Hlavní obsah

Zavřené dveře jsou IN!

Foto: Ikea

Myčka, pračka, chladnička se schovaly za dvířka skříněkFoto: Ikea

Reklama

Moderní kuchyně vypadají na první pohled trochu nudně - jsou to jen jednoduché a hladké skříňky. Každého tak napadne: a kam se ztratila trouba, myčka, odpadkové koše a další kuchyňské zařízení? Přece za ta nablýskaná dvířka!

Článek

Před 15 lety se na našem trhu objevily vestavné spotřebiče a po určité počáteční nedůvěře ovládly kuchyně. Nyní se už prodávají u některých typů - například varných desek, trub či myček - více než ty volně stojící. Když si majitelé vyzkoušeli na vlastní kůži jejich výhody, postupně přistoupili i na potravinové skříně, což jsou vlastně výsuvné košíky ukryté také za dvířky linky, rozmohly se i dělené vestavné odpadkové koše.

Krása až na druhém místě

Ano, hladká plocha lesklých dvířek, vypadá hezky a odpovídá současnému jednoduchému a minimalistickému trendu, ale za oblibu vestavných spotřebičů může něco jiného - praktičnost a snadný úklid.

Vestavné spotřebiče jsou na milimetr přesně zabudované do pracovní plochy, polic či skříněk. Z kuchyně proto mizí mezery a škvíry, kde se usazoval prach, drobky a mnohé další - často jen těžko odstranitelné - nečistoty. Jen si vzpomeňme, co nás čekalo anebo ještě čeká, když při velkém úklidu odtáhneme od zdi klasickou chladničku nebo sporák. Tato špinavá překvapení u vestavných spotřebičů mizí.

Foto: Miele

U praček, sušiček a myček se rozlišují dva typy vestavěníFoto: Miele

Vestavné, nebo plně vestavné?

Některé spotřebiče - tedy sporáky, varné desky a trouby je technicky nemožné zcela zavřít za dveře skříňky. Dvířka, případně lišty, zůstávají stále viditelné.

Výrobci se v tomto případě snaží sjednotit jejich vzhled - tedy madla, lišty a ovládací tlačítka jsou tak v jedné sérii stejné, aby se jednodušeji dařilo sladit design kuchyně. A samozřejmostí je hliníkový či nerezový povrch, ten už běžně opatřený speciální vrstvou, která zabrání tomu, aby na povrchu zůstávaly patrné otisky prstů.

U praček a myček si potom můžeme vybrat, zda chceme mít viditelné ovládání, nebo jestli má být celý spotřebič ukrytý do kuchyňské skříňky. Výrobci hovoří o vestavných a plně vestavných spotřebičích. U těch prvních je ovládací panel, na němž si vybíráme jednotlivé programy, viditelný. U těch druhých se tato tlačítka ukrývají do horní hrany dvířek.

Foto: IkeaVestavné potravinové skříně vytlačily z kuchyní klasické spížeCena už nehraje roli

Ještě před pěti až deseti lety se označovala jako největší nevýhoda vestavných spotřebičů o mnoho vyšší cena než u těch volně stojících. To už neplatí.

Zde je příklad: volně stojící myčka v klasické šířce 60 centimetrů zařazená do energetické třídy A se spotřebou 16 litrů vody stojí 7800 korun. Vestavná se stejnými parametry se prodává za 9500 korun.

Ovšem pozor, pokud by někdo chtěl ušetřit těch pár stokorun a rozhodl se do skříňky ukrýt volně stojící přístroj, řádně by se mu to prodražilo, neboť by musel nechat předělat celou skříňku. I když se třeba u mnoha spotřebičů uvádí jako základní šířka 60 centimetrů, vestavné spotřebiče jsou o něco menší.

U volně stojících je opravdu šířka 60 centimetrů, ale u těch vestavných „šedesátka" znamená, že jsou vestavitelné právě do takto široké skříňky. Ve skutečnosti tak musejí být o něco užší.

Tak ať vám vestavné spotřebiče dobře slouží!

Reklama

Související témata:

Načítám