Článek
Přinášíme vám tři nové skvělé recepty se sladkými ingrediencemi pro vaše blízké.
Pečeme spolu: Větrníčky z listového těsta
Zkuste si pohodové sváteční pečení s novou ovocnou náplní, která neteče ani při vysokých teplotách.

Ovocnou směs ve středu větrníčku můžeme před pečením posypat nasekanými oříšky nebo strouhaným kokosem
Ingredience: 60 g rostlinného tuku, 280 g hladké mouky, špetka cukru krupice, 170 g másla, špetka soli, ovocná náplň s kousky ovoce Meruňka 200 g
Postup: Začneme tím, že mouku prosejeme do mísy. Pak přidáme změklé kostky másla a rostlinného tuku, špetku soli i cukru a nahrubo propracujeme. Pokračujeme tak, že přilejeme 120 ml ledové vody a vypracujeme hladké těsto.Hotové těsto necháme aspoň 20 minut odpočinout v lednici.
Po vychlazení těsto vyválíme na pomoučeném válu na slabý plát. Nakrájíme ho na čtverečky o straně 10–12 cm. Každý čtvereček na plechu s pečicím papírem nakrojíme asi 5 cm od rohu směrem ke středu. Střed necháme vcelku. Jeden z rozpůlených cípů růžku přehneme do středu a stlačíme. Na střed větrníčků dáme lžičku ovocné náplně. Pečeme dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C.
Podívejte se na video, jak jednoduše udělat úžasný mandlový koláč s višňovou náplní

Velikonoční kraslice z lineckého těsta
Zkuste velikonoční vajíčka trochu jinak, jako voňavou, krásně nazdobenou pochoutku s vynikající marmeládou. Takové dobrotě žádný koledník neodolá.

Jako vykrajovátko na netradiční tvary lze využít rozkládací dinosauří vejce z hračkářství. Na drobné vzory se hodí i brčko
Ingredience: 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 2 žloutky, 1 lžička citronové kůry, 100 g Ovocná směs linecká à la Marmeláda Hamé
Postup: Nejprve chvilku před pečením necháme máslo a žloutky zteplat na pokojovou teplotu. V míse nejprve smícháme mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem a potom zapracujeme změklé máslo a žloutek na tužší těsto. Uhladíme ho, zabalíme do fólie na potraviny a dáme aspoň na 30 minut vychladit do lednice. Pak z vychlazeného těsta vyválíme plát.

Ani nejlepší česká biatlonistka Gabriela Koukalová se netají tím, že miluje sladké pečení, například s džemy
Doporučujeme vložit těsto mezi dva kusy igelitové fólie, bude se s ním lépe pracovat a nebude se přichytávat k válu ani válečku. Pomocí vykrajovátka následně vykrajujeme z těsta vajíčka. Odpočítáme si to tak, aby polovina byla hladká na spodní část. Horní díl ozdobíme jako kraslice vykrájením drobných tvarů a vzorů.
A pak už to je jednoduché. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 10–12 minut, až zrůžoví okraje. Potom je necháme vychladnout. Až za studena slepujeme ovocnou lineckou směsí.
Najděte inspiraci na www.receptyschuti.cz