Hlavní obsah

Změňte kuchyňskou linku k nepoznání. Zrenovujte ji pomocí tapet!

Foto: Syda Productions; Shutterstock.com

Foto: Syda Productions; Shutterstock.com

Reklama

Ať už se nechcete rozloučit se starým nábytkem z nostalgických důvodů, nebo nákup nového nemáte zrovna v plánu, máme pro vás východisko. Originální kousky s nádechem novoty vytvoříte pomocí tapety.

Článek

Renovace dřevěného nábytku z masivu nebývá zrovna jednoduchá ani levná, ale vzhledem ke kvalitě vybavení domácnosti, kterou tím zachováte, se rozhodně vyplatí. Co má ale člověk dělat, když zrovna není peněz nazbyt a přitom na nábytku z lamina nebo dřevotřísky začíná být vidět zub času? Možná budete překvapení, jak je to snadné. Prostě nakoupíte pár metrů samolepicí tapety nebo fólie podle vlastního vkusu a pustíte se do práce. Za pár hodin už budou skříň nebo kuchyňská linka jako nové.

Poradí si s každým povrchem

Vlastně vůbec nezáleží na tom, zda jste se rozhodli zrenovovat komodu, nebo ledničku. Nejlepší je ale začít s něčím jednoduchým, například květináčem, rámečkem nebo poličkou. Samolepicí tapety či fólie totiž můžete použít na jakýkoli povrch, ať už se jedná o dřevo, kov, umakart, plast, nebo sklo.

Obvykle se prodávají v šířkách 45 cm, 67,5 cm a 90 cm. Ty užší se hodí spíš na renovaci skříněk, poliček či komod, ty nejširší se většinou používají na úpravu dveří. Při výběru věnujte pozornost údajům o tepelné odolnosti. Běžně vystačíte s tapetou, která vydrží 60 ºC, ale například na kuchyňskou pracovní desku budete potřebovat fólii, která snese alespoň 80 ºC.

Foto: yda Productions; Shutterstock.com

Foto: yda Productions; Shutterstock.com

Vítaná kombinace cihly s korkem

Výhodou samolepicích tapet je nejen poměrně nízká cena (oproti novému nábytku určitě), ale také jednoduché použití a velký výběr dekorů, jako jsou dřevo, mramor, dlaždičky, korek, cihly nebo zrcadlo. Když vás design omrzí, snadno a levně ho prostě vyměníte za jiný. Navíc je možné libovolně kombinovat různé vzory, báječně vypadá kupříkladu cihla s korkem. To však není všechno. Nábytek můžete zčásti natřít nebo nalakovat a dekorovat jen jeho část.

Tyto tapety mají zespod silnou vrstvu lepidla, takže nehrozí, že by se začaly odlepovat. Díky speciální povrchové vrstvě jsou také velmi odolné proti poškození. Navíc je můžete očistit vlažnou vodou s běžným saponátem.

Foto: StockLite; Shutterstock.com

Foto: StockLite; Shutterstock.com

Chce to jen šikovné ruce a trpělivost

Než začnete se samotnou renovací, je velmi důležité, abyste důkladně očistili, odmastili a osušili danou plochu. Povrch musí být sice rovný, ale neměl by být úplně hladký, proto ho musíte trochu zdrsnit brusným papírem. Potom přesně změřte jednotlivé díly nábytku, jako jsou boky skříněk, horní deska, dvířka a podobně. Pokud jdou dvířka špatně zavírat, raději rozbité panty vyměňte.

Následně na podlaze nebo rovné podložce rozmotejte roli tapety nebo fólie, a to vrchní stranou dolů. Ke každému rozměru připočtěte zhruba půl centimetru rezervu, naměřte si to, vyznačte a speciálním nožem nebo nůžkami ustřihněte. Práci vám usnadní mřížkovaný rastr na rubové straně.

Stáhněte kousek spodní papírové vrstvy, přehněte ji a asi dvoucentimetrový proužek tapety přilepte k nábytku. Zbytek papíru postupně odtrhávejte a fólii pečlivě přitiskněte k renovované ploše. Nakonec všechno uhlaďte houbičkou nebo flanelovým hadříkem.

Při práci dávejte pozor, aby se na některých místech netvořily bubliny. Pokud k tomu přece jen dojde, vezměte tenkou jehlu, bublinu zlehka propíchněte a vzduch „rozmasírujte“. Přesahující okraje tapety ve finále ořízněte ostrým nožem.

Chcete mít doma skutečně mimořádný solitér? Nechte si vyrobit samolepicí tapetu na míru s vlastním dekorem, například podle fotografie. Když se vám zachce vyzdobit také stěnu, mohla by se vám líbit třeba imitace cihlového obkladu.

Reklama

Načítám