Hlavní obsah

Zpevněné tělo za 30 minut? To je CXWORX!

Foto: archiv

Posilování s expandery je velmi účinné...Foto: archiv

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít pevné tělo, ale zároveň netrávit v tělocvičnách spoustu času? Máme pro vás hit: CXWORX neboli posilování s expandery. A za 30 minut máte hotovo!

Článek

„Jeď! Neflákej se!“ zvesela nás burcuje trenérka Pavlína. V rukou mám dlouhý gumový pás, který je zakončen úchyty pro dobré držení. „Chyť si ho pořádně, ať ti nesjíždí dolů!“ dozvídám se dál. Střídáme ho na rukou, na nohou, posilujeme celé tělo, hlavně břicho. V tělocvičně nejsem sama, je tu i pár dalších adeptů na pevnější svaly. Jak já bych si je přála... „Přidej!“ dolehne mi do uší. Tak přidávám.

Frčí styl rychle a pořádně

„CXWORX je další hit z celosvětově nejúspěšnějšího fitness programu Les Mills,“ vím od koordinátorky projektu a lektorky Rii Hrušovské. „Skvěle doplňuje tři programy, které se již v klubech cvičí – bodypump, bodybalance a bodycombat.“ Všechny jsou založeny na podstatě zpevňování těla různou formou. Chcete-li si udělat představu, o co jde, podívejte se na naše video Bodypump vám zpevní tělo. Zkrátka formování svalů co nejzábavnějším způsobem teď přes zimu opět letí.

Foto: archiv

...stačí jen 30 minut oproti jiným druhům cvičeníFoto: archiv

Tip redakce:Pokud hledáte zpevňovací cvičení, co třeba zpevnit tělo na bosu?

Step by step

„Natáhni a povol! A znova,“ v rytmu hudby nás pobízí lektorka. Tempo je svižné, na rozdíl ode mě: Posilování je moje velká slabina. A i když teď zrovna nezvedám činky, ale tahám gumy, připadám si nemožně. Ale co?! Proto jsem přišla. Mám nad sebou bič, který mě honí. A já s čistou hlavou jen plním povely, nemusím přemýšlet, který sval posilovat.

„Podívej se na sebe v zrcadle, ať vidíš správnou techniku cviku,“ upozorňuje nás Pavlína. Samozřejmě! Nesmí nás kromě svalu nic jiného bolet: klouby, šlachy, bedra... Jinak je provedení špatné. Cvičíme v malém sále, kde nejsou žádné posilovací stroje ani aerobní trenažéry. Jen podložky, velká zrcadla a posilovací pomůcky.

Návraty časů Olgy Šípkové

Ano, tohle už jsem zažila i zkusila, kdysi dávno: v době, kdy byla Olga královnou aerobikového pole. Pak se ale cvičební pomůcky z fitklubů trochu vytratily: letěly taneční a bojové formy cvičení, začínala powerjóga. Jenže životní styl si žádá zpevňovat oslabené, a navíc v co nejkratším čase. S pomůckami, jako je třeba expander, to jde jedna báseň.

Foto: archiv

Zpevněte si tělo i vy!Foto: archiv

Cvičte i mimo tělocvičnu

Proč teď znovu hrají takový prim? „Zintenzivňují cvičení,“ odpovídá Ria Hrušovská z Holmes Place. „Trénink za použití expanderů a posilovacích gum posiluje břišní a zádové svaly, tedy takzvané core. A střed těla je základem pro většinu pohybových aktivit.“ I proto se hodně klubů vrací zpět k posilovacím formám cvičení.

Chtěli byste vědět, jak přesně na to? Kromě vedené lekce, můžete zkusit cvičit i doma: podle cvičebního videa, speciální videokazety či knížky, kde máte cviky nakreslené. Expander vás vyjde na 100 korun, gumička o 70 korun méně.

Proberte svaly, co doteď spaly

„Dojedeme poslední sérii a ještě se protáhneme,“ zazní mi v uších rajský zvuk. Třicet minut mi stačilo k tomu, aby mi teď svaly vibrovaly únavou. Ale nejsem zničená, naopak se cítím „nakopnutá". Jako vzpruha pro začátek dne je to skvělé! Uvidíme, co na to řeknu zítra...

A vy? Pořád si ještě stojíte za svým, že na cvičení nemáte čas? Tohle zvládnete! Odměnou vám bude nejen pěkné držení těla, zeštíhlení, ale hlavně dobrá kondice. A to není málo, co říkáte?

Reklama

Související témata:

Načítám