Hlavní obsah

Zbavte se hluku v panelákovém bytě!

Foto: thinkstock

Chcete se i vy nerušeně dívat na televizi? Náš článek vám pomůže!Foto: thinkstock

Reklama

Bydlíte v paneláku, trápí vás hluk a máte pocit, že je z vašeho bytu slyšet každé slovo? Zkuste se řídit radami odborníků a zbavte se nepříjemných problémů – v každé místnosti!

Článek

Potíže s hlukem v panelových domech spočívají v nekvalitních materiálech použitých při stavbě domu. Jde hlavně o „papírové“ stěny a umakartová jádra. A problém jsou také větrací šachty.

Ale všechno se dá řešit!

„Papírové“ stěny

Stěny mezi místnostmi jsou obvykle z tenkého železobetonu, dřevotřísky nebo sádrokartonu. Mnoho soukromí neposkytují a ani vás před hlukem z okolních bytů neuchrání. „Problém je v tom, že zvuk stěnou snadno projde, a tak je potřeba mu něco tak zvaně postavit do cesty, nejlépe velký kus nábytku. Můžete tím dosáhnout snížení hlučnosti a zvýšení soukromí až o 75 %. Nejvíce izolují plné knihovny, pak šatní skříně a nakonec pokojové stěny,“ říká Ing. arch. Tomáš Holý.

Foto: Home Design

Byty zařízené v minimalistickém stylu hlučnost zvyšují. Zvuky nic nepohlcuje a nic jim zde nebrání v šířeníFoto: Home Design

Foto: Modra Strecha

Výměnu umakartového jádra můžete dělat bez stavebního povolení. Stačí jen ohláška stavebnímu úřadu, případně souhlas družstvaFoto: Modra Strecha

Koupelna, kde je všechno slyšet

Umakartová jádra jsou problém, na který se specializuje řada firem nabízejících rekonstrukci výměnou umakartových stěn za stěny zděné. „Ceny se pohybují od 80 000 korun včetně výměny vany a umyvadla. Vyzděním jádra se hlučnost sníží až o 70 %. Nemáte-li možnost jádro rekonstruovat, můžete si nechat udělat alespoň obklad umakartových stěn a novou podlahu. Hlučnost se sníží asi o 30 % a cena se odvíjí od metru čtverečního,“ radí Ing. arch. Pavel Bauer. Běžná koupelna vás tímto způsobem vyjde zhruba na 15 000 korun.

Foto: Design Ideas

I paneláková koupelna může být asi za 80 000 Kč koupelnou plnou soukromí a tichaFoto: Design Ideas

Foto: SHG Baeder

Abyste si mohli užívat komfortu koupelny, bude nutné vyměnit umakartové jádro, nebo alespoň obložit stěny a podlahuFoto: SHG Baeder

V kuchyni jako na pavlači?

„V panelácích obvykle chybí záklopka uzavírající vstup do větrací šachty. To je ta šachta, kam vyfukuje filtrovaný vzduch vaše digestoř, a záklapka či uzávěr jsou stejné jako uzávěr do komína. Když je uzávěr komína nebo šachty otevřený, slyšíte, jak na sporáku v bytě pod vámi někdo míchá polévku, a stejně tak tu polévku i cítíte,“ říká stavební inženýr Pavel Janeček ze společnosti Tek-Interior. Objednejte si kominíka, a on vám namontuje mechanickou záklopku na kliku, pomocí které budete moci zavírat a otevírat vstup do šachty vždy, když zapnete digestoř. Vyjde vás to na přibližně 2000 korun.

Foto: Sýkora

Aby vás nerušil hluk v kuchyni, je potřeba vstup do větrací šachty opatřit uzávěremFoto: Sýkora

Šachty se stoupačkami

Největší problém jsou šachty, kterými vedou stoupačky. Obvykle jsou umístěné tak, že je do nich vstup z toalety. Buď tedy vyřešíte problém výměnou umakartového jádra, anebo můžete stěny i podlahu obložit stejně jako v koupelně. Důležité ale je, abyste odvětrání toalety do šachty řešili pomocí dvířek tak, abyste mohli potom otvor uzavírat a otevírat dle potřeby.

Foto: Craing Man

Odvětrání toalety do šachty je lépe řešit uzavíratelnými dvířky, nikoli pouhou mřížkou, která otvor neuzavře a hluku nazabráníFoto: Craing Man

Máte stoupačky v pokoji?

Pokud máte smůlu a stoupačky vám vedou například skrz ložnici nebo obývák, pak můžete mírně snížit hlučnost a zvýšit své soukromí tak, že stoupačku u podlahy i stropu obalíte koudelí, jako byste ji chtěli zafáčovat. Koudel utěsní mezeru v díře, kterou stoupačka prochází, a mírně pohltí hluk, jenž stoupačky přenáší. Koudel koupíte třeba v hobby marketech.Krásné to nebude, ale funkční ano. Ale můžete si pozvat truhláře a požádat ho, ať vám vyrobí „patičku“ či „krytku“ kterou pak nasadíte na konec a začátek stoupačky, a schováte tak nevzhlednou koudel.

Foto: Home Design

Ideálním pohlčovačem hluku jsou knihovny, kterými můžete vyrovnat handicap „papírových“ stěnFoto: Home Design

Foto: Bonaldo (Ciiwa)

Šaty v šatních skříních působí jako vynikající zvuková izolace. V ložnici ji oceníte i ve jménu zvýšení soukromíFoto: Bonaldo (Ciiwa)

Zkusíte s hlukem něco udělat, nebo se raději pokusíte byt vyměnit či prodat?

Reklama

Načítám