Hlavní obsah

Televizní soutěže za socialismu: Zpívá celá rodina, Šest ran do klobouku, Deset stupňů ke zlaté i Videostop! Pamatujete si je ještě?

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou soutěživým národem, a proto se tyto pořady v naší kotlině těšily vždy velké popularitě. Jaké patřily před rokem 1989 k těm nejsledovanějším? Jak vůbec vznikly a co se v nich dalo vyhrát?

Článek

Soutěže mají na televizních obrazovkách dlouhou tradici a čeští diváci je prostě milují. I dnes patří k nejsledovanějším pořadům. A oblíbeným žánrem byly i v dobách socialismu. Televizní diváci si během nich u obrazovek porovnávali své vědomosti se soutěžícími ve vědomostních kláních, ale i talentových soutěžích. A nouze nebyla ani o soutěžící, a to i přestože výhry ve srovnání s těmi dnešními spíš vzbuzovaly úsměv na rtech. Pojďte s námi na ty nejznámější zavzpomínat.

Zpívá celá rodina

Pěvecká soutěž přitahovala k obrazovkám převážně ty, kteří rádi zpívali a s vervou hodnotili výkony amatérských zpěváků. „V pořadu, který se na obrazovkách objevil v 70. letech, soutěžily rodinné týmy, zastoupeny různými generacemi. Jejich zpěv, doprovázen orchestrem, hodnotila několikačlenná porota a celým pořadem provázel Vladimír Dvořák,“ říká historik Adam Havlík. V každém díle se sešla tři rodinná družstva po čtyřech účinkujících, každý člen rodiny odzpíval svou oblíbenou píseň a čekal na verdikt poroty. V pořadu se mimo jiné objevila také zpěvačka Bára Basiková, které bylo tehdy dvanáct let, vystoupila s písní Markétka od Marie Rottrové. Se svou rodinou se umístila na druhém místě.

Šest ran do klobouku

Pamatujete si ještě, jak soutěžící za každou správnou odpověď házeli míčky, které dostali, do ohromného bílého klobouku na stole, dokud nevzešla vítězná dvojice? Dalším populárním soutěžním televizním pořadem totiž byla hra Šest ran do klobouku. Na dotazy moderátora Pavla Lukeše odpovídaly čtyři páry známých osobností. „Soutěžní otázky vymýšlela tehdy celá redakce, ale posílali je i televizní diváci,“ vzpomíná tehdejší pracovník Československé televize Kamil Nový. Vítěz tříkolového klání se za odměnu mohl podepsat na bílý klobouk a dostal keramického ptáčka. Toho získala také část publika, která mu fandila.

Foto: Profimedia.cz

Známé osobnosti odpovídaly v soutěži Šest ran do klobouku na dotazy moderátora Pavla LukešeFoto: Profimedia.cz

Deset stupňů ke zlaté

Další oblíbená televizní vědomostní hra, kterou provázel král kutilů Přemek Podlaha se svou asistentkou Zuzanou Neubauerovou, se jmenovala Deset stupňů ke zlaté. Princip byl jednoduchý. Za každou správnou odpověď vystoupal soutěžící po schodové pyramidě o schůdek výše. Kdo se dostal jako první na vrchol pyramidy, musel odpovědět desetkrát správně a získal finanční odměnu.

Videostop

K zábavné hře pro trojici soutěžících neodmyslitelně patří Jan Rosák. I s novým Videostopem moderoval pořad celých 15 let. Vraťme se ale k původnímu Videostopu, z roku 1985, kterým provázel herec Josef Dvořák. Protože mu ale nevyhovovalo, že se pořad vysílal v přímém přenosu, své místo přenechal Zdeňku Tulisovi, po němž za moderátorský pult zasedl právě Jan Rosák, kterého pořad vynesl na výsluní.

„Otcem“ Videostopu byl televizní střihač Vladimír Bezděk, který se nechal inspirovat americkým pořadem The Hollywood Squares. Pilotní díl napsal už v roce 1980, ale k realizaci došlo až o pět let později. Soutěžní otázky se týkaly vždy nějakého filmu nebo pořadu. A pak tu byl arbitr Karel Čáslavský. Právě díky Videostopu se z něho stal uznávaný znalec filmové historie. A výhry? Nejnižší „cenou útěchy“ byla stolní hra Člověče, nezlob se!, dalšími cenami býval např. mixér, holicí strojek nebo vysavač. Nejvyšší cenou byl přenosný televizor Tesla.

Foto: Profimedia.cz

Televizní pořad Videostop vynesl Jana Rosáka na výsluníFoto: Profimedia.cz

Pokus pro dva

Za zábavním pořadem stojí scénárista Jan Pixa, kterého inspiroval obdobný pořad v německé televizi. Provázela jím moderátorská dvojice Olga Čuříková a Eduard Hrubeš. Jednalo se o jakousi televizní seznamku. Jeviště bylo rozděleno zdí na dvě části. V jedné seděli tři mladíci, v té druhé jedna slečna. Ta mužům, jež neviděla, pokládala otázky. Toho, který jí byl z trojice nejsympatičtější, si poté vybrala. To samé se odehrávalo v obráceném gardu. A odměna? Dvě dvojice dostaly poukaz na rekreaci, kde se očekávalo, že se páry sblíží. „Myslím si, že žádný sňatek ale z několikaminutové soutěže nevznikl,“ zavzpomínal člen tehdejšího štábu pan Petr.

Vtipnější vyhrává a Studio U tří koníčků

Ve slovenském Vtipnější vyhrává vyprávěli známí herci a zpěváci vtipy. Samozřejmě takové, které tehdejší režim toleroval. V hledišti seděli diváci, již tleskali. A úspěch fóru? Ten se měřil potleskoměrem.

A soutěže si našly cestu i do televize města havířů a hutníků. Autorem první ostravské televizní soutěže byl Jaroslav Dietl, vymyslel zábavný pořad Studio U tří koníčků. Estrádním humorem přispíval k dobré náladě populární komik ostravské operety Josef Kobr. Pořad měl u diváků úspěch, ale dnes je téměř zapomenutý. Jaroslavu Dietlovi ale ostravské působení přineslo nejenom výdělek, ale i seznámení s budoucí manželkou Magdalenou.

Načítám