Hlavní obsah

Znáte dětské zákony? Je jich minimálně 5 a rodiče z nich šílí!

Foto: Thinkstock

I děti se drží pravidel. Jenže ne těch, která by se vám příliš libila...Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti jsou radost. A také starost! A jakkoli ještě neumějí mluvit ani chodit, řídí se vlastními zákony. A ty mají navrch nad veškerými výchovnými metodami. Tohle je 5 dětských zákonů, s nimiž nehnete.

Článek

Jste důslední, přistupujete k výchově zodpovědně, jdete dítku příkladem, přesto jsou chvíle, kdy jen marně krčíte rameny a jste bezradní. Třeba s těmito pěti dětskými „zákony“ neuděláte nic, můžete se s nimi jen smířit. A být ve střehu!

1. Zákon nebezpečného ticha

Do určité chvíle je skvělé, když vaše dítko nevydává žádné zvuky. Znamená to, že spí, a vy máte chvilku pro sebe. Platí to ovšem jen pro děti, které ještě nechodí, a zůstanou tam, kam je položíte.

Jakmile začne být ale vaše ratolest pohybově zdatnější, chvilky ticha si již tolik neužijete. Naopak, zkušené matky vědí, že ticho znamená jasný průšvih. Vaše batole totiž už nejspíš nespí, ale podařilo se mu najít nějakou super zábavu. Věřte, že vám tak skvělá nejspíš nepřipadne. Mouka rozsypaná po celém obýváku, koupelna „vymalovaná“ zubní pastou, případně akvárko plné lentilek není nic, co by dospělák dokázal ocenit.

Foto: Thinkstock

Podezřelé ticho už jistě znáte... A co teprve jekot v nejméně vhodném okamžiku!Foto: Thinkstock

2. Zákon nevhodného okamžiku

Máte hodně práce? Neodkladný telefon? Nebo vás šíleně bolí hlava a potřebujete alespoň dvacet minut pohov? Zapomeňte!

Vaše dítě bylo sice celý den hodné, nezaplakalo a krásně spalo, ale teď, když se to vám nejméně hodí, předvede, co umí. Zákonitě si vybere tu nejméně vhodnou chvilku, aby vás tak trochu potrápilo.

3. Zákon sprostých slov

Tak ten funguje naprosto spolehlivě, můžete si ho klidně vyzkoušet. Proneste před svým sotva mluvícím dítkem třeba deset či dvacet různých slov (dům, auto, kolo, máma,…), z nichž jedno jediné bude sprosté. Hádejte, které si zapamatuje okamžitě, a navíc ho bude vyslovovat bez jakýchkoli obtíží?

Foto: Thinkstock

Slova, která si děti pamatují nejraději? Jsou to ta, která vám uklouzla omylem!Foto: Thinkstock

4. Zákon okoukávání

Je to velmi podobné zákonu sprostých slov, jen jde o okoukávání různých činností, aktivit a způsobů chování. Snažíte se jít dítěti příkladem, chováte se přímo ukázkově, scházíte se jen s lidmi, jejichž děti jsou dobře vychované a vaše dítko se toho od nich může hodně naučit? Všechno je to marné, okouká vše, o co vy nestojíte. Možná sousedovic Anička krásně zdraví, ale váš Pepíček si všimne spíš toho, jak pěkně počmárala stěnu v ložnici rodičů.

5. Zákon neuvěřitelného

Hlídáte svou ratolest jako ostříž, snažíte se eliminovat všechna možná nebezpečenství, nespustíte své dítě z očí. Když se točí na kolotoči, křičíte, aby se pevně drželo a netočilo se tak rychle. Když leze na prolézačku, jistíte ho, kdyby náhodou padalo.

Jenže vaše snahy jsou na nic, je tu totiž zákon neuvěřitelného. Vaše dítě sice nespadne z roztočeného kolotoče ani z prolézačky, nejspíš zakopne na zcela rovném povrchu, kde žádné nebezpečí nečekáte. Smiřte se s tím, že v některých věcech jsou naši nejmenší prostě neuvěřitelní!

A co vaše děti? Také pro ně tyto zákony platí?

Související témata:

Načítám