Hlavní obsah

Zkuste letos velikonoční recepty jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez sladkého pečení si snad nedokážeme Velikonoce ani představit. Zkuste si letos připravit sváteční dobroty jinak.

Článek

Přinášíme vám tři nové skvělé recepty se sladkými ingrediencemi pro vaše blízké.

Pečeme spolu: Větrníčky z listového těsta

Zkuste si pohodové sváteční pečení s novou ovocnou náplní, která neteče ani při vysokých teplotách.

Ovocnou směs ve středu větrníčku můžeme před pečením posypat nasekanými oříšky nebo strouhaným kokosem

Ingredience: 60 g rostlinného tuku, 280 g hladké mouky, špetka cukru krupice, 170 g másla, špetka soli, ovocná náplň s kousky ovoce Meruňka 200 g

Postup: Začneme tím, že mouku prosejeme do mísy. Pak přidáme změklé kostky másla a rostlinného tuku, špetku soli i cukru a nahrubo propracujeme. Pokračujeme tak, že přilejeme 120 ml ledové vody a vypracujeme hladké těsto.Hotové těsto necháme aspoň 20 minut odpočinout v lednici.

Po vychlazení těsto vyválíme na pomoučeném válu na slabý plát. Nakrájíme ho na čtverečky o straně 10–12 cm. Každý čtvereček na plechu s pečicím papírem nakrojíme asi 5 cm od rohu směrem ke středu. Střed necháme vcelku. Jeden z rozpůlených cípů růžku přehneme do středu a stlačíme. Na střed větrníčků dáme lžičku ovocné náplně. Pečeme dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C.

Podívejte se na video, jak jednoduše udělat úžasný mandlový koláč s višňovou náplní

Velikonoční kraslice z lineckého těsta

Zkuste velikonoční vajíčka trochu jinak, jako voňavou, krásně nazdobenou pochoutku s vynikající marmeládou. Takové dobrotě žádný koledník neodolá.

Jako vykrajovátko na netradiční tvary lze využít rozkládací dinosauří vejce z hračkářství. Na drobné vzory se hodí i brčko

Ingredience: 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 300 g hladké mouky, 200 g másla, 2 žloutky, 1 lžička citronové kůry, 100 g Ovocná směs linecká à la Marmeláda Hamé

Postup: Nejprve chvilku před pečením necháme máslo a žloutky zteplat na pokojovou teplotu. V míse nejprve smícháme mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem a potom zapracujeme změklé máslo a žloutek na tužší těsto. Uhladíme ho, zabalíme do fólie na potraviny a dáme aspoň na 30 minut vychladit do lednice. Pak z vychlazeného těsta vyválíme plát.

Ani nejlepší česká biatlonistka Gabriela Koukalová se netají tím, že miluje sladké pečení, například s džemy

Doporučujeme vložit těsto mezi dva kusy igelitové fólie, bude se s ním lépe pracovat a nebude se přichytávat k válu ani válečku. Pomocí vykrajovátka následně vykrajujeme z těsta vajíčka. Odpočítáme si to tak, aby polovina byla hladká na spodní část. Horní díl ozdobíme jako kraslice vykrájením drobných tvarů a vzorů.

A pak už to je jednoduché. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 10–12 minut, až zrůžoví okraje. Potom je necháme vychladnout. Až za studena slepujeme ovocnou lineckou směsí.

Najděte inspiraci na www.receptyschuti.cz

Související témata:

Načítám