Hlavní obsah

Plavání miminek: Začněte ve vaně

Foto: delfinek.info

Začněte s plavání už brzy!Foto: delfinek.info

Plavání miminek je tu! Na podzim již několikátou sezonu startují kurzy kojeneckého a batolecího plavání, které jsou určeny aktivním rodičům a jejich malým ratolestem. Chcete také chodit? Poradíme vám, kdy začít a jak vybrat správný plavecký klub.

Článek

Šup do vany. Již v 6. týdnech!

S plaváním miminek je možné začít v každém věku, ideálně však asi šest týdnů po narození. Hned po zahojení pupečníkové jizvy je možné s instruktorem „plavat“ v domácím prostředí ve vaně, kde snižujeme teplotu vody postupně z 36 na 31 stupňů (dle tělesné hmotnosti děťátka). Pozor! Takhle malá miminka nedokážou „plavat" zpočátku ani 30 minut, velmi rychle se unaví, je proto důležité sledovat jejich reakce a umět dítěti porozumět.

Od třetího měsíce, kdy má již miminko zahájeno základní očkování, můžeme navštěvovat i individuální kurzy v plaveckém centru či klubu. Zde se rodiče seznámí s manipulací s dítětem ve vodě a zahájí přípravu na jeho potápění. Také se zde mohou často odhalit odchylky od normy psychomotorického vývoje dítěte a je tak možná včasná náprava. Sama s dcerkou od malička cvičím Vojtovu metodu a lékařka nám plavání doporučila. Myslím si, že je to dobré na páteř i celkové posílení svalů, kvůli kterému cvičíme s Nelou dodnes (9 měsíců), a proto v kurzech plavání pokračujeme.

Do bazénu od 4. až 6. měsíce

V bazénu ve skupině s ostatními „plaváčky“ začínají většinou děti od šestého měsíce věku. Já s Nelou chodila například už od 4. měsíce. Zde již probíhá skupinová výuka v bazénu, ve kterém by do 12 měsíců teplota vody neměla klesnout pod 30 °C. Pokud rodiče začnou plavat s dítětem okolo 8.– 9. měsíce, musí počítat s tím, že děti v tomto věku vnímají prostor, cizí lidi, jsou hodně fixovány na matku/otce a mohou se proto hůř přizpůsobit. Kolem 1,5 roku zase mívají děti tzv. období vzdoru, kdy je těžké s nimi pracovat na suchu, natož ve vodě. S tím je třeba počítat, každé věkové období má své.

Foto: amalka.info

Skupinka plaváčkůFoto: amalka.info

Co mají maminky od plavání očekávat

Určitě ne, že bude dítě samo „sáhovat" bazénem. „Plavání s kojenci je o tom, že si rodiče i děti užijí pobyt ve vodě, naučí se rozumět si navzájem, postupně si osvojí základy potápění, skoků, splývání... Naučí se spoustu básniček, písniček, jak se chovat v kolektivu i poslouchat povely. Plavecké pohyby přijdou na řadu až později, opět nejprve s rodiči, pak samostatně," vysvětluje Kamila Dvořáková z pražského Plaveckého klubu Delfínek.

Jak plavání dětem prospívá

Plavání kojenců a batolat je při dodržení všech hygienických zásad a kvalitní výuce zkušeným instruktorem pro děti velkým přínosem nejen po zdravotní stránce. „Pohybem ve vodě děti získávají různorodé zkušenosti, osvojují si nové dovednosti jak motorické, tak i sociální, rozvíjejí komunikační schopnosti, osamostatňují se. O plavání je známo, že patří mezi pohybové aktivity s nejvyšší zdravotní účinností, proto může celoživotně sloužit jako prostředek podpory zdraví," říká porodní asistentka Eva Barešová, zakladatelka Centra pro těhotenství, porod a mateřství Anahita. Dále také děti získávají pozitivní vztah k vodě, naučí se potápět, orientovat pod vodou, otužují se, učí se prvkům sebezáchovy a ve vyšším věku též zvládají jednotlivé plavecké dovednosti.

Foto: Pavla Drlíková

Já s Nelou na plaváníFoto: Pavla Drlíková

Jak poznat správný klub?

  • klub by měl mít svoji historii
  • měl by mít kvalifikované a zkušené instruktory, jasně specifikovanou metodiku výuky
  • měl by splňovat hygienické normy (výsledky odběrů lze ověřit dotazem na příslušné hygienické stanici)
  • měl by vám jako rodičům umožnit prohlídku prostor, seznámit s instruktory před přihlášením do kurzu
  • měl by umožnit zkušební lekce
  • dle Václavy Procházkové z Rodinného centra Amálka, které provozuje kurzy v Praze, Příbrami a Prachaticích, je také důležitá informace o podmínkách možnosti nahrazení zmeškaných lekcí
  • jistou známkou úrovně klubu je i členství v profesním sdružení Aliance plavání kojenců a malých dětí
  • a úplně nejlepší je to tam, kde mají k dispozici přebalovací pulty, ohrádky, židličky, nočníky a ve kterém je možné po plavání zůstat, vychladnout a ohřát si stravu pro prcka.

Cena za hodinu? Počítejte 200 až 300 Kč

Většina kurzů probíhá ve školním roce a jednotlivé kurzy jsou čtvrtletní, proto je právě teď nejvyšší čas pro přihlášení do podzimních kurzů. Cena se liší podle lokality a úrovně poskytovaných služeb. Mám i kamarádku, která takové peníze odmítá do plavání investovat, že jí to přijde moc drahé. „Připadá mi to zbytečné, a proto jsem ani jednu ze svých dcer nepřihlásila. Myslím si, že se děti naučí plavat i ve vyšším věku a jako miminka z toho nic nemají. Raději si s nimi budu doma hrát," tvrdí Zuzana z Prahy.

Plavaly jste se svým miminkem? Anebo plaval tatínek? Jste pro nebo proti? Napište nám v diskusi pod článkem, jak se na tyto kurzy díváte.

Reklama

Související témata: