Hlavní obsah

Helen Mirren a její styl: Nebojí se barev ani přiléhavých střihů a věk jí vyloženě sluší

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Na poličce má řadu sošek včetně prestižního Oscara, speciální cenu by si ale zasloužila i za své skvělé módní výběry. Kam se posunul styl herečky Helen Mirren (77) za poslední dvě dekády?

Článek

Panovnici Alžbětu II. ztvárnila v Královně tak přesvědčivě, že získala Oscara. Původní plán přitom byl, že se stane učitelkou. To by ovšem nesměla už ve škole koketovat s divadlem. Brzy pochopila, že její budoucnost není u tabule, a už ve dvaceti se stala divadelní hvězdou a získala angažmá v proslulé Královské shakespearovské společnosti. A ačkoli si sem tam odskočila k filmu, na velké role si musela počkat.

Z divadla do filmu

Na divadle sbírala velké úspěchy a postupně se z ní stala vyhledávaná filmová herečka. Zazářila ve slavném dramatu Excalibur (1981), kde se seznámila s Liamem Neesonem, a několik let spolu žili. Do povědomí televizních diváků se dostala jako šéfinspektorka Jane Tennison v sérii detektivek Hlavní podezřelý (1991–2006). Zatím natočila přes 140 titulů a rozhodně má být na co hrdá: za snímky Šílenství krále Jiřího (1994), Gosford Park (2001) a Poslední neděle (2009) byla nominována na Oscara a získala už celkem 16 nominací na Zlatý glóbus, z toho tři proměnila ve vítězství.

A nedaří se jí jen profesně, ale i v soukromí. Filmového producenta a režiséra Taylora Hackforda si vzala před více než pětadvaceti lety a tehdy spolu už deset let žili. Nezávislá herečka nejprve o svatbě nechtěla slyšet a později vtipkovala, že do toho šla jen kvůli daním, nakonec ale přiznala, že ji těší svého milého nazývat manželem. Také o sobě tvrdí, že nikdy neměla mateřský instinkt, a proto se rozhodla zůstat bezdětná.

Pochvalné komentáře nesměřují jen k její kariéře, ale i šatníku. Helen Mirren se nebojí být vidět a na červeném koberci je pokaždé za hvězdu. Jak se změnil její styl za poslední dvě dekády?

1999

Poslední rok, který začínal jedničkou, byl pro herečku úspěšný. Za roli v životopisném dramatu Posedlost Ayn Rand (1999) získala v pořadí již druhou cenu Emmy a další pracovní příležitosti se jen hrnuly. V módě tehdy hodně hrála na efekt, ale rozhodně v tom nebyla sama.

Foto: Profimedia.cz

Na předávání cen Emmy herečka oblékla sametové šaty americké značky Badgley Mischka s transparentními rukávy a bohatou dávkou štrasu. Za ní stojí její manžel Taylor HackfordFoto: Profimedia.cz

2005

Věřili byste, že na tomto předávání Oscarů bylo herečce šedesát? S mladistvým mikádem a v krajkou zdobených šatech byla ozdobou červeného koberce! Mimochodem, v tomto roce se mimořádně dařilo jejímu manželovi: jím režírovaný životopisný snímek Ray (2004) o legendárním Rayi Charlesovi (†73) získal šest nominací na Oscara. Taylor Hackford jako režisér sošku nezískal, film měl ale nejlepšího herce v hlavní roli (Jamie Foxx) a nejlepší mix zvuku.

Foto: Profimedia.cz

Helen Mirren v róbě Badgley Mischka jen zářilaFoto: Profimedia.cz

2007

Ze stříbrné přešla na zlatou a do rukou dostala svého prvního (a zatím jediného) Oscara. Herečka porotu oslnila výkonem v dramatu Královna (2006) a uznání se dočkala i od samotné Alžběty II. (†96), která ji pak dokonce pozvala do Buckinghamského paláce.

