Hlavní obsah

Pozor na vstávání z gauče, hrozí poranění menisku! Jak je to možné, co to je a jaká je prevence

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Reklama

Lyžařská sezona klepe na dveře a naše kolena se začínají trochu bát. Na lyžích totiž není nouze o rotační pohyby, které těmto kloubům nesvědčí. Že nelyžujete a můžete být v klidu? Nenechte se mýlit, k poranění menisku můžete přijít třeba i při přesouvání se z gauče do postele.

Článek

Když kolena fungují, ani nevíme, že je máme. Jakmile se ale s kolenem něco stane, rychle pochopíme, jaký superman mezi klouby to je. I tak banální pohyb, jako je sednout si na toaletu, se stane téměř neproveditelný. Dokázali bychom vůbec bez kolene chodit? Ano, ale nebyl by to pěkný pohled. Stálo by nás to taky dost sil. „Existují operace, při kterých se kolenní kloub musí ztužit. Stereotyp chůze je pak jiný a je to energeticky daleko náročnější pohyb,“ říká ortoped Karel Musil v nové epizodě podcastu MUDr.ování.

Koleno toho musí dost vydržet, není divu, že jeho anatomie je složitější než u jiných kloubů v těle. „V koleně je velké množství nitrokloubních struktur, jako jsou menisky, velké množství vazivových struktur, které v jiných kloubech tak bohatě zastoupeny nejsou. A je složité i biomechanikou. Když je kloub natažený, nemůžeme provést rotační pohyb, když ho ohneme, tak ano. A právě rotačními pohyby vzniká nejčastěji úraz,“ vysvětluje lékař.

Nejen problém sportovců

Jeden z typických úrazů je poranění menisku, které vzniká často velmi nevinně. Třeba vstáváte z gauče, zazvoní vám mobil, vy se k němu prudce otočíte a pohnete při tom i kolenem. Následuje prudká bolest, někdy se dotyčný poroučí k zemi, protože kloub vypoví službu úplně. Není to tedy tak, že „na menisky“ trpí pouze sportovci, byť při sportech, jako jsou fotbal, nohejbal nebo lyžování je riziko samozřejmě velké. Meniskus si může poranit mladý stejně jako starý, lenoch stejně jako rekreační sportovec. Prevence tedy není raději nedělat nic, spíš naopak. Pohyb posiluje svalové skupiny, které zajišťují dynamickou stabilitu kloubu. „To jsou ty svaly, které jdou přes kloub. Když je posílíme, snížíme tím riziko, že se koleno dostane do polohy, ve které být nemá,“ motivuje k pohybu ortoped Karel Musil. Čím jsme starší, tím více bychom měli na posílení myslet, protože chrupavka věkem slábne, její tloušťka se snižuje a je náchylnější na poškození. O to více pak hrozí poranění, které sice není fatální z hlediska fyziologie, ale z pohledu normálního života určitě.

Foto: Marie Irová

Nejlepší prevencí proti poranění menisku není paradoxně nic nedělat, ale naopak hýbat se, aby se posílily svaly kolem, radí ortoped Karel Musil Foto: Marie Irová

Dejte tomu čas

A právě o chrupavku tady jde, protože meniskus je pevný a pružný chrupavčitý útvar, který vyrovnává nestejné zakřivení holenní a stehenní kosti a rozkládá přenos sil z jedné kosti na druhou. „V jiných kloubech menisky nenajdete a vyměnit poškozený meniskus za nový také nelze,“ říká ortoped Karel Musil s tím, že spolehnout se musíme buď na konzervativní, nebo na chirurgickou možnost léčby. Některá drobná poranění se dají „rozcvičit“, což je vždycky lepší, než aby se vám v noze vrtal lékař. Možná to bude vyžadovat delší čas, ale trpělivost se vyplatí. A jak je to s potravinovými doplňky na klouby? Které opravdu pomáhají a za které je zbytečné utrácet? A co typická Alpa, jak ta může s bolestí pomoci?

Celý rozhovor s ortopedem Karlem Musilem najdete v podcastu MUDr.ování.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

S kým jsme si povídali? MUDr. Karel Musil z kliniky VO2max vystudoval 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, kde získal atestaci v ortopedii a traumatologii pohybového aparátu. V letech 2017 – 2019 byl lékařem ženské fotbalové reprezentace do 15 a 17 let. Je rovněž lékařem na judistických soutěžích všech věkových kategorií.

Reklama

Související témata:

Načítám