Hlavní obsah

Porazte zimní nemoci

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Růžové tváře nemusí vždy znamenat zdravíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

16. díl - Trápí vás kašel, rýma nebo horečka? Není divu, v tomto zimním období se s nachlazením potká kdekdo. Pokud ale spolu s námi nahlédnete do Rádce o zdraví z dob první republiky, bacily si na vás nepřijdou!

Článek

Dusivý kašel

Dusivý kašel jest katharový zápal vzduchových trubic. Horké vlhké obklady z odvaru senných květin na prsa, 1 hodinu přikládány, napomáhají velmi léčení dusivého kašle.

Po horkých obkladech následuje stálá horká koupel nohou půl hodiny a nakonec se prsa a nohy studeně omyjí.

Mimo to nechme děti hodně na čerstvém vzduchu. Navíc 3 až 4 číšky thé z jitrocelu, fialek, ajbišového koření, rozrazilu a devětsilu účinkují na uklidnění a odhlenování vzduchových cest a jejich orgánů.

Horečka (příliš vysoká, horká)

Na horečku musíme vždy pohlížeti jako na prostředek tělo ozdravující a nesmíme tuto nikdy potlačovati. Horečku smíme jen tehdy léčiti, je-li příliš vysoká a pro toto léčení nám dala dobrá matka příroda tolik jednoduchých prostředků k dispozici, že jedovaté, horečku, utišující prostředky, ani nepotřebujeme. Při horečce pod 40 stupňů postačí časté chladné omytí celého těla nebo častější chladné sedací koupele, od 24 do 36 stupňů R, až půl hodiny a tak dlouho, až nemocný zase dosáhne normální teploty.

Při velmi vysoké horečce, když nastoupí blouznění, trhání, házení rukama, nohama, popřípadě celým tělem, nepostačí pouhé omytí. Připravme proto ihned vlažnou, celou koupel (poloviční koupel), 26 stupňů R, vložme nemocného do ní nebo polévejme stále malým hrnkem záda, prsa, až jest docílena normální teplota těla. Potom nastoupí obyčejně klid, nemocný cítí ulehčení nebo po této dobrodějné koupeli usne. Vystoupí-li horečka po dvou až třech hodinách opět tak vysoko jako dříve, pak opakujeme tu samou proceduru.

Při velmi nízké teplotě, pod 36 stupňů Celsia, čiňme shora uvedené omývání nebo položme nemocnému chladný obvaz kolem těla, který po chvílích vždy vyměníme. Také můžeme nemocnému obléci vlhké punčochy a vlněné suché přes ně a necháme je, až uschnou. Starodávný prostředek, nohy obložiti kyselým těstem a nechati toto přiloženo, až oschne, se vždy osvědčil.

Reklama

Související témata:

Načítám