Hlavní obsah

Nejlepší triky na mastné vlasy! Co vám doopravdy pomůže?

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Myjete si hlavu už skoro každý den, ale váš problém s rychle se mastícími vlasy to rozhodně nevyřešilo? Pomoc lze najít v bylinkách, kosmetice, i v tom, jak o vlasy pečujete a co jíte.

Článek

Mastné vlasy trápí asi třetinu dospělé populace – a rozhodně to nejsou jen puberťáci, kterým se plaší hormony. Víte, že někdy si za to lidé mohou sami, třeba přehnanou péčí? Přečtěte si, jaké jsou příčiny a možnosti řešení.

Proč se vlasy tolik mastí

Začaly se vám najednou mastit vlasy tak, že si je musíte umývat skoro každý den? Příčin je víc. Ženy mívají problémy v těhotenství, po vysazení hormonů nebo po porodu. Také se může jednat o genetické dispozice, případně důsledek nadměrného stresu či prožitého traumatu. Anebo si dráždíte vlasovou pokožku špatnou péčí a zvyšujete tak maštění – ať již příliš častým mytím, nevhodnou kosmetikou, neustálým saháním do vlasů, razantním kartáčováním, drbáním… V neposlední řadě to může být důsledek nepříliš zdravého jídelníčku.

Nepodceňujte chyby na talíři

Kvalita vlasů spolehlivě indikuje, v jaké jste fyzické a psychické kondici. Ve hře je nejen stres a hormony, ale i nevhodná strava. Možná jste si dopřávali příliš kořeněná jídla, nadmíru nezdravých nasycených tuků z uzenin, cukrovinek a průmyslově upravovaných pokrmů. Organismus zatěžují a nepodporují zdraví pokožky – ani té vlasové.

Právě proto byste měli dbát na to, aby celé tělo včetně vlasových kořínků dostávalo dostatek potřebných živin. Dopřávejte si antioxidační vitaminy C (kiwi, papriky, kapusta) a E (slunečnicový olej a semínka, mandle) a nezapomínejte na železo (játra, červené maso, luštěniny) či zinek (maso, vejce, mléko, ořechy). Zdravé tuky si vaše kštice vezme z kvalitních olejů, ořechů a ryb. Kůže je pak celkově lépe vyživená a prokrvená, což značně ovlivní i kvalitu vlasů.

Foto: beats1, Shutterstock.com

Příliš soli, koření a tuků není to, co by vlasům dodávalo potřebné živinyFoto: beats1, Shutterstock.com

Dodržujte pravidlo dvou

Čím víc se vám hlava mastí, tím častěji ji musíte mýt. Pokud to však děláte špatně, problém jen zhoršujete. Jak na to? „Rozhodně vám nebudu radit, abyste si přestali vlasy mýt – jen poradím, abyste to dělali co nejšetrněji a používali přípravky, které o ně budou pečovat, budou je hydratovat, ale nepodráždí. Rozhodně byste si měli koupit šampon určený pro časté použití,“ vysvětluje vlasová expertka Renata Gacková z Nouvelle. Zajímavým trikem kadeřníků je obyčejný kopřivový šampon, který s maštěním vlasů velmi pomáhá – i když podle nich není vhodný pro dlouhodobé použití.

Omezte množství vlasové kosmetiky, nejlepší je dodržovat pravidlo dvou přípravků denně. Na mytí použijte šampon, maximálně kondicionér (neaplikujte ho na vlasovou pokožku, ale jen do délek). Místo kondicionéru lze použít i jablečný ocet. „V den mytí už nepoužívejte masku, sérum ani laky a gely. Vlasy jimi zatížíte a budou se víc mastit. Obejděte se raději i bez fénu, žehličky a kulmy – přehřívají a dráždí pokožku a ta na to reaguje produkcí mazu,“ doplňuje expertka.

Vsaďte na bylinky

S mastícími se vlasy vám mohou pomoci i bylinky a babské rady. Některé z nich vám nabízíme:

  • Kopřiva - můžete si z ní připravit výluh – nejintenzivnější je z mladých jarních kopřiv, ale lze ho vyrobit po celý rok z vrcholové části kopřivy.
  • Kefír - neochucený kefír vetřete do vlhkých vlasů, nechte asi půlhodinu působit a následně dobře spláchněte vodou. Vlasy se zdravě odmastí a získají lesk.
  • Lopuch - zklidňuje vlasovou pokožku, zlepšuje kvalitu vlasů a vyživuje. „Po umytí hlavy vetřete do vlasové pokožky výluh z lopuchového kořene, nechejte asi patnáct minut působit a potom opláchněte,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Výluh lze doplnit ještě maskou vyrobenou z odvaru lopuchového kořene a ricinového oleje v poměru 1 : 1. Vetřete ji do vlasové pokožky, pročešte a nechte až dvě hodiny pod koupací čepicí působit. Masku pak řádně vymyjte.
  • Šťovík - šťovíková vlasová voda pomůže vlasy odmastit, zvětší jejich lesk a lehce je zesvětlí. Dvě hrsti šťovíkových listů hoďte do hrnce s litrem vroucí vody, stáhněte teplotu a nechte pod pokličkou asi patnáct minut louhovat. Pak sceďte, výluhem si opláchněte vlasy a už nesmývejte vodou. Na každou aplikaci si musíte vyrobit novou várku, tato vlasová voda se nedá skladovat.
Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Kopřiva vlasům obecně svědčí a je vhodná i při péči o mastné vlasyFoto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Trápí vás mastné vlasy? Co vám pomáhá?

Reklama

Načítám