role rázem změnila v roli vydržované chůvy. Své manželce zahýbal s ženami různé pověsti, ale současně ji přemlouval, aby se vzdala své kariéry a vrátila se k učení. Vyhrožoval rozvodem, zcela ztratil glanc, alkohol se začal podepisovat i na jeho zevnějšku. Nakonec to nebyl on, ale ona, kdo podal žádost o rozvod.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Málokterý muž ze sebe udělá hospodyniFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Sám sebe považuji za chlapa, který by vedle sebe ustál úspěšnější ženu. Alespoň jsem o tom přesvědčen. S jedinou podmínkou - že by mne ona sama nepokládala za budižkničemu. Myslím si, že není pro muže ostuda, zastává-li jeho partnerka vyšší pracovní pozici nebo vydělává-li více peněz.

Funguje to v těch případech, kdy není ješitným mužům potupně dána najevo převaha a kdy si vy, úspěšnější ženy, dokážete citlivě a diplomaticky na tom svém chlapíkovi vyhledat něco, co jej nenechá upadnout do komplexů. Nedoporučené věty: Nemáš vyluxováno! Nechytila se ti ta cibulka? Doporučené věty: Tys mě v té posteli zas rozparádil! Stejně jsi chytřejší než já!

Související témata:

Načítám