Hlavní obsah

Jak být fit po sedmdesátce? Jane Fonda a Helen Mirren prozradily své tipy: cviky pro piloty i pilates

Foto: Dimitrios Kambouris / Getty Images

Foto: Dimitrios Kambouris / Getty Images

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se říká, že byste se žen nikdy neměli ptát na věk, následující hvězdy nemají s prozrazením ročníku narození sebemenší problém. Na to, kolik jim je let, odpovídají hrdě, a navíc posilují naši víru v to, že věk je opravdu jen číslo. Jak se jim daří udržovat se v tak skvělé kondici?

Článek

Pokud čekáte, že mají Jane Fonda, Helen Mirren nebo Martha Stewart nějaký tajný trik na to, jak být snadno a rychle fit, zklameme vás. Každá má trochu jiný životní styl, na jednom se ale shodnou. Pravidelně si dávají do těla a velmi si hlídají jídelníček. Pakliže vás tahle „brutální pravda“ neodradila, prozradíme vám víc.

Jane Fonda (85)

Ačkoli ráda se smíchem prohlašuje, že za tím, jak vypadá, jsou dobré geny a spousta peněz, tak jednoduché to není. Herečka a aktivistka Jane Fonda zahájila fitness revoluci, když v osmdesátých letech vydala své workout video. S herečkou cvičily miliony žen po celém světě, s pohybem ale nepřestala nikdy. I dnes cvičí třikrát až čtyřikrát týdně, ale k tomu chodí ještě na dlouhé procházky a zdravě se stravuje. Její motivací přitom není vejít se do šatů. „Nedělám to proto, abych nějak vypadala. Chci žít naplno a zvedat vnoučata,“ řekla herečka v rozhovoru pro časopis Elle.

Hvězda seriálu Grace a Frankie v loňském roce prozradila, že jí byl diagnostikován Non-Hodgkinův lymfom, chemoterapie prý ale zvládá dobře. Také několikrát zopakovala, jak je vděčná, že je naživu a vitální: „Můj táta zemřel, když byl o šest let mladší než já. Ano, mám rakovinu, ale léčím se a cítím se šťastnější než kdy jindy.“

Foto: Dimitrios Kambouris / Getty Images

Jane Fonda prohlašuje, že stárnutí není tak strašidelné, jak se může na první pohled zdátFoto: Dimitrios Kambouris / Getty Images

Helen Mirren (77)

Ani tahle oscarová herečka nemá štíhlou postavu zadarmo. A ačkoli je prý jako správná Britka první u stánku s hranolky a smaženou rybou, po většinu času si jídelníček hlídá. „Jsem jako většina žen pořád na nějaké dietě,“ přiznala magazínu People. Moc nesportuje, ale každý den věnuje 12 minut cvičení. Jede podle tréninku Canadian Air Force, který byl na konci padesátých let sestaven pro kanadské piloty (oblíbila si ho i britská královská rodina). Jde o krátké tréninky ve vysoké intenzitě, které obsahují několik úrovní: „Zpočátku je to snadné, ale když budete pokračovat, začne to být docela makačka. Nikdy jsem se nedostala přes druhou úroveň,“ prohlásila herečka. Podle ní ale nejde o to, jaký typ cvičení si vyberete, ale že vůbec něco děláte a donutíte se, stejně jako ona, překonat vlastní pohodlnost.

Foto: Daniele Venturelli for Paramount / Getty Images

Helen Mirren cvičí jen 12 minut denně, zato ale intenzivně Foto: Daniele Venturelli for Paramount / Getty Images

Martha Stewart (81)

Autorka úspěšných kuchařek Martha Stewart se nedávno stala nejstarší modelkou na obálce magazínu Sports Illustrated. A v plavkách vypadala fenomenálně! Ptáte se, jak to dělá (samozřejmě kromě Photoshopu)? I ona sází na pohyb. „Cvičím každé ráno. Vstávat brzy a začít den rozcvičkou není pokaždé zábavné, ale když je po všem a já si dám svou sklenku zeleného džusu, cítím se skvěle,“ řekla magazínu People.

Nedá dopustit na jógu a pilates, a když necvičí s trenérem (jako většina hvězd v pohodlí domova), dává si alespoň dvacet minut na běžícím páse. Zdravý životní styl je pro ni přirozený. „Vždy to tak bylo. Moji rodiče nás naučili dobrým návykům a podporovali nás v každodenním cvičení a dobrém stravování. Tyto praktiky jsem zase předala já své dceři, která dělá to samé s mými vnoučaty. Jedí zeleninová jídla a velmi málo cukru,“ říká Martha Stewart.

  • TIP: Pokud máte odšťavňovač, můžete zkusit proslulou zelenou šťávu Marthy Stewart. Stačí odšťavnit jednu zelenou hrušku, dva řapíky celeru, dvě okurky, svazek hladkolisté petrželky, kousek čerstvého zázvoru a dva měsíčky pomeranče.
Foto: Dimitrios Kambouris for Sports Illusrated Swimsuit / Getty Images

Zdravá strava je pro Marthu Stewart přirozenou součástí životaFoto: Dimitrios Kambouris for Sports Illusrated Swimsuit / Getty Images

Jane Seymour (72)

Svou nejslavnější roli, doktorku Quinnovou, hrála naposledy před pětadvaceti lety, herectví se ale věnuje dál. Pro magazín Closer Weekly řekla, jak se udržuje v kondici, a nezapomněla zmínit, že zásadní je především vnitřní nastavení. „Z každého dne se snažím vytěžit maximum, nežiju negativně a už vůbec ne v minulosti.“

Co se týče pohybu, i Jane Seymour vyznává zásadu „ve zdravém těle zdravý duch“. Miluje gyrotonic (cvičí se na speciálním stroji) a kombinuje jógu, pilates a plavání. Samozřejmostí je pro ni zdravá strava. A ačkoli jí hodně zeleniny a libového masa, úplně striktní není. „Když si říkám, že budu držet dietu, nikdy to nefunguje. Klidně si dám kousíček dortu. Jen nesním celý kus,“ říká herečka, která se nedávno ukázala na Instagramu v plavkách.

Foto: Jon Kopaloff Wire Image / Getty Images

Jane Seymour prý nechce předstírat, že je mladší. Jen chce ve svém věku vypadat co možná nejlépeFoto: Jon Kopaloff Wire Image / Getty Images

Goldie Hawn (77)

Americká herečka je známá svým úsměvem. Dobrou náladu jí přináší i cvičení, které častokrát ukazuje svým sledujícím na Instagramu. Ve svém postu popisuje, že i cvičení nižší intenzity stačí k tomu, aby změnilo naši náladu, a ve videu ukazuje svou rutinu na malé trampolíně.

Nebyla by to ale komediální herečka, aby zároveň nepobavila – Goldie Hawn vám jako třešničku na dortu předvede, jak můžete posilovat se dvěma lahvemi vína v ruce pro případ, že byste neměly činky. Hlídá si jídelníček a omezuje cukr a pšenici. Každý den začíná zelenou šťávou. Od roku 1983 žije v harmonickém vztahu s hercem Kurtem Russellem a společně si užívají přítomnosti sedmi vnoučat.

Foto: Jerod Harris for i.am.angel Foundation / Getty Images

Goldie Hawn miluje pohyb a málokdy ji opustí dobrá náladaFoto: Jerod Harris for i.am.angel Foundation / Getty Images

Načítám