Hlavní obsah

První pomoc proti bolesti

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Poradíme i šestinedělkámFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

12. díl - V dnešním díle vám poradíme co dělat, když vás něco bolí. A když vám nepomůže medicína 21. století, zkuste tu ze století minulého. Třeba budete mile překvapena!

Článek

Bolesti v kříži

Denně půl hodiny pařiti spodní část těla v odvaru senných květin, na to vysokou horkou slanou koupel půl hodiny, vždy přilévati horkou vodu a konečně nohy studeně otřít. Pečovati o dobrou stolici. 2 číšky thé z černého rybízového listí, smetanky, listí ostružiny a něco krušinové kůry.

Bolesti v uších (výtok z uší)

Čiňme denně dvě teplé, půlstranné koupele hlavy v odvaru senných bylin, vždy půl hodiny, přilévejme neustále horkou vodu a na to vezměme hned horkou koupel nohou, za stálého přilévání horké vody, v trvání půl hodiny. Ke konci nohy umýti studenou vodou. Také necháme nemocného týdně dvakrát až třikrát se vypotiti.

Bolavá prsa

Přiházejí se velmi často při dítěti v šestinedělí a jsou-li nesprávně léčena, jsou dlouhou nemocí. Nikdy nepřikládejme na prsa led nebo příliš studené obklady, protože tím chuchvalky lehce ztvrdnou. Také nenechme nikdy tvrdá místa řezáním nebo jinou operací odstraniti, jelikož při správném léčení rozpustí a uvolní se i nejtvrdší místa.

Jsou-li prsa tuhá, přiložme teplé obklady z mléčné vody, a jakmile vychladly, vystřídejme je. Povstal-li již tvrdý chuchvalec, přiložme obklady horké kaše z moučky lněného semene nebo ze semene kozlího roku na tento, které též necháme tak dlouho přiloženy, dokud jsou teplé, a pak je obnovíme. K odvození stačí denně 2 chladné sedací koupele čtvrt hodiny. Dobrá stolice a vegetariánský způsob života jsou podmínkou.

Místo horkých prsních obkladů můžou se též dělati horké koupele prsou v odvaru sena ve velké míse nebo lavoru. Trvání půl až tři čtvrtě hodiny.

Reklama

Související témata:

Načítám