Hlavní obsah

Dekorativní zdobení stěn: Jak vytvořit imitaci cihlového obkladu?

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koho nudí jednobarevná výmalba stěn, může si vybrat z mnoha dekorativních technik. Některé jsou na dotek spíše hladké, jiné plastické. Tady jsou naše tipy!

Článek

Před každou výmalbou či dekorativní úpravou musí být stěna dobře připravená. Tedy hladká, suchá, bez prachu a nečistot.

Příprava podkladu

Nejste si jisti, zda je stávající výmalba v pořádku? Otestujte ji. „Namočte váleček do vody a několikrát jím přejeďte po stěně. Pokud nátěr ulpí na válečku, musíte ho seškrábat,“ nabízí tip Radek Kříž, zástupce značky Primalex. Dále řešte případné trhlinky a prasklinky, ty větší vyspravte tmelem, stěrkovací hmotou a podobně. Mastných skvrn se zbavíte pomocí vody a saponátu nebo do vody nastrouhejte mýdlo na praní a nechte je rozpustit.

Poté stěnu napenetrujte (zpevňuje podklad a zvyšuje přilnavost budoucích nátěrů), a až zaschne, můžete se pustit do výmalby. Nebo ještě chvíli počkejte a přečtěte si naše rady, které usnadní malování.

Foto: Hornbach

Nejprve pečlivě připravte podklad, teprve pak se pusťte do malování či jiného dekorování stěnFoto: Hornbach

Foto: Dulux, Johnstone´s, Primalex

Na foto (zleva): Peneterace Grunt, cena od 156 Kč/1 litr, omyvatelný nátěr Covaplus Vinyl Matt, cena 557 Kč/5 litrů, dekorativní vnitřní nátěrová hmota Plastik, 535 Kč/7,5 kgFoto: Dulux, Johnstone´s, Primalex

Dekorativní možnosti

Znovu se vrací válečky, a nemusíte je vždycky kupovat, stačí využít některou půjčovnu. Další dekoraci nabízejí šablony, které na stěnu přichytíte maskovací páskou. Tak lze vytvořit jednoduchý nebo i složitější vzor. Originálně působí iluze stékajících barev, navíc při této výzdobě nehraje až tak velkou roli přesnost.

Pokud se nebojíte nepořádku, který díky malování vznikne, zkuste dripping: štětku namočte do barvy a máchněte s ní směrem ke stěně; vzniknou nahodilé cákance. Je na vás, zda si vystačíte s jednou barvou nebo jich použijete více. „Pak ale pro každou barvu mějte připravenou samostatnou štětku,“ doporučuje interiérová designérka Denisa Bartošová.

Zajímavě vypadá rovněž batikování: nejprve stěnu namalujte světlou barvou, pak do druhé, kontrastní barvy namočte savý hadřík a ten doslova válejte po zdi různými směry.

Foto: Free Architects

Na tmavém podkladu krásně vynikne světlý dekor, vytvořený válečkem.Foto: Free Architects

Foto: Primalex

Technika dripping je jako stvořená pro kreativní lidi.Foto: Primalex

Foto: Dulux

Práce se šablonami není složitá, vyžaduje však pečlivost.Foto: Dulux

Jak imitovat stěnu z cihel

Vaše zdi nemusí být jen hladké. Plastický efekt, například iluzi cihlové stěny, vytvoříte s pomocí dekorativní nátěrové hmoty. Denisa Bartošová radí, jak správně postupovat.

Foto: Primalex

Na předem připravenou stěnu naneste dekorativní nátěrovou hmotu a rozetřete ji. K tomu použijte stěrku nebo špachtli. Tloušťka vrstvy záleží na tom, jak moc reliéfní výsledek budete chtít (obecně se doporučuje 1 kg hmoty na 1,5 až 2 m2). Pracujte po částech, najednou upravujte plochu o rozměru maximálně 1 m2.Foto: Primalex

Foto: Primalex

Hned po nanesení hmoty vytvořte pomocí dřevěného hranolku vodorovné tvary cihel. Potom stěrkou vyznačte kolmé spáry budoucích „cihel“.Foto: Primalex

Foto: Primalex

Spáry uhlaďte navlhčenou houbičkou, třeba i tou, kterou byste jinak použili na nádobí (musí však být čistá). Tak, abyste naznačili hrubý povrch cihel. A dejte si pauzu do druhého dne, aby hmota dobře zaschla.Foto: Primalex

Foto: Primalex

Potom stěnu přetřete barvou, kterou jste si vybrali; pracujte se štětkou. S ohledem na strukturu stěny barvu aplikujte ve dvou vrstvách, s odstupem několika hodin.Foto: Primalex

Foto: Primalex

Nyní přijde na řadu test vaší trpělivosti: odlišnou barvou vymalujte vodorovné i svislé spáry. Aby barva zůstala jen ve spáře, je vhodnější ji příliš neředit.Foto: Primalex

A kdybyste chtěli na zdi vytvořit nepravidelnou 3D strukturu? Dekorativní nátěrová hmota se dá rozetřít i rukou (použijte gumovou rukavici). Následně zeď přemalujte, barvu či barvy rozetřete houbičkou. Vaší kreativitě se meze nekladou.

Další inspiraci najdete v článku, v němž jsme vám ukázali byt, který si majitelka dekorovala sama.

Reklama

Načítám