Hlavní obsah

Zhubněte při cvičení s miminkem!

Foto: Ondřej Kroutil

Cvičení si užívají maminky i děťátkaFoto: Ondřej Kroutil

Chcete zhubnout, ale máte malé dítě, a tak vám nezbývá čas pro sebe ani na cvičení? Máme pro vás řešení, vezměte do tělocvičny miminko s sebou. Děťátko se posune ve svém vývoji a vy si pěkně vyrýsujete postavu! Která cvičení jsou nej?

Článek

Přestaňte se vymlouvat, že nemáte hlídání, že s malým miminkem sotva najdete chvilku pro sebe, nebo že cvičit zkrátka s dítkem nejde! Dnes vám dokážeme, že můžete udělat něco nejen pro sebe, ale i pro to malé. Navštívila jsem speciální hodinu břišních tanců s miminky a byla jsem překvapená, jak si to všichni užívají, což můžete i vy posoudit z naší videoreportáže ZDE:

Co můžete cvičením s dětmi získat?

„Dítě se při cvičení s rodiči vyvíjí jak po stránce tělesné, tak i duševní,“ říká Magdalena Mikulandová, ředitelka Studia pro ženy. Podle ní u dětí platí dvojnásobně heslo: Ve zdravém těle, zdravý duch. Pokud totiž správným způsobem podporujete fyzický rozvoj dítěte, vždycky se to ukáže i na obrovském rozvoji inteligence, vnímání světa a schopnosti reagovat. „Jakékoli cvičení dětí s maminkami samozřejmě pomáhá i při správném navazování vztahů mezi oběma zúčastěnými. Dítě přirozeně cítí, že se maminky o něj starají a aktivita ho baví, a proto se vazba mezi nimi tvoří snadno a trvale,“ dodává odbornice.

Orientální tance s miminky. Co se děje při hodině?

Při návštěvě speciální hodiny jsem pak pochopila, o čem paní Mikulandová hovoří. Hodina byla rozdělena do několika částí. Maminky si při zvuku meditační hudby nejdříve chvíli povídaly, pak se dotekem seznámily s ostatními miminky. V hlavní části se tančilo s miminky v náručí. Starší děti se buď připojily, nebo si hrály v dětském koutku, do kterého bylo ze sálu vidět. Atmosféra byla neuvěřitelně milá. Pak maminky miminka odložily na zem na podložky a tančily samy podle instruktorky. Nakonec maminky opět za zvuku relaxační hudby miminka nakojily.

Foto: Ondřej Kroutil

Cvičení i péče o miminko se dá skloubitFoto: Ondřej Kroutil

Břišní tanec je v tomto ohledu velmi specifický. Jde o pohyb, ke kterému musí maminka psychicky dorůst, potřebuje totiž vycházet zevnitř. Plynulé kolébavé pohyby dítě uklidňují a maminčino tělo posilují. Cvičení lze začít navštěvovat již v těhotenství. Po porodu v něm pak můžete pokračovat. Podobné hodiny najdete po celé České republice. Stačí jen vyhledat přes internet nejbližší místo a vyrazit.

Věk miminek není téměř omezen!

Při cvičení s dětmi každá maminka zhubne. Samozřejmě záleží na tom, o jaký pohyb se jedná, ale je jasné, že například při takových tanečcích, které se dají provozovat s dětmi již od 1. měsíce až do 5 let, nejde o žádný odpočinek. „Je ale nutné, aby si maminky nechaly dobře poradit, jaký typ cvičení a kdy jej mají navštěvovat. Při cvičení se používají různé pomůcky, říkadla, tak aby cvičení děti co nejvíce bavilo," upozorňuje Magdalena Mikulandová.

Proč je výběr cvičení důležitý? „Například u batolat, která už umí stabilně sedět a lezou, je dobré zapojit více hrubou motoriku, a to tak, aby se děti učily vzpřimovat, aby posilovaly břišní a zádové svalstvo, aby si byly jistější v nohách a rukách, a to vše formou hry," objasňuje odbornice. K tomu se využívají různé hrací prvky jako tunely, kruhy, nafukovací velká zvířátka... Pro děti od 1. měsíce se doporučuje plavání ve vaně, při kterém je rozvoj miminka nebývalý! Vše o plavání dětí se dozvíte ve článku Plavání miminek: Začněte ve vaně.

Foto: Studio pro ženy

Cvičit mohou děti různých věkových kategoriíFoto: Studio pro ženy

Proč už s miminkem v bříšku?

Pokud maminka cvičí v těhotenství, má to v první řadě vliv na těhotenství či porod a na její tělo. Ale tím, že je žena v těhotenství aktivní a cvičí, dochází i k tomu, že dítě pohybovou aktivitu cítí a bere ji velmi pozitivně. „Z našich dlouholetých zkušeností opravdu víme, že je velký rozdíl mezi ženou, která se na porod v těhotenství připravuje a která to nechává takzvaně osudu. Štěstí v tomhle ohledu přeje připraveným!" dodává Magdalena Mikulandová.

Pokud ještě váháte třeba z důvodů financí, zkuste si s dítkem zacvičit doma. Pusťte si nějakou příjemnou hudbu, vezměte ho do náruče a zkuste některé cviky z našeho videa. Můžete zapojit i fantazii a použít ke cvičení zmíněné pomůcky jako třeba fitball. Uvidíte, jak vám oběma bude příjemně.

K hubnutí pomůže také zdravý jídelníček. Nečekejte na povánoční hysterii a začněte už teď!

Reklama

Související témata: