Hlavní obsah

Nedejte šanci zimní depresi!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Chce se vám také ulehnout k zimnímu spánku?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Venku fouká vítr, nebe je zatažené, rtuť teploměru neúprosně klesá každým dnem. A vy, i když se třeba dokonce právě těšíte na miminko, jste rázem bez energie a s náladou pod psa. Dolehla na vás totiž zimní deprese. A aby vás nesužovala po celou zimu, je načase se s ní poprat.

Článek

Časopis Uzlíček

Nebojte se, slovo deprese sice zní hrozivě, ale v případě té zimní, o žádné závažné onemocnění nejde. Zimní deprese je přirozená (také postihuje 60 procent populace), způsobuje ji změna klimatických podmínek a především nedostatek sluníčka a světla všeobecně. V lidské kůži se navíc vlivem nedostatku slunečních paprsků vytváří méně vitaminu D, což se následně odráží ve zvýšené citlivosti a nervozitě. Možná vás napadne: nejlepší by bylo ulehnout po vzoru medvědů okamžitě k zimnímu spánku a všechny ty chmury jednoduše zaspat. Ano, zajímavé, leč ne příliš reálné řešení. Co tedy pro sebe můžete udělat?

Pár kroků k dobré náladě

Dopřejte si světlo!

Světlo podporuje tvorbu hormonů (serotoninu a endorfinu) v mozku, které zvyšují dobrou náladu. Proto je vhodné každý den jít alespoň na 15 minut na procházku. I při zcela zatažené obloze stačí momentální intenzita světla, aby se nervový systém aktivoval.

Za chmurných dnů je dobré vstávat do plně osvětleného bytu. Chvilku tedy nešetřete a než vás „blbá" nálada přejde, pěkně si na ni posviťte. Velice vhodné jsou lampy imitující denní světlo. Vyrovnávají nedostatek slunečního světla, mírní deprese, zvyšují výkonnost a podporují tvorbu vitaminu D. Dobré je postavit si takovou lampu třeba vedle počítače nebo ji využívat při čtení.

Barvy navodí atmosféru Víte, že i barvy mají vliv na naše pocity? Ne? Tak to zkuste a uvidíte. Na protest podzimu noste veselé barvy, kupte si barevnou kytici, nebo se přikryjte dekou ve výrazném odstínu. Ideální barvy proti zimní depresi jsou:

  • červená: dodává energii
  • žlutá nebo oranžová: vyvolávají veselou náladu
  • zelená: je barvou naděje - osvěží vás a dodá optimismus, že zima prostě jednou skončit musí...
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Oblékněte se do zářivých barev - předají vám energiiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hudba hladí na duši

A je úplně jedno, jestli posloucháte rock, klasiku nebo třeba dechovku, záleží jen na vašem vkusu. Podle posledních výzkumů je k načerpání sil vhodná barokní hudba. Že ji nemáte rádi? Nevadí, poslouchejte si svou oblíbenou, ale každý den. Ideální je mít MP3 přehrávač třeba při procházce lesem. Tóny totiž podporují pravidelnost dýchání a uvolňují hormony štěstí.

Dobré jídlo - dobrý pocit

V tomto ročním období potřebuje tělo mnoho plnohodnotných uhlohydrátů, které jsou v této době doslova pohonnou látkou pro organismus. Jejich síla je přeměňována na energii a udržuje dlouho pocit nasycení a dobré kondice. Jezte tedy hodně brambor, těstovin, celozrnného pečiva a košťálové zeleniny. Naopak při špatné náladě omezte kávu, kofeinové nápoje a tučná jídla.

Reklama

Související témata:

Načítám