Foto: Profimedia.cz

Pro Oscara si Helen Mirren došla v šatech francouzského návrháře Christiana Lacroixe Foto: Profimedia.cz

2013

Za roli v  životopisném snímku Hitchcock (2012) byla herečka nominovaná na Zlatý glóbus. Prvenství jí nakonec uniklo, kategorii drama tehdy vyhrála Jessica Chastain (45) za 30 minut po půlnoci, její red carpet look byl ovšem opět bezchybný.

Foto: Profimedia.cz

Na předávání Zlatých glóbů vyrazila Helen Mirren v zajímavé róbě Badgley Mischka Foto: Profimedia.cz

2015

Herečka má blízko k návrhářům z dua Dolce a Gabbana a častokrát je vidět nejen v modelech této italské značky, ale i v roli hosta na jejich módních přehlídkách. A jak je vidět, tohle spojení funguje dokonale.

Foto: Profimedia.cz

Takhle Helen Mirren zabodovala během slavnostního večera v newyorské Metropolitní opeře, kam si oblékla svěží šaty Dolce &Gabbana s motivy dětských obrázkůFoto: Profimedia.cz

2018

Tomu se říká překvapení! Na 90. ročník předávání Oscarů dorazila v super jednoduchých šatech, které vytvořila libanonská návrhářka Reem Acra. Samotný model nebyl ničím zdobený a vynikal dokonalým střihem, materiálem i barvou, která byla herečce míchána na míru. Nepřehlédnutelný pak byl náhrdelník a náušnice - diamanty a safíry značky Harry Winston měly hodnotu téměř sto milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Strohé šaty? I tahle módní poloha herečce sedíFoto: Profimedia.cz

2019

Této herečce královské role zkrátka svědčí! V minisérii Kateřina Veliká (2019) z dílny HBO si zahrála ruskou carevnu a dojem neudělala jen hereckým výkonem, ale i výběrem oděvu. Na premiéru v Los Angeles oblékla jednoduché tyrkysové šaty, ke kterým neměla jen dokonalé šperky značky David Webb za téměř šest milionů korun, ale i neotřelý plášť s objemnými rameny.

Foto: Profimedia.cz

Helen Mirren se výběru šatů na premiéru Kateřiny Veliké zhostila se ctí. Jde o její oblíbenou značku Badgley MischkaFoto: Profimedia.cz

2020

V karmínově červené róbě slavné značky Dior herečka pózovala před dvěma lety na předávání Zlatých glóbů. A ačkoli se v ní podle svých slov cítila doslova královsky (s diamantovým náhrdelníkem v hodnotě téměř sta milionů se tomu ani nedivíme), nominaci za Kateřinu Velikou ve vítězství neproměnila.

Foto: Profimedia.cz

Toaletu z módního domu Dior doplnila luxusními diamantovými šperky značky Harry WinstonFoto: Profimedia.cz

2021

Covidový rok proměnil předávání cen ve virtuální přenosy a týkalo se to i filmové a televizní ceny SAG. Herečka se na obrazovce objevila v dvoubarevných šatech z tehdejší jarní kolekce značky Badgley Mischka a všem sledujícím připomněla, že móda opravdu není nijak limitována věkem.

Foto: Profimedia.cz

Helen Mirren umí zaujmout. Kombinace červené a růžové nemá chybu, stejně jako střih šatů s objemnými rukávyFoto: Profimedia.cz

2022

Posuňme se na následující předávání cen SAG. Herečka, která má na kontě velkou řadu cen, si odnesla sošku – a ne jen tak ledajakou. Oceněna totiž byla za svůj celoživotní přínos filmu. A v čem na galavečer přišla? V pastelově růžových hedvábných šatech Dolce & Gabbana, ve kterých se odklonila od svého oblíbeného přiléhavého střihu. A mimochodem, květy jsou vyrobené z benátského skla. Dokonalý look ještě podtrhují šperky s růžovými safíry značky Harry Winston.

Foto: Profimedia.cz

Módní volby Helen Mirren jsou rok od roku lepší!Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám