Hlavní obsah

O čem všem vypovídá barva a vůně moči?

Foto: Zhuravlev Andrey, Shutterstock.com

Foto: Zhuravlev Andrey, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O věcech, které se dějí za dveřmi toalety, se příliš nemluví, jsou považovány za citlivé a intimní. Přitom velmi úzce souvisí s celkovým zdravím. Jinými slovy podle toho, co z vás vyjde ven, se dá docela dobře poznat, zda je všechno v pořádku uvnitř. To se týká i moči. Co říká o vašem zdraví?

Článek

Barva a vůně moči se mění nejen v závislosti na tom, co jíte nebo pijete: po rebarboře a borůvkách se barví do růžova, po řepě do červena, po silné kávě voní po vanilce, když málo pijete, je tmavá a výrazně páchne – to svědčí o dehydrataci. Moč a to, jak často chodíte na toaletu, vypovídají i o tom, co se děje v těle. Co všechno se z ní dá vyčíst?

1. Infekce

Silná čpavková nebo nasládlá vůně, zkalení a tmavá barva podobná jablečnému džusu, někdy i s příměsí krve, může naznačovat infekci způsobenou bakteriemi, které se usídlily v močovém traktu.

„Během prvního dne obtíží se můžete pokusit o zvládnutí infekce významným zvýšením příjmu tekutin na nejméně tři litry za den,“ radí profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně. Pokud nedojde ke zlepšení, obraťte se na lékaře, který vám nejspíše předepíše antibiotika.

Na podporu jejich účinku, ale také jako prevence nového vzplanutí infekce, se vyplácí jíst brusinky, případně užívat přípravky s jejich obsahem. „Důležitý je také dostatečný pitný režim,“ upozorňuje Ludmila Mazylkinová, vrchní praktická lékařka společnosti Moje ambulance.

Na opakující se potíže má vliv i nesprávná hygiena nebo spodní prádlo. Jaké jsou nejčastější příčiny zánětu močového měchýře a jak mu předcházet?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Brusinky pomáhají jak při akutních, tak chronických či opakovaných zánětech močových cestFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

2. Onemocnění ledvin

O tom, že ledviny přestávají zvládat svou funkci, může svědčit i tmavě hnědá nebo příliš pěnivá moč.

V prvním případě jde o rabdomyolýzu, kdy se vlivem přetrénování, zranění, infekce nebo otravy začnou rozkládat svalové tkáně. „Do krevního oběhu se uvolňuje jako odpadní produkt myoglobin, což je poměrně velká bílkovinná molekula obtížně procházející ledvinnými kanálky,“ rozvádí profesorka Matějovská Kubešová.

Pěnivá moč zase ukazuje na proteinurii, kdy jsou do moči vylučovány přebytečné bílkoviny. K příčinám patří záněty ledvin a močových cest, komplikace neléčeného nebo špatně léčeného vysokého krevního tlaku či cukrovky, rakovina nebo autoimunitní choroby.

V léčbě selhání ledvin je v první řadě nutné vyřešit příčinu, která k němu vedla. Pak probíhá antibiotiky v případě infekce, fyziologickým roztokem v případě rabdomyolýzy, podáváním dalších léků, v pokročilých případech je nutná hemodialýza.

3. Cukrovka

Pociťujete větší žízeň než obvykle, častěji běháte na malou a moč vám voní po ovoci? Pak byste si měli nechat změřit hladinu cukru v krvi, mohlo by se jednat o cukrovku typu prvního (je vyvolána postižením slinivky břišní a snížením produkce inzulinu) nebo druhého (ztráta schopnosti na inzulin reagovat). V obou případech tělo ztrácí schopnost zpracovat glukózu, ta proto končí v moči, způsobuje její ovocný pach i vyšší frekvenci jejího vylučování.

První typ cukrovky se léčí dodáváním chybějícího inzulinu, druhý zavedením režimových opatření v podobě zvýšení pohybové aktivity a dietou s omezením tuků a cukru. „U mnoha nemocných již tato dvě opatření vedou k normalizaci jejich látkové přeměny. V případě neúspěchu je nutno pokročit k podávání léků, antidiabetik,“ říká profesorka Matějovská Kubešová.

Foto: ssuaphotos, Shutterstock.com

Žízníte, lítáte pořád na malou a moč voní po ovoci? Na vině může být cukrovkaFoto: ssuaphotos, Shutterstock.com

4. Potíže s játry nebo žlučovými cestami

Barví-li se vaše moč podezřele často do jantarova nebo oranžova, mohlo by to signalizovat nemocná játra nebo žlučové cesty.

Při postižení jater nebo ucpání žlučových cest se v krvi zvyšuje hladina bilirubinu, což mění barvu moči. Mezi další projevy patří únava, nechutenství, bolesti svalů a kloubů, tlak pod pravým žebrem, svědění kůže nebo i horečka.

Postižení jater se řeší klidovým režimem a úpravou stravy (omezení tuku, zvýšení příjmu cukru a bílkovin), v případě postižení žlučových cest je obvykle nutné ultrazvukové a endoskopické vyšetření.

Reklama

Načítám