Hlavní obsah

Čím starší, tím odvážnější: Inspirujte se šatníkem Jane Fondy (84)

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Před lety se zařekla, že s módními nákupy končí. Oscarová herečka Jane Fonda nechce dál zahlcovat planetu, za svou kariéru ale nasbírala tolik oblečení, že by s ním vystačila dalších osmdesát let. Jak se postupem času vyvíjel její styl?

Článek

Cenami ověšená herečka, celoživotní aktivistka, nadšená propagátorka aerobiku i trojnásobná máma, která ke svým dvěma biologickým dětem přibrala čtrnáctiletou adoptivní dceru. Jane Fonda (84) se jako herečka proslavila v šedesátých letech, aktivní ale zůstává dodnes. Vidět ji můžete v seriálu Grace a Frankie (2015–2022) a brzy obsadí i kina. V nadcházejících měsících by se měla hrát komedie Moving on, na rok 2023 je potom naplánováno pokračování Dámského klubuDiane Keaton (76).

Jane Fonda měla k módě vždycky blízko a dalo by se říct, že se její styl měnil spolu se světem kolem. Až v posledních dvou dekádách se ustálil, čímž ale nechceme říct, že by stagnoval. Naopak. Zdá se, že čím je tahle herečka starší, tím odvážnější umí být.

1965

Za sebou měla několik filmů a právě si brala francouzského režiséra Rogera Vadima (†72), který svatební slib skládal už potřetí. Ačkoli se manželství, ze kterého vzešla dcera Vanessa Vadim (53), po několika letech rozpadlo, pár spolu natočil kultovní Barbarellu (1968), díky které se herečka stala sex symbolem své doby.

Foto: Profimedia.cz

Žádná honosná krajka ani dlouhá róba. Jane Fonda se vdávala v áčkových mini šatech se stojáčkem, které křičí: „Narodily jsme se v šedesátých letech“Foto: Profimedia.cz

1979

Dcera herce Henryho Fondy (†77) získala spoustu ocenění a dvakrát dosáhla i na prestižního Oscara. Toho dostala za filmy Klute (1971) a Návrat domů (1978), kdy si pro sošku došla v blýskavých lila šatech se zvonovými rukávy.

Foto: Profimedia.cz

A Oscara získává… Jane Fonda se raduje z druhé sošky rytířeFoto: Profimedia.cz

1980

Jsou tu osmdesátá léta a s nimi záplava flitrů. Na oscarový večer, kde předávala cenu Dustinu Hoffmanovi (85) za film Kramerová versus Kramer (1979), herečka dorazila v šatech, které se třpytily na dálku.

Foto: Profimedia.cz

Více je více. To bylo heslem tehdejší módyFoto: Profimedia.cz

1996

Devadesátky byly oproti předchozí dekádě střízlivější, což se odrazilo i na výběru šatů pro předávání cen Emmy. Na akci herečka přišla se svým třetím manželem, podnikatelem Tedem Turnerem (83), po jehož boku strávila deset let. Znovu už se nevdala, ačkoli měla další dlouhodobé vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Pouzdrové šaty s motivy květin by na červeném koberci obstály i dnesFoto: Profimedia.cz

2000

Šaty od Very Wang byly v Hollywoodu pojmem už před více než dvěma dekádami. A nejen ty svatební. Práci návrhářky obdivuje i Jane Fonda, která v hedvábné sukni a korzetu dorazila na pooscarovou party magazínu Vanity Fair. Na fotce pózuje s polským režisérem Andrzejem Wajdou (†90), který zrovna obdržel prestižní Čestnou cenu za celoživotní dílo.

Foto: Profimedia.cz

Tehdy třiašedesátiletá Jane Fonda v šatech Very WangFoto: Profimedia.cz

2015

Že by měla kvůli roku narození ubrat, ji ani nenapadne. Stylistka Tanya Gill, se kterou Jane Fonda dlouhodobě spolupracuje, prozradila, že věk společně vůbec neřeší a vybírají zkrátka to, co herečce sedí. Zelený overal Balmain, ve kterém se legendární herečka vydala na předávání cen Grammy, jí pochválila i zpěvačka Rihanna (34) a neopomněla dodat, že jednou chce být jako ona.

Foto: Profimedia.cz

Overal Balmain putoval k herečce rovnou z přehlídky. Ano, vážně šlo o stejný vzorek, který původně oblékly dvacetileté modelkyFoto: Profimedia.cz

2016

Dalším výrazným kouskem, který herečka oblékla, byly šaty s řadou volánků na Zlatých glóbech. Zdá se vám tento zdobný prvek příliš mohutný? Původně byl ještě objemnější. Tým značky Saint Laurent ale pro herečku vršek přepracoval tak, aby šaty nepůsobily jako divadelní kostým.

Foto: Profimedia.cz

Couture šaty Saint Laurent si herečka zamilovalaFoto: Profimedia.cz

2017

Svou módní volbou na předávání cen Emmy herečka všem vyrazila dech. Ačkoli právě v tomto roce oslavila osmdesáté narozeniny, na červený koberec přišla v ostře růžových šatech a s pro ni netypicky rovnými, dlouhými vlasy. Jasně, šlo jen o příčesek, lookem Jane Fonda ale žila média ještě několik dní poté.

Foto: Profimedia.cz

Jane Fonda ví, jak udělat dojemFoto: Profimedia.cz

2018

Na premiéře filmu Dámský klub (2018), ve kterém hrála po boku Diane Keaton, herečka připomněla, jak dobře může vypadat kombinace červené a růžové. Komplet od návrháře Brandona Maxwella doplňoval plisovaný top s vázáním za krk a perfektně zvolené byly i doplňky.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se vám líbil film Dámský klub, těšte se na příští rok – bude dvojka!Foto: Profimedia.cz

2020

Fotky Jane Fondy předávající na Oscarech jednu z hlavních cen obletěly svět. Herečka na nich vypadá famózně a dojem udělala i přesto, že se v šatech objevila už podruhé. Zatímco spousta hvězd by si na takovou akci stejné šaty nevzala, Jane Fonda záměrně sáhla po modelu Elie Saab, který si oblékla už v roce 2014 na filmový festival v Cannes. Před lety se totiž zařekla, že s nakupováním končí a pro dobro planety nebude do šatníku přidávat další oblečení.

Foto: Profimedia.cz

Nové šaty už si prý nekoupí. Tahle herečka má ale naštěstí dost oblečení, které může „zrecyklovat“Foto: Profimedia.cz

2022

Mezi nejčerstvější red carpet fotky patří ty, na kterých herečka promovala svůj seriál Grace a Frankie. V černém overalu se zvonovými nohavicemi jí to neuvěřitelně slušelo. Jen o pár měsíců později přiznala, že jí byl diagnostikován Non-Hodgkinův lymfom, tedy nádorové onemocnění lymfatického systému. Herečka momentálně podstupuje chemoterapie a statečně říká, že to bere jako novou životní lekci.

Foto: Profimedia.cz

Oscarová herečka před dvěma týdny prozradila, že bojuje s nádorovým onemocněnímFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám