Hlavní obsah

Zase vši! Jak se jich zbavit a čemu se vyhnout?

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Reklama

Drbe se vaše dítě neustále na hlavě, budí se nevyspalé, a dokonce mu natekly i uzliny? Tak tohle všechno může být důsledek toho, že chytlo vši. Jak se jich spolehlivě zbavit?

Článek

Mít vši neznamená, že jste špindíra. I ten, kdo na sebe perfektně dbá, je může chytit, dokonce se jim prý v umyté hlavě líbí víc, protože v mastné jim to klouže. A u koho se najdou nejčastěji? „Děti předškolního a školního věku a nejvíc po prázdninách, kdy se vrací do kolektivu. Napadení vší dětskou, čili pedikulóza, je nejčastějším parazitárním onemocněním,“ říká PharmDr. Ivana Lánová z Benu lékárny v Mladé Boleslavi.

Umí se maskovat

Jde o bezkřídlý hmyz, který žije v lidských vlasech. Živí se lidskou krví a potravu potřebuje každé dvě až tři hodiny. Mimo hlavu vydrží maximálně 24 hodin, pak umírá. Již po pár hodinách mimo vlasy je veš zesláblá a dehydrovaná natolik, že nebývá v kondici přelézt na další hlavu a začít se množit. Proto někteří považují za zbytečné dezinfikovat a prát všechno ložní prádlo a hračky v domácnosti. Stačí je na den odstavit a nepustit „do nich“ bezprostředně po zavšiveném jedinci další děti. Maminky většinou ale mají takovou hrůzu ze vší a štítí se jich, že to stejně udělají.

Vši se dožívají zhruba 3–5 týdnů, za tu dobu samička naklade 50–150 vajíček, které znáte jako hnidy. Veš se umí i trochu maskovat – v tmavých vlasech je tmavší, v blonďatých světlejší, abyste ji hůř viděli. A nemyslete si, že vás před jejich napadením chrání barvené vlasy nebo pokročilejší věk. Veš, ačkoli řečená dětská, vezme za vděk každou hlavou, na které jsou vlasy delší než dva milimetry. Jisti si před ní mohou být tedy jen plešouni.

Nelétá, ale přelézá

Veš nelétá, neskáče, ale z hlavy na hlavu přelézá ve chvíli, kdy jsou hlavy u sebe, anebo se přenese na hřebenu, v čepici či helmě. A nevadí jí ani plavání, takže se může stát, že si je přinesete od vody, kde byla „hlava na hlavě“.

Přehlédnout, že vy nebo někdo v okolí má vši, prostě nejde. Jejich kousance, kterými sají krev, svědí tak, že se prostě nejde neškrábat. Protože se nejvíc pohybují v noci, hostitel se moc nevyspí, takže je průvodním jevem i únava. Kousance a látky, které do nich uvolňují, zase mohou vyvolat otok uzlin na krku.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Zásadní je dostat z vlasů hnidy, které se drží velmi pevně – a k tomu poslouží i hřebeny „všiváčky“Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jak se vší zbavit?

Mytí hlavy obyčejným šamponem ani běžné česání je naprosto neohrozí – nevadí jim ani hodně teplá voda. Protože jsou hnidy velmi blízko pokožce, nezlikviduje je většinou ani žehlení vlasů. Takže co na ně funguje?

Přírodní cesta: Kvůli možným reakcím byste neměli experimentovat s petrolejem a jinými „dryáky“, které používaly naše babičky (také už se vlasy nestříhají, jak se to dělávalo kdysi). Jestli chcete vyzkoušet něco přírodního, namíchejte ve stejném poměru rostlinný olej, ocet a líh nebo slivovici či vodku, naneste na mokré vlasy, dejte do zábalu z potravinářské fólie a ručníku a nechte působit, ideálně přes noc. Olej by měl vši zahubit.

Preventivně mohou působit i některé bylinky, o kterých je obecně známé, že svou vůní odpuzují hmyz. „Patří sem především vůně hřebíčku, rozmarýnu, šalvěje nebo koření kurkumy. Jednoduše si z nich můžete připravit olejíček z jednoho dílu čerstvých bylin nebo koření a dvou dílů rostlinného oleje, které smícháte a necháte asi tři týdny uležet, pak přecedíte a použijete na hlavu. Zbytek uchováváte v tmavé lahvi, kde vám vydrží až rok," radí Lucie Šefrna z Bylinofestu. 

Co koupit v lékárně: Jako prevenci můžete koupit například Paranit preventivní sprej proti vším, Pediakit Balépou šampon prevence proti vším nebo Repelent Predator Preventivní sprej na vši. Ty by měly snížit riziko, že vás vši vyhledají. Můžete začít preventivně stříkat hlavu dítěti třeba v půlce srpna, nebo až ve chvíli, kdy se objeví oznámení o vších a vy po prohlídce hlavy zjistíte, že k vám ještě nedorazily.

A když už je máte? Nejmodernější přípravky jsou dnes na bázi olejů, protože vši se staly vůči insekticidům odolné. Mezi takové patří například Diffusil H Forte B85, NYDA express proti vším a hnidám nebo Elimax. Může jít o šampony či vlasové vody, se kterými se zachází podobně jako s obyčejnou kosmetikou, nebo takové, které se nechávají působit déle. Přípravky na hubení vší a hnid se rozhodně nevyplatí používat preventivně, nemá to žádný efekt. Odborníci důrazně varují také před používáním veterinárních přípravků na hubení vší. Pokožkou hlavy chemie prostupuje a mohla by vám uškodit.

Poté, co usmrtíte přípravkem vši, měli byste pečlivě odstranit všechny hnidy z vlasů za pomoci nehtů a vyčesávání. Počítejte s tím, že hnidy na vlasech velmi pevně drží, takže to bude piplačka. Dobrou pomocí jsou velmi husté hřebeny, zvané všiváčky, které vám tuto práci usnadní. Bez dokonalého odstranění hnid se vší nezbavíte, protože se za čas vylíhnou nové, takže hlavu překontrolujte zhruba za pět dní a ujistěte se, že jsou všechny hnidy i vši pryč. Pokud opět nějakou veš nebo hnidu objevíte, je třeba celý postup zopakovat.

Už máte zkušenost s likvidací vší? Co zabralo u vás?

Reklama

Načítám