Hlavní obsah

Znáte tajemství výroby kvalitní čokolády?

Foto: Čokoládovna Troubelice

Kvalitní čokoláda je vyrobena z výběrových kakaových bobůFoto: Čokoládovna Troubelice

Při výběru čokolády se zaměřte především na její složení. Hlavní ingrediencí by měly být kakaové boby.

Článek

Základem každé kvalitní čokolády jsou kakaové boby, které obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a jsou právem řazeny mezi superpotraviny. Jaké další suroviny by měla kvalitní čokoláda obsahovat? Pojďte nahlédnout do malé rodinné čokoládovny, která dovezla jako první do České republiky kakaové boby a jako jediná čokoládovna v této zemi má pod kontrolou celý proces od sklizně kakaových bobů až po samotnou výrobu čokolády.

Čokoládovna Troubelice – dovoz kakaových produktů a výroba čokolády

„V roce 2010 jsem dovezl první kontejner kakaových produktů z Ekvádoru do České republiky,“ říká František Bačík, majitel Čokoládovny Troubelice. Zpočátku kakaové produkty pouze přeprodával, ale jeho snem bylo vyrábět čokoládu z kakaových bobů. O tři roky později vznikla první tabulka čokolády určená k prodeji a společně s ní e-shop Čokoládovna Troubelice.

Foto: Čokoládovna Troubelice

Ekvádorské kakaové boby odrůdy Arriba NacionalFoto: Čokoládovna Troubelice

Proč právě ekvádorské kakaové boby?

„Ekvádor je pro mě druhým domovem, protože jsem tam prožil část svého dětství. Díky tátovi, který v Ekvádoru žije téměř 40 let a vybírá pro nás ty nejlepší kakaové boby přímo na plantážích, máme dohled nad kvalitou nakupovaných surovin, které si do České republiky dovážíme a následně z nich ručně vyrábíme čokoládu,“ dodává František Bačík. Ekvádorské kakaové boby patří k nejkvalitnějším a nejznámějším pro své výjimečné aroma a chuť.

Nápad sladit čokoládu panelou

Již při prvních pokusech výroby čokolády měla Čokoládovna Troubelice jasný cíl - vyrobit kvalitní čokoládu, která nebude slazena klasickým cukrem. Právě u nich vznikl nápad sladit čokoládu panelou, ztuhlou šťávou z cukrové třtiny, která není rafinovaná a přirozeně obsahuje melasu. Panela svým vzhledem trochu připomíná hnědý cukr, ale na rozdíl od něj má nesrovnatelně bohatší škálu chutí a vůní. Skvěle se hodí také ke slazení různých nápojů a dezertů.

Výroba pravé čokolády od bobů po tabulku (bean to bar)

Proces výroby čokolády začíná až v dalekém Ekvádoru, kde rodinný zástupce pečlivě vybírá kakaové boby přímo na plantážích. Následně se boby fermentují a suší na slunci. Nepražené kakaové boby pak putují v kontejneru přímo do troubelické čokoládovny. Po důkladném přebrání a odslupkování se kakaové boby hnětou několik desítek hodin v melanžéru společně s panelou. Do mléčné čokolády se navíc přidává sušené mléko. Aby vznikla tabulka čokolády, je potřeba čokoládu následně vytemperovat a odlít do forem.

Foto: Čokoládovna Troubelice

Kvalitní čokoláda nemusí být jen hořká, záleží především na kvalitě surovin a způsobu zpracováníFoto: Čokoládovna Troubelice

I vy si zasloužíte kvalitu

Čokoládovna Troubelice vyrábí přes dvacet druhů čokolád. Okouzlí vás čokolády s reliéfem, dárková balení k různým příležitostem, možnost výroby na zakázku a široká nabídka kakaových produktů z Ekvádoru. Celý sortiment je přirozeně bezlepkový. Pokud byste rádi ochutnali čokoládu z této rodinné manufaktury nebo další produkty, navštivte jejich eshop.

Trailer Čokoládovny Troubelice Video: Čokoládovna Troubelice

Reklama

Načítám