Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Letošní léto má podle meteorologů přinést opravdu vysoké teploty, které ne každému svědčí. Slunce a vedro znamená hlavně vyšší riziko dehydratace a vyčerpání, kterému lze zabránit i tím, že budete dost pít. Co je ale dost, co pít a kdy?
Desatero správného pitného režimu nejen v létě
Nezáleží jen na tom, kolik toho za den vypijete, ale i na dalších okolnostech. Proto je prima pamatovat na následující desatero:
- Začněte den sklenicí minerálky: „V noci má organismus nižší potřebu tekutin, o to důležitější je začít s jejich doplňováním hned ráno. Většinou stačí půl litru – po probuzení a v rámci snídaně. Pokud ale spíte s otevřenými ústy nebo v suchém prostředí, je potřeba tekutin vyšší. A pokud se potíte, sáhněte po přírodní minerálce – nahradí tělu nejen ztráty vody, ale i minerálních látek,“ vysvětluje spolupracovnice AquaLife Institutu Věra Boháčová.
- Pijte průběžně, v menších dávkách: ideální je rozložit příjem tekutin rovnoměrně během dne, pít „do zásoby“ nebo dohánět to najednou nemá smysl. Pokud během pár hodin po sobě vypijete víc jak litr vody, hrozí dokonce „otrava vodou“. „Jde o nízký obsah sodíku v krvi, který se projevuje od zvracení, ochablosti a bolení hlavy až po křeče kóma nebo i smrt,“ varuje MUDr. František Kožíšek CSc. ze Státního zdravotního ústavu.
- Pijte vsedě a pomalu: pití rychle nebo vestoje nedá trávicímu traktu dostatek času tekutiny pořádně využít a zpracovat.
- Nečekejte na pocit žízně: ten přichází, když už je tělo částečně dehydrované. „Navíc se s věkem snižuje - na druhou stranu může být žízeň i příznakem některých chorob, jako je cukrovka, a existuje i tzv. návyková žízeň, která také nemusí být známkou nedostatku tekutin,“ upozorňuje MUDr. František Kožíšek.
- Kolik vypít: vypočítejte si svoji ideální dávku tekutin – u dospělého to je cca 35 ml na kilogram tělesné hmotnosti. A počítá se do toho nejen to, co vypijete, ale i tekutiny v potravinách, uvádí se, že bývají asi 700-1000 ml. Stejně jako nedostatek je i škodlivé, když pijete moc – přetěžujete ledviny a srdce.
- Sledujte barvu moči: barva moči prozradí, jak je na tom tělo s hydratací - tmavá značí tekutiny doplnit, světle žlutá je důkazem, že jste hydratováni dostatečně. Příznakem nedostatečného přísunu tekutin může být také únava, bolest hlavy, ospalost a sucho v ústech. Dlouhotrvající nedostatek tekutin se projevuje i škytavkou při jídle, pálením žáhy a suchou pokožkou.
- Co pít: základem pitného režimu je voda, můžete popíjet i ovocný nebo bylinkový čaj nebo některou z přírodních minerálních vod. Do pitného režimu se rozhodně nedají počítat alkoholické nápoje, ty odvodňují.
- Pozor na dochucování vody: hodně lidí pije vodu „se šťávou“, tedy ovocným sirupem. „Znamená to ale zbytečný přísun cukru či umělých sladidel. Mohou narušit rovnováhu krevního cukru a zvyšovat riziko metabolických onemocnění. Nahraďte je raději plátky citronu, máty, okurky nebo lesního ovoce. Rozhodně ale vždy pamatujte na kvalitu vody, a pokud o ní máte pochybnosti, pořiďte si filtr, který ji zbaví škodlivin a obohatí ji třeba o hořčík,“ říká Jaroslav Žák ze společnosti BWT.
- Jak teplé nápoje pít: je sice lákavé dát si něco ledového nebo s ledem, ale příliš studený nápoj může zpomalovat trávení. „Organismus nejlépe využívá nápoje o teplotě, která je mu vlastní, tedy vlažné. V případě ledových nápojů je musí nejprve zahřát a teprve pak je může využít,“ upozorňuje Věra Boháčová.
- Dopřejte si „zavodňovací“ jídlo: melouny, okurky, rajčata nebo polévky jsou skvělým doplňkem pitného režimu